劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
完全標題黨
唔講認爲台灣政府夾手夾手足上機
隻火槍隊真係好風向
民主黨嘅組織度=黨友
order of magnitude <= 2
做到議員嘅都根本唔算共同體代表 畀人審 連啦啦隊都冇
要求市民刪示威者照片 林卓廷妨礙司法公正罪名不成立 官接納是想化解紛爭及調停
https://lih.kg/bvvwRrV
https://www.bbc.com/news/world-asia-64250674

之前睇咗下呢篇新聞

Some of the equipment used to make weapons is believed to come from Austria. High-precision machines made by the Austrian supplier GFM Steyr are used in several locations, the Special Advisory Council says, to manufacture gun barrels.

When the machines need maintenance, they're shipped to Taiwan, where GFM Steyr technicians reportedly restore them before they're returned to Myanmar. The report says it's unclear whether the Austrian company's technicians are aware they're working on things that will be used inside Myanmar.

GFM Steyr did not respond to a BBC request for comment on the report's findings.

咪柒戇鳩laa 鬼佬實知佢哋自己做緊乜柒laazaa嘢laa
我睇呢篇新聞 聯想到嘅係

海外香港政治人(所謂國際線) 有冇人諗過

鬼佬好有可能 會為咗商業利益 阻撓香港人對抗支共嘅武裝鬥爭?

緬甸呢d九流國家,鬼佬又唔使等佢開飯,明知自己d機器攞來整殺人武器,心理上都完全冇問題gaa。講人權乜柒嗰d,生意佬係唔會理你。

噉你睇下香港嘅處境
1st assumption 香港如果要同支那對決 廣東一定會受波及 一定會亂
噉你睇下,惠州個大亞灣石化工業區成個九龍咁大,有美資exxon
德國basf喺湛江又有個一樣咁大嘅化工區
呢兩個都係新起 仲起緊 都未完工 202x先投產。淨係呢兩個都過千億美金嘅生意。成個廣東其他嘢大把。
decouple、唔依賴中國supply chain係一回事,但係中國國內市場,能夠榨到錢嘅,鬼佬一定繼續。

而香港人搞獨立,就阻人發達。

有冇人諗到咁長遠未
睇到海外有d人仲係就住d雞毛蒜皮嘢嘥時間真係火滾 嘻嘻哈哈一年又一年噉過
睇下德國佬d閪款
vw喺新疆間廠
德國對俄嘅態度

俄國作為歐洲大敵 德國都係放軟手腳
支那喺地球後邊 真係要到關鍵時刻 德國實綏靖
加上咁多生意

英法反而可能仲好d 好似冇點聽過英法有咩巨企有商業利益
香港未來如果真係行獨立戰爭路
喺獨立運動激烈鬥爭開始 一路到廣東脫離支那統治 呢一個漫長階段
最大問題就係點supply香港 糧食 軍火 都要靠從南邊航運或者空運
其次,d槍、炮、導彈,諗住喺邊個度買

發夢美軍會維持南海航行自由 畀你free ride運軍火
首先要問 你有咩籌碼 令美國肯放棄喺廣東嘅利益 唔阻你d軍火

都唔使講美國政府
淨係BASF呢d巨企 都夠資本使橫手阻你買同運軍火
就算美軍支軍都詐睇唔到 人哋同越南deal 嗌越南海軍出來攔你d貨船都仲得
軍事上 香港根本就係一個絕地
香港處境開局經已咁弊
d閪人仲係以見咗邊個議員 去咗首相府食飯 就沾沾自喜
睇下Dalai啦
香港七百萬人 有邊個國際上嘅地位、影響力 及得上Dalai?
Tibet本身係一個國家。vassal state都係一個state吖。Dalai咁有影響力。
結果藏國畀人食咗70年,鬼佬咪仲係照同支那做生意。

成班人等運到 開個新網媒都仲係蘋果立場嗰個水平
喺海外都唔識make noise
唔使幾多年 鬼佬唔會再見d流亡二打六㗎啦
但依個問題係無解架喎

群眾喜迎華僑農場
依啲唔洗講啦
香港人必須自發建立實力,如果海外長期依賴外國‘’發聲‘’或輔助,只會將香港陷入困境。呢樣成本低之餘,成效亦都好低。

如果鬼佬阻礙軍火補給線,只能走最後一步,利用本土資源仿製軍火,呢方面知識我哋非常缺乏。

BNO本身係英籍,只係等6年拎BC之後回港應該以間諜罪論處
今年十一號中簽2011年中過
https://lih.kg/3285860
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞