aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
有degree 走去做aco 係唔係好撚廢

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦
又吹奏aco。我入撚左個伏位 就快癲咁濟 但係未過bar 想死

我都入左半伏位aco。巴打我地能否做個朋友?

好,留個telegram吹下水
吹奏就唔洗啦 我已做老屎忽

aco係咩環境 隨便話廢 低人工 冇前途
正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

咁又唔好諗到自己考到aco就好勁咁
你諗下aco係多人爭 但同你爭嗰啲人係咩質素先得架
真係勁嗰啲都唔洗去考aco啦

同埋雖然話aco仲可以升co sco
但聽講好多人攞咗十年A report都未升
乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,
你望aco升 co發夢啦,
考過第2個職位升職會更快

其實升左CO 真係多野做左好多
同埋個責任都大左嫁 有野錯左要咩鑊
ACO做錯野呢 就可以彈比CO 諗解決方法
真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

傻啦 我果到3,40人一個office都可以冇co 我係aco仔已經叫大寫,有咩野已經係我揹獲

唔會啊 aco majority 都係有bachelor degree的人

唔會啊 aco majority 都係有bachelor degree的人

會呀唔好考呀

正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

CO咪一樣彈比上面EO或者部門阿頭。
CO只係一個唔駛點做既中介人。
下可點人做野,上可推卸責任。

親身經驗。co點唔到下面個aco老屎怱做野。ca又耐唔耐發顛。好多野都自己做番。慘過做aco

唔好話co啦慘啦 我依家係aco都係咁既處境,年尾寫appraisal 都要寫7,8份
hea你條命咩,
做到仆街呀,
仲要轉位,
啲野又要重頭學過,
要死死地氣問返啲ca轉頭添呀,
我做私人工果陣仲hea囉

算啦 ching我同你一鳩樣,不過係到講呢啲冇用 人地只會問你點解唔辭職 到有一日俾佢地考左入去做埋啲閪位先知有幾撚伏,同酬不同待遇
雖然政府好處係ot半個鐘以上就可以補time off
但有時做到10點11點先走真係好頹
而且有啲情況唔係話claim就claim
食飯時忙到都無時間食足一個鐘
又要再趕住去做野
仲要shift住六日翻工
自己個post責任好大
管理範圍好大
又要接觸到好多人
成日提心吊膽自己做錯少少野
就可能會累全家同比人鬧

我其實做到好想quit
每次忙到個人好攰就好後悔當初無做自己讀個科
但而加再出翻黎已經太遲 唯有死啃

同你一樣處境,其實我都做到好情緒低落,仲要驚過唔到bar
11k文員仔 6day點解仲有市場
因為有一班人諗著騎牛搵馬走去做
8,9k一樣有人做

唔好怪人地公司刻薄
你地d fg 不停頂爛市
係抵你地死

無人去做/in 佢根本請唔到人做

講真 依家出邊大把11k返5 day半既工大撚把都請唔到人啦 唔好返6day
幾廿年前已經講,做政府,出面食緊翅你就食白飯,出面食緊屎你都食緊白飯.
做ACO不如做郵務員啦,又高人工,又有OT補水

乜真係咁易升咩

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

傻啦 我果到3,40人一個office都可以冇co 我係aco仔已經叫大寫,有咩野已經係我揹獲

雖然人工低,但係做大佬感覺應該幾爽

洗得郁人咪大佬囉 個問題係啲老屎忽都當左自己係山寨王 王鳩得你咩大佬

PO要返5日半
郵局會係試用期炒人

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

雖然人工低,但係做大佬感覺應該幾爽

洗得郁人咪大佬囉 個問題係啲老屎忽都當左自己係山寨王 王鳩得你咩大佬

如果身邊既同事都係後生仔女,
少d老屎忽,
大家同心協力,
分工合作,
成件事幾美好

可惜係冇 所以話政府炒左班老屎忽 個效率根本可以提升4,5倍

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

人地讀N展霉霉地考個AE
都幾乎包生仔考到牌就起薪點4X

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

乜真係咁易升咩

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

CO咪一樣彈比上面EO或者部門阿頭。
CO只係一個唔駛點做既中介人。
下可點人做野,上可推卸責任。

親身經驗。co點唔到下面個aco老屎怱做野。ca又耐唔耐發顛。好多野都自己做番。慘過做aco

唔好話co啦慘啦 我依家係aco都係咁既處境,年尾寫appraisal 都要寫7,8份

考之前,睇到好多吹奏aco既post, 講到好似好易升升co, 街外人咪以為aco個個位都好做又hea,點知入左去伏位,老實講,好位都唔輪到新仔,除非好好好好運。

PO要返5日半
郵局會係試用期炒人

其他部門都會,都唔係得郵政

返多半日,要輪班,加上而家都開始cut ot, 咁睇aco好些少,係人工低少少

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

英文好就話易考姐,英文廢連過hkie profession assessment 都難
唔好話做MHKIE,英文廢連入大公司,政府行scheme a都無機會,最後可能只係做到hd仔都請既AE,收萬幾蚊,仲要驚俾人炒
Aco仲有無教育津貼而家

新制公務員得醫療,housing同公積金,無其他福利

教育for自己進修又關職系事的仲有冇?

無教育福利

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

英文好就話易考姐,英文廢連過hkie profession assessment 都難
唔好話做MHKIE,英文廢連入大公司,政府行scheme a都無機會,最後可能只係做到hd仔都請既AE,收萬幾蚊,仲要驚俾人炒

英文唔好走去讀N展都預左做炮灰啦下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞