aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
吊,我好似踩到陷阱。
2a3o位好似大部分都要相關工作經驗?
咁我做aco 乜9經驗都儲唔到,
咪仲衰過做私人公司。

做左aco 同街外人鬥除左要相關經驗之間,仲要睇埋你report,有so 定無so 自己諗

如果真係面試考官好like你,
就算report一般應該都影響唔大掛?
面試官話我點撚都要收呢個文書仔收我部門嫁喇。

得aco experience 你連interview機會都冇呀

CA考EO CA考AI都有成功例子
不過唔知幾多年先出到一個

其實入ACO考EO,AO先正
反正你出面都好難做到有相關經驗嘅工
佢請人多數都係睇性格同思維啱唔啱佢地
考過JRE其實好多3x,4x歲仲考緊
你就知出面幾多人捱左好耐都無AO,EO咁好搵
但用ACO身份考 考衰左你仲係年年跟通漲同薪級點加人工
人地就要驚經濟差被炒 加人工就即係會多啲duties
入左ACO仲有要出番去嘅理由咩

入左去做低級位要考中級位既難度比街外人更加難
想考高級位係近乎無可能既事
你去隊林689同777可能重容易D
人各有志
有料有大志既人可以繼續私人公司發展上位或者去考更高既政府職位,好似eo依d
而自覺私人市場上唔到位或者無野心既人
咪去考aco,依d都係個人選擇,無話邊個高尚d,邊個岩同錯
但我唔明aco有咩好吹奏,aco咪又係工一份,都係受人地份糧,幫人打工
同埋新制既aco已經唔係舊制咁咁多福利
除左穩定鐵飯碗依點,都無咩特別既優點
所以唔好再吹奏aco啦
到時d人入到黎發覺貨不對辦,個落差更大
利申:新制aco一名
吊,我好似踩到陷阱。
2a3o位好似大部分都要相關工作經驗?
咁我做aco 乜9經驗都儲唔到,
咪仲衰過做私人公司。

做左aco 同街外人鬥除左要相關經驗之間,仲要睇埋你report,有so 定無so 自己諗

如果真係面試考官好like你,
就算report一般應該都影響唔大掛?
面試官話我點撚都要收呢個文書仔收我部門嫁喇。

得aco experience 你連interview機會都冇呀

CA考EO CA考AI都有成功例子
不過唔知幾多年先出到一個

其實入ACO考EO,AO先正
反正你出面都好難做到有相關經驗嘅工
佢請人多數都係睇性格同思維啱唔啱佢地
考過JRE其實好多3x,4x歲仲考緊
你就知出面幾多人捱左好耐都無AO,EO咁好搵
但用ACO身份考 考衰左你仲係年年跟通漲同薪級點加人工
人地就要驚經濟差被炒 加人工就即係會多啲duties
入左ACO仲有要出番去嘅理由咩

入左去做低級位要考中級位既難度比街外人更加難
想考高級位係近乎無可能既事
你去隊林689同777可能重容易D

問題係你低級位個頂薪已經好好
仲攬咁多duties上身做乜
而加正位,正常位,伏位應該係2:3:5
正位好多已經比老屎忽坐住唔走
而且政府多左好多新開aco位
但9成係伏
因為有大部分係n仔位轉長工位
點解以前會係n仔位?
因為個post係OT,shift,乜春樣樣齊
以前無人會想考政府做呢啲
唔同而加大家個個狗衝政府

做aco想準時走?
做ca可能好啲既 我見親既ca都準時走仲食1.5個鐘飯

呢位巴打心水清啦
日日話aco hea位
又唔諗下d位點黎
人各有志
有料有大志既人可以繼續私人公司發展上位或者去考更高既政府職位,好似eo依d
但我唔明aco有咩好吹奏,aco咪又係工一份,都係受人地份糧,幫人打工
所以唔好再吹奏aco啦

人各有志
所以唔好再吹奏aco啦

認同
人各有志
所以唔好再吹奏aco啦

認同

你都識講 穩定 同埋公屋/綠表 呢幾樣已經值回票價
平時d文員仔11k 6days屎都冇得食
eo都可以好hea....親身經歷。dept eo問親佢樣樣野都扮傻唔知。識得擦鞋真係唔同啲
eo都可以好hea....親身經歷。dept eo問親佢樣樣野都扮傻唔知。識得擦鞋真係唔同啲

我部門個eo都係好hea。
樣樣事射俾人

搞事搞飛就叻
人各有志
所以唔好再吹奏aco啦

認同

你都識講 穩定 同埋公屋/綠表 呢幾樣已經值回票價
平時d文員仔11k 6days屎都冇得食

我所以話唔好吹奏 只可以講大把工可以比下去 不過當你話呢份係廢工 請問憑乜野講呢句 你踩人之前畀d料對方睇
公屋係公務員隊 你以後排出邊條隊 笑撚死
Aco仲有無教育津貼而家

新制公務員得醫療,housing同公積金,無其他福利
Aco仲有無教育津貼而家

新制公務員得醫療,housing同公積金,無其他福利

教育for自己進修又關職系事的仲有冇?
11k文員仔 6day點解仲有市場
因為有一班人諗著騎牛搵馬走去做
8,9k一樣有人做

唔好怪人地公司刻薄
你地d fg 不停頂爛市
係抵你地死

無人去做/in 佢根本請唔到人做
11k文員仔 6day點解仲有市場
因為有一班人諗著騎牛搵馬走去做
8,9k一樣有人做

唔好怪人地公司刻薄
你地d fg 不停頂爛市
係抵你地死

無人去做/in 佢根本請唔到人做

巴打識野 與其做文員等機會來臨 不如做aco
aco 都吹到咁
到時入到黎,你會發覺成層樓最低級果個係CA, 果班CA仲要唔聽你點,激撚死你
入面可能仲有 EO, professional, 個個廿幾三十歲,
入到黎點柒你做嘢,到時你條氣仲唔gur
睇住自己至少仲要做廿年先有可能上一級做CO, 上唔到就一世,
堅灰爆

自己同學個個係呢廿年爭到上甚麼經理,
月入4-x萬,有o靚做嘢,有人屌下,有人玩下,
自己卻是一個助理文書主任,
吠兩聲都唔敢
個人會好down

三萬月薪,我做出面至少可以寸下咀,
鳩撚屎,
做政府,扮斯文唔屌得人,
咪撚攪

利申,月入三萬幾,政府撚

廿令歲見到人地又係廿令歲但做緊PRO GRADE
ACO升職升到爆都未到人地起薪點
唔係直屬跟都好D
直屬跟後生PRO GRADE真係無地自容
講真 aco對啲搵萬頭既19文員仔確實係有吸引力既
非專科 神科真係值得一衝

駁唔到樓主
aco hea 唔hea 睇位既 有d位做到隻狗9 有d hea 到爆 d 人多數唔會叫aco 做快d 就算急都係咁樣 所以冇壓力 有樣唔係就係 放假d野冇人會幫你跟 要自己做返 因為入面d人都知政府做野係慢 唔急 所以遲都唔怕 仲可以話d野太多做唔晒 拖得就拖

利申 返緊正苦 唔係做文書野
講真 aco對啲搵萬頭既19文員仔確實係有吸引力既
非專科 神科真係值得一衝

駁唔到樓主

上屆都成5成bachelor 入
今屆保守都6,7 成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞