aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
吊,我好似踩到陷阱。
2a3o位好似大部分都要相關工作經驗?
咁我做aco 乜9經驗都儲唔到,
咪仲衰過做私人公司。

做左aco 同街外人鬥除左要相關經驗之間,仲要睇埋你report,有so 定無so 自己諗

如果真係面試考官好like你,
就算report一般應該都影響唔大掛?
面試官話我點撚都要收呢個文書仔收我部門嫁喇。

得aco experience 你連interview機會都冇呀

吊,垃圾aco,做成世都係0工作經驗!

比個希望你啦

現實唔係無成功個案既,加油
hea你條命咩,
做到仆街呀,
仲要轉位,
啲野又要重頭學過,
要死死地氣問返啲ca轉頭添呀,
我做私人工果陣仲hea囉
講真呢度有幾多現職co
又有幾多真aco

全部都係聽人講 xxx, yyy
我睇呢度好似睇緊香土同u汪po咁
hea你條命咩,
做到仆街呀,
仲要轉位,
啲野又要重頭學過,
要死死地氣問返啲ca轉頭添呀,
我做私人工果陣仲hea囉

做clerk頂薪有近30k仲想點
吊,我好似踩到陷阱。
咪仲衰過做私人公司。

做左aco 同街外人鬥除左要相關經驗之間,仲要睇埋你report,有so 定無so 自己諗

得aco experience 你連interview機會都冇呀

CA考EO CA考AI都有成功例子
不過唔知幾多年先出到一個
吊,我好似踩到陷阱。
咪仲衰過做私人公司。

CA考EO CA考AI都有成功例子
不過唔知幾多年先出到一個

其實入ACO考EO,AO先正
反正你出面都好難做到有相關經驗嘅工
佢請人多數都係睇性格同思維啱唔啱佢地
考過JRE其實好多3x,4x歲仲考緊
你就知出面幾多人捱左好耐都無AO,EO咁好搵
但用ACO身份考 考衰左你仲係年年跟通漲同薪級點加人工
人地就要驚經濟差被炒 加人工就即係會多啲duties
入左ACO仲有要出番去嘅理由咩
講真呢度有幾多現職co
又有幾多真aco

全部都係聽人講 xxx, yyy
我睇呢度好似睇緊香土同u汪po咁

咪係 好多擾敵L出現。
都係果句我fd 親歲點點點 真實際。
明明編制上 co:aco under 4:1 講到成世冇得升
Aco真係一世比人管既命 升co根本無乜可能
不過五天工作準時放工仲要跟足所有勞工合約比你 呢樣野真係正爆

升eo就冇乜可能
但co/sco都係由aco升上去

升co要16年up

計你拎到幾多A report。。
努力d around 10年到應該ok co:aco都係around 4:1到。
當然hea 到成世做aco都唔出奇

點睇有好多人連續十年A report都升唔到?
做下功課先啦

又係果句 聽講聽聞。。我個fd點點 人地分分鐘擾下敵都唔知
除左A report 仲要睇你act過咩field 唔齊field
就算成世唔升 aco max都夠做

以我所知act哂嗰幾個field都要好睇運喎
仲要幾年先轉得一次post, 計16年有得升算快升啦
仲有,人地講嘅你就話聽聞聽聞唔洗聽,咁我都勸大家唔洗聽你係呢個post嘅鳩up啦
aco max其實叫話高唔高 話低唔低咁
真係唔值得吹捧

依家依個年代剩係話“低唔低”已經夠做
學歷貶值外加下流社會(發達地區先有既現象,唔求最好只求平均、以享受足夠經濟條件即可),平穩地取得中位數收入係風險較細既好方法

肯去搏就收入高? 你有競爭力就唔會考aco啦
無專科+廢人考aco又何錯之有?
而加正位,正常位,伏位應該係2:3:5
正位好多已經比老屎忽坐住唔走
而且政府多左好多新開aco位
但9成係伏
因為有大部分係n仔位轉長工位
點解以前會係n仔位?
因為個post係OT,shift,乜春樣樣齊
以前無人會想考政府做呢啲
唔同而加大家個個狗衝政府

做aco想準時走?
做ca可能好啲既 我見親既ca都準時走仲食1.5個鐘飯
但9成係伏
點解以前會係n仔位?

做aco想準時走?

其實CA同ACO係我地眼中係冇分別 都係幫手做clerical野搵吓file 邊個係度就叫邊個做
但9成係伏
點解以前會係n仔位?

做aco想準時走?

圖書館咪準時收工
返shift返到閪咁係另一回事
雖然政府好處係ot半個鐘以上就可以補time off
但有時做到10點11點先走真係好頹
而且有啲情況唔係話claim就claim
食飯時忙到都無時間食足一個鐘
又要再趕住去做野
仲要shift住六日翻工
自己個post責任好大
管理範圍好大
又要接觸到好多人
成日提心吊膽自己做錯少少野
就可能會累全家同比人鬧

我其實做到好想quit
每次忙到個人好攰就好後悔當初無做自己讀個科
但而加再出翻黎已經太遲 唯有死啃
但9成係伏
點解以前會係n仔位?

做aco想準時走?

圖書館咪準時收工
返shift返到閪咁係另一回事

唔係得圖書館翻shift架
圖書館算係aco中既hea位
但9成係伏
點解以前會係n仔位?

做aco想準時走?

其實CA同ACO係我地眼中係冇分別 都係幫手做clerical野搵吓file 邊個係度就叫邊個做

其實政府就有好多唔同職位既aco
我都想做同ca差唔多既aco位
HEA 死一世 你甘心嗎?
表情撚
雖然政府好處係ot半個鐘以上就可以補time off
但有時做到10點11點先走真係好頹
而且有啲情況唔係話claim就claim
食飯時忙到都無時間食足一個鐘
又要再趕住去做野
仲要shift住六日翻工
自己個post責任好大
管理範圍好大
又要接觸到好多人
成日提心吊膽自己做錯少少野
就可能會累全家同比人鬧

我其實做到好想quit
每次忙到個人好攰就好後悔當初無做自己讀個科
但而加再出翻黎已經太遲 唯有死啃

Aco都責任大?=.=
我個post反而唔洗接觸人,
日日自己同自己傾計。

表情撚
講做會計審計個班都責任大啦

中年被炒 你開心?

人人格性唔同
有人就係鍾意HEA一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞