aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
政府工係咪有所謂旋轉門既野?
即係做緊A位,過bar之後考到B位,做唔掂可以落番A位?

一年內可以轉返
政府工係咪有所謂旋轉門既野?
即係做緊A位,過bar之後考到B位,做唔掂可以落番A位?

一年內可以轉返

唔可以,A位已經搵左新人坐,做唔掂都要坐B位。

可以返原職位,但未必返到原本個部門
自從做左政府,
我覺得成個人都懶散左,
做野冇年輕人份衝勁 q

入得政府唔係都預左咖啦咩

hea hea 地 又有糧出
又唔使擔心食住 咪仲好

最弊識唔到另一半,
我只係一個文書仔

公司得外判廚師一個係女人,
全公司都係臭男人
點解咁多位現職aco都話好似虛度光陰咁既?
宜家新入ACO唔係大部分位都忙到pk架咩
虛度光陰果d位應該俾老屎忽坐曬架~?

唔一定
例如我本身坐嘅位係新開
而且退休潮 好大機會頂啲老屎忽
幾時再有aco大招
點解咁多位現職aco都話好似虛度光陰咁既?
宜家新入ACO唔係大部分位都忙到pk架咩
虛度光陰果d位應該俾老屎忽坐曬架~?

唔一定
例如我本身坐嘅位係新開
而且退休潮 好大機會頂啲老屎忽

係升職潮先岩,
我上手做左15 年先至升職,
呢家我坐緊佢個養老位。

係退休潮先岩,
我上手上年年尾退休,
呢家我坐緊佢個養老位。
幾時再有aco大招

下年 年尾。
作為乞食科U Grad
份工對比其他同學叫做穩穩定定
但我可能犯賤
入咗個所謂荀位
但真係頗得閒好悶

你夠我悶?我坐site,一個aco同事都冇!

嘩!坐site先正啊 山高皇帝遠
做ACO充分將「你既max = 人地start」既悲劇赤裸裸地體現出黎

ACO starting 14K max 28K
人地就start 28K max 60K

13年後

你拎緊41K (計埋通脹)
人地就90K(計埋通脹)

其實做到ACO有咩值得高興?
做ACO充分將「你既max = 人地start」既悲劇赤裸裸地體現出黎

13年後

其他果d入到先得嫁

13年後

人地個max = 醫生個 starting

13年後

其他果d入到先得嫁

連登例句: 個個dse 35分架 。ao已經係佢地最低要求。eo 2xx人爭一個位好低姐。ao 450人爭一個都入到啦

13年後

13年後

駁唔到

13年後

駁唔到

秒撚左條友

13年後

唔好咁笑人啦
不如醫生max = 秘書長starting
吹奏就唔洗啦 我已做老屎忽

aco係咩環境 隨便話廢 低人工 冇前途
正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

咁又唔好諗到自己考到aco就好勁咁
你諗下aco係多人爭 但同你爭嗰啲人係咩質素先得架
真係勁嗰啲都唔洗去考aco啦

同埋雖然話aco仲可以升co sco
但聽講好多人攞咗十年A report都未升
乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,
你望aco升 co發夢啦,
考過第2個職位升職會更快

其實升左CO 真係多野做左好多
同埋個責任都大左嫁 有野錯左要咩鑊
ACO做錯野呢 就可以彈比CO 諗解決方法
真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

傻啦 我果到3,40人一個office都可以冇co 我係aco仔已經叫大寫,有咩野已經係我揹獲

雖然人工低,但係做大佬感覺應該幾爽

洗得郁人咪大佬囉 個問題係啲老屎忽都當左自己係山寨王 王鳩得你咩大佬

咁又唔係個個都係咁既,我手下有個老seafood ca, 做野好快手又有交帶,幫輕我好多,如果佢第日調走左我就慘啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞