劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
韓國大學生除左學英文仲要學埋普通話精通呢2種語言先有好出路
日本其實都係多韓國一倍人口,1億2人口夠內需

5千萬就完全唔夠內需
陶傑出大絕護張導 : 港版文化大革命
https://lih.kg/zkdnPoX

連登個討論流量細過reddit 同ptt好多
人地係建台, 連登係建post
多少都反映香港未來
連tum小妹妹咁簡單都做唔好
比你係黃都冇用啦
我覺得整埋又冇所謂,點都好過有d人唔俾人討論
當然有好過冇
之前上面玩白卡運動
習主席唔係強力鎮壓玩文革,鬥死李克強,而係服軟
呢下已經覺得列寧化is a joke.

咁剩低真係等支那+香港燒哂錢再算
老老豆豆同nds 搞都得
但仲係民主支那果套可以收收皮先
除非支那人主張武力推翻支共,否則同佢哋喺晒時間
對比返ptt
我覺得人數差距係可以解釋到一部分既
人地有足夠人口基數去cover低級五毛既聲量
同埋人地最近依幾年都焗住要防衛,不斷 ban 五毛 acc
幾個考慮laa

首先係搞六四紀念嘅目的係乜
我睇我呢度辦事人係因為「慣性」。幾個都阿嬸來。慣咗香港人每年紀念六四 而冇去諗更深嘅意義。噉嘅情況就唔理想。不過舊年六四集會d人又嗌港獨,純粹係ham baang laang炒埋一碟。
如果係心中明六四、大中華思想嘅問題,搞活動只係騎劫佢來push香港agenda(因為中國人權議題之中鬼佬最care六四),噉就冇所謂。

二係點樣看待NDS 哪怕佢係出樣搞事 即係唔會返支那gaa laa
NDS搞事嘅動機好複雜。唔排除有d人係博asylum。
另一方面,正如姨post各位深知嘅,支那人好多時口惠實不至,反共淨係知識分子式噴口水。噉嘅盟友其實千祈唔做得。
其次,防特務問題。基本上支那出身應該默認唔信得過。根本冇辦法甄別邊個人係真心。要交投名狀先。
最後再睇路線問題。即使對方係武力反共支持者,究竟佢支持大一統民主中國定係地方自治定係分裂...
所以考慮晒呢d嘢之後 我對於NDS嘅睇法係:最多只可以利用,利用佢哋make noise引鬼佬關注,利用佢哋消耗支那維穩費,etc. 但就唔好當佢自己人。支那人基本上就冇同港獨派/歸英港獨派同一個光譜嘅人。(測試佢哋對「英國殖民者」/美國咩態度。多數支人始終洗咗腦,認定鬼佬就係仆街,欺壓中華民族/漢人/黃人。)
47人案|控方指鄒家成草擬《墨落無悔》 為防泛民撕毀約章
https://lih.kg/3302247

控方指,《墨落無悔》3 名發起人,即鄒家成及認罪的梁晃維、張可森,曾接受訪問解釋發起原因。其中鄒家成指,初選協調會議,曾要求各人簽署一份《共同綱領》,後來組織方在記者會上表示毋須簽署,「嗰陣先知原來係唔需要簽…我哋第一個感覺就話我哋要簽返啲嘢,唔可以畀泛民主派單方面去撕毀約章…撕毀成個香港民族對於未來嘅想像」

估唔到呢個trial仲有照妖鏡作用 幫獨派睇清邊d人真心
90日trial大把嘢浮面 多謝共匪幫手做品格審查
我覺得其實又唔使咁在意蠢人嘅說話,如果你係正確嘅話,無論平時講野有幾搶口,佢地最後都要身體很誠實咁跟隨你。

就好似當年恥笑辱罵本土派係loser唔包容專恰善良嘅中國老百姓以及無辜嘅香港警察,唔識對準政權,扑野妹游蕙禎西瓜琦黃瓦全蛇鼠一窩嘅人,最後都要一臉悲壯咁高呼西瓜琦嘅光復香港時代革命。
至於點解佢地可以毫無心理負擔咁轉換角色,又或者企圖重新發明本土派源流,就係另一個問題。

路徑選擇至關重要,技術性問題係其次,大家根據自身狀況努力就得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞