aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
咁多後生仔爭住做低層政府工,純粹求穩定同福利好,冇career prospect,而且工作性質同環境又悶又僵化
其實咁樣真係好悲哀 香港
當然唔係話咁係錯,只係社會環境逼成

係幾悲哀但好現實

鬼咩宜家個個買唔到樓。連恒大都叫自己大學生羅。個個頹科fg都係14k 仲要比老闆壓榨
你做aco起碼仲有5day 同公屋排生一兩個 3。4年內好易上樓
政府入面真係好多閪人老屎忽
同埋所有野都講程序(即係慢),同埋階級,就算大家同級都唔會俾面你,見到上司就擦定鞋先

新入職真係覺得好灰又浪費青春

捱下就慣 私人公司仲多左皇家人 你到時仲死
今年好似唔覺有招聘

每2年一次 下次應該下年Q4到
同連登仔走相反條路就一定贏

連登咩都屌架wor
大波中女同事要調走了, 好傷心無得再J佢
Hku master對洗底考政府工有無幫助?

pic ?
收唔到Aco 入ca算唔算半個人生贏家
俾番多少上進心得唔得

СА狗也不屌
Ho/ labour officer
同入境海關 散仔 比較
有冇話邊份比較有優勢

Alo2你過到jre先啦
你過到jre同埋個面試。 其本上你考任何一個discipline的幫辦語文都冇咩大問題

ok. for non degree holder
同入境海關 散仔 比較
有冇話邊份比較有優勢

屌你用labour officer同散仔比
同入境海關 散仔 比較
有冇話邊份比較有優勢

入職薪水 都差好遠
其實HO之類既2a3o位係咪high dip都報到架啦?

yes high dip asshole 就當2a30
其實樓豬都算狗 自己入左jre d officer 推9人入aco
同入境海關 散仔 比較
有冇話邊份比較有優勢

入職薪水 都差好遠

咪係
知唔知坐正lo個人工有幾多
其實樓豬都算狗 自己入左jre d officer 推9人入aco

睇你要咩
我果邊eo級或以上, 署長以下果d全部有番工無放工(當然同big 4 果d無得比)
double人工 double workload

我果邊短裙ao妹妹都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞