劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
依家人地火力展示
第一日就話比你知,你個領導班子第一日開始就有針
你班人係香港搞事,未搞已經所有野爆曬出去
而家睇浮面嗰班

德性未夠
誠如姨學所講
德性係需要時間資源浸嘅
大英帝國失去1919一代精英後都唯有解體
香港極可能係由頭到尾都冇依個級別嘅精英存在過
成功既構建就係財政軍事得以自足
共黨係最了解華人嘅組織,所設計嘅統治方式最適合華人,所以先咁成功
如果香港人本身無德,即使係新政府都只能沿用共黨手法管治
分裂主義之路終歸軍閥之道

民族主義外衣被炳強哥 上海哥徒子徒孫拾去亦屬正常
無糧不聚兵
好過靠課金
課金一定唔work
除非基礎社區已經非常穩固,否則只會社混化
咁驚做乜春
若在該省申請省提名而非住在安省,獲得PR並不困難

唔難就做laa
仲有如果真係有政治風險 到時就 loe2 地laa 平時就勤力d去搞反China示威

成日見d香港人驚到咩噉
同一時間唔知幾多支那人哭建人八仙過海搞PR

不過 呢篇報導係星島
香港出過呢d人嘅
伍廷芳做到支那外交部長
李孝式做咗馬來西亞第一任財政部長
不過呢d係舊香港
Post-MacLehose era嘅香港,依家嘅香港,即係二戰難民+文革難民重塑嘅呢個香港,大中華思想氾濫嘅香港,暫時好似真係冇咩大人物

李孝式同鄒幸彤都係Cambridge 點解鄒咁硬膠膠呢
我好耐以前就諗
既然泛民之中實有共產黨匪諜
噉點解泛民唔派人加入民建聯、政府、中聯辦等等,做臥底,升上高層,攞共匪情報

泛民d傻閪 好似區諾軒 (當佢傻閪先 假設佢唔係一開頭就共匪) 去到2021仲冇「從政要有死嘅準備」
真係上邊巴打話齋 d人當打份工
典知共產黨咁衰
換一個領域
點解香港咁多演員、導演,得Malaysian楊紫瓊喺Hollywood撈得起
除咗靠自己獨門功夫喜劇都聞名世界嘅成龍,其他人做極都係襯托、二流。

對比韓國人,人哋拍韓國片都可以攻陷Oscar。睇下香港歷年攞去Oscar都係d咩大中華嘢,淨係識得迎合鬼佬關於China、Orient嘅stereotype。

香港衝出國際嘅導演得王家衛 (吳宇森拍d動作片只算二流) 其他人 好似徐克走去拍威虎山 許鞍華半個日本人走去拍大外宣明月幾時有

d鬼談論王家衛最多嘅亦係90年代嗰d 重慶森林 東邪西毒 花樣年華等等 2000年代打後已經回塘
(我識個智利frd 同佢d latino frd 居然識王菲版本夢中人 話好鍾意王家衛 睇過重慶森林好多次
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Academy_Award_winners_and_nominees_for_Best_International_Feature_Film

1991 大紅燈籠高高掛
1993 霸王別姬
2013 一代宗师
2020 少年的你

Every single one is chink chong bullshit. Has nothing to do with Hong Kong.
杜琪峯都有人識掛
講到電影,其實我幾鍾意歲月神偷,歲月神偷之前比較少港產片會刻畫英治香港「華洋雜處」洋嗰部分,多數一係江湖市井,一係現代石屎森林。
我簡單總結係噉

香港人可以有兩種發展方向
Inward looking vs outward looking

Inward looking
幻想自己係中華文化(正統)傳人
攻大中華市場 十三億人一人一蚊賺到笑
High tech揩嘢 low tech撈嘢
留喺香港個細圈內做廖化 好似字花肥鴨嗰d濕鳩嘢
台灣救生艇

所有呢d都係不思進取 自大 同世界脫節 原地踏步

Outward looking
Embrace鬼佬文化嘅influence 唔癡迷中華文化
向全世界發展

據我觀察 多數香港精英都仲係inward looking
所以個水平只可以去到做鬼頭嘅忠實下屬
畀佢自己擔正就瀨嘢
無論係造極公務員嘅林鄭 定係自詡反對派、民主代表嘅泛民

缺少土豪的世界 香港都啱
https://liuzhongjing.medium.com/%E7%BC%BA%E5%B0%91%E5%9C%9F%E8%B1%AA%E7%9A%84%E4%B8%96%E7%95%8C-3f6c7941712b
https://youtu.be/edB7ly0_KSc
杜琪峯電影入邊d動作、扭橋,Hollywood一d都唔少。杜嘅作品頂櫳制霸東南亞。
王家衛之所以突圍,係因為佢d片嘅美術風格、storyline、音樂,加埋,係鬼佬地方都冇嘅。等於成龍嘅Kung Fu comedy。2000s之後王家衛嘅作品唔再拍呢d,而係學人拍功夫片,已經冇意思。

韓國文化嘅崛起係好好嘅對比 點解港產片就越做越霉
講起亞洲電影業,我諗起早排係連登睇既依個post

《孩子轉運站》韓國開畫票房稱冠 是枝裕和批日本影壇脫節
https://lih.kg/3036609

我見到依個就諗起我以前係免費台偶然睇過既幾套日本電影,就算係警匪片都係文戲為主,我第一個念頭就係會唔會日本電影業根本無拍動作電影既技術(元華話過香港拍動作電影既技術其實都係源自一部西片聖保羅炮艇) 。但係諗諗吓又唔係,日本啲俾細路睇既特攝片明明好多動作場面,但係一到大片就無乜動作場面 (人頭湧湧既大場面就唔少)

人地南韓電影就戲情片動作片都拍到,日本電影業點夠人爭
好似張婉婷呢齣垃圾 sorry我冇睇過 但係我睇劇照 估佢連鏗鏘集水平都不如
d人唔知讚乜春 同外國一般水準嘅紀錄片比基本上係天與地

我懶得cap圖 以下條片25s 30s
https://youtu.be/a1IB4EQtC5c

屌你拍咗50年戲 做到導演會會長 都唔識set camera嘅咩 影埋支咪、自己入去?後製crop細zoom in都唔識嘅咩?

拍學生妹都氹唔掂人 又唔識攞consent係紀錄片先決條件 又唔識等受訪對象習慣鏡頭嘅技巧 又唔識問問題(gwat6 leoi6 ceoi6噉問人細佬) 拍李慧詩都要偷拍 唔知嘅仲以為你拍緊咩驚天政府黑幕tim
拍學生妹美好青春都拍到一鑊泡 人哋拍黑暗問題嘅都冇咁laau2 gaau6

噉嘅戲都有咁多人感動到fi li fe le
仲攞到咩電影評論學會最佳電影獎

跟住仲有人嘈張consent form,包括陶傑d傻閪。consent隨時都可以收返gaa laa。唔通我consent你入我屋企,之後你就成世可以住喺度呀?唔可以反悔gaa?又唔係簽contract明買明賣。最好張婉婷攞齣戲去歐洲參展 到時d女仔就可以告到佢甩褲。

最離譜係成間學校由校董校長到老師到同學到家長 全部人都係幫兇。有個追拍對象喊足5年,冇同學冇家長幫拖出頭gaa?
成班做題家 連童黨都冇。
實現社會正義嘅得幾個白卡,走去狙擊張婉婷。諗起彭定康話最正常係精神病院院友個古仔。
https://youtu.be/nTy1fP2bvPc
由間學校可以睇出成個社會rotten to core

香港幾時退步到噉 審美又冇 logic又冇
全方位倒退

sorry寫得離題同太cam3氣
攞到情報最多咪比美帝
我估實有依啲人啦
但攞比香港華人/香港民族,只會一野就穿煲
呢啲末人其實係東亞窪地最盛產物種,佢哋佔大多數先係最正常嘅生態結果,阿姨所講嘅食子孫飯、歷史積分學嘅最佳證明,呢堆末人賤民話晒喺東亞輪迴咗兩千幾年
我覺得套野直頭討論價值仲不如毒舌大狀
起碼後者(拿住支那錢)但有諷刺下時弊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞