aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
有degree 走去做aco 係唔係好撚廢

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

人地讀N展霉霉地考個AE
都幾乎包生仔考到牌就起薪點4X

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

包工程考牌。。好多discipline考牌率好低e.g. geotechnical structural
仲要大前提入到scheme A。
仲有一大堆垃圾discipline 幾乎冇scheme或行完冇春用: ee, industiral, chem eng, environmental, ect..

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

英文好就話易考姐,英文廢連過hkie profession assessment 都難
唔好話做MHKIE,英文廢連入大公司,政府行scheme a都無機會,最後可能只係做到hd仔都請既AE,收萬幾蚊,仲要驚俾人炒

英文唔好走去讀N展都預左做炮灰啦下話

英文唔好唔去讀Engine唔通讀Science咩

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

英文好就話易考姐,英文廢連過hkie profession assessment 都難
唔好話做MHKIE,英文廢連入大公司,政府行scheme a都無機會,最後可能只係做到hd仔都請既AE,收萬幾蚊,仲要驚俾人炒

英文唔好走去讀N展都預左做炮灰啦下話

英文唔好唔去讀Engine唔通讀Science咩

未必一定好或唔好既
因為engineering收22-26分 通常數理科黎拉 相對地中英可能未必咁高分
但見過有d工程撚英文都有5*或以上
http://weshare.hk/siudreamlife/articles/1152725

有過來人 (現職ACO)出左黎share
金融海嘯一夜之間搞到佢冇左份工
宜家已經有公屋同老婆啪啪啪
社工POINT 9 起薪MAX 22
番工都係吹水見下client
輕鬆屌打ACO
輕鬆屌打ACO

On9
社工要牌架
輕鬆屌打ACO

申請人必須:
(a) 已根據《社會工作者註冊條例》(第505章)註冊為註冊社會工作者(第1類)[請參閱註(i)];以及
(b) (i) 持有香港其中一間理工學院/理工大學所頒發的社會工作文憑,或具備同等學歷[請參閱註(i)];或
(ii) 持有香港社會工作訓練學院校務委員會頒發的社會工作證書;或
(iii) 持有由一所註冊專上學院於註冊日期後發出的社會工作文憑,或具備同等學歷[請參閱註(i)];以
輕鬆屌打ACO

社工都拎出黎講
性質都唔同 ACO中五都考得
知唔知做社工要讀社工又要考牌架?
你唔好講埋入政府做工程師
人工高私人市場一大截添
我認為做統計時40以上既大專生,係佢果個年代,係應該好撚叻,所以搵得多係正常。

但當呢個年代既所謂大專生,去到40打後仲有無咁高呢???

我舉個人弓

我舉個例,可能以前大專生可能佔個位數%。而家個%照計以十倍上升。

比較屎學校既做aco穩陣d啊, 你估真係咁易搵到30k樓上啊?

IT跳薪應該輕鬆30k
宜家都缺緊人,無人入行
唔好處真係project base

無人請咪做政府D非公務員合約制
一樣高人工

屌嬲
比香土抄左Post
aco 都吹到咁
到時入到黎,你會發覺成層樓最低級果個係CA, 果班CA仲要唔聽你點,激撚死你
入面可能仲有 EO, professional, 個個廿幾三十歲,
入到黎點柒你做嘢,到時你條氣仲唔gur
睇住自己至少仲要做廿年先有可能上一級做CO, 上唔到就一世,
堅灰爆

自己同學個個係呢廿年爭到上甚麼經理,
月入4-x萬,有o靚做嘢,有人屌下,有人玩下,
自己卻是一個助理文書主任,
吠兩聲都唔敢
個人會好down

三萬月薪,我做出面至少可以寸下咀,
鳩撚屎,
做政府,扮斯文唔屌得人,
咪撚攪

利申,月入三萬幾,政府撚

廿令歲見到人地又係廿令歲但做緊PRO GRADE
ACO升職升到爆都未到人地起薪點
唔係直屬跟都好D
直屬跟後生PRO GRADE真係無地自容

唔會點無地自容
只會發覺運氣問題
你會發覺高你兩三級既其實同你能力相約…
你只係計死人工咁無得講,講能力反而覺得個所謂社會階層其實得淡笑
我認為做統計時40以上既大專生,係佢果個年代,係應該好撚叻,所以搵得多係正常。

但當呢個年代既所謂大專生,去到40打後仲有無咁高呢???

唔好話好叻,原則上你睇香港今時今日就知上一代大剖份都係廢人
大地新架坡轉喇晒型,香港重死食老本

40以上所謂叻係因為以前就算你讀書好你無錢都無得去讀。
以前要有家底。
後來又唔駛
而家又變返要家底先有得上流。

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

包工程考牌。。好多discipline考牌率好低e.g. geotechnical structural
仲有一大堆垃圾discipline 幾乎冇scheme或行完冇春用: ee, industiral, chem eng, environmental, ect..

講緊你考到入政府AE
差唔多包生仔咁濟

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

講緊你考到入政府AE
差唔多包生仔咁濟

考到prof. grade就唔會做ACO

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

講緊你考到入政府AE
差唔多包生仔咁濟

有得揀緊係揀專業工 問題係好多degree 仔無 先退而求其次
吹奏就唔洗啦 我已做老屎忽

aco係咩環境 隨便話廢 低人工 冇前途
正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

咁又唔好諗到自己考到aco就好勁咁
你諗下aco係多人爭 但同你爭嗰啲人係咩質素先得架
真係勁嗰啲都唔洗去考aco啦

同埋雖然話aco仲可以升co sco
但聽講好多人攞咗十年A report都未升
乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,
你望aco升 co發夢啦,
考過第2個職位升職會更快

其實升左CO 真係多野做左好多
同埋個責任都大左嫁 有野錯左要咩鑊
ACO做錯野呢 就可以彈比CO 諗解決方法
真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

CO咪一樣彈比上面EO或者部門阿頭。
CO只係一個唔駛點做既中介人。
下可點人做野,上可推卸責任。

親身經驗。co點唔到下面個aco老屎怱做野。ca又耐唔耐發顛。好多野都自己做番。慘過做aco

唔好話co啦慘啦 我依家係aco都係咁既處境,年尾寫appraisal 都要寫7,8份

有supervisory experience好著數架要升co

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

講緊你考到入政府AE
差唔多包生仔咁濟

有得揀緊係揀專業工 問題係好多degree 仔無 先退而求其次

咪係考到我實入ao..
政府grad e civil都幾百人搶果十零個位
仲有唔係個個discipline都開grad e..
你睇下今年大把人冇野做

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

講緊你考到入政府AE
差唔多包生仔咁濟

最原始係講緊讀工程考aco唔多掂姐
你出去做返本行好難衰得過做aco掛

睇你讀咩姐
你讀工程果D就梗係廢啦

你有見過我講讀咩
真係讀engine

你做ACO曉飛都好
一世都去唔到人地個起薪

講緊你考到入政府AE
差唔多包生仔咁濟

最原始係講緊讀工程考aco唔多掂姐
你出去做返本行好難衰得過做aco掛

你識唔識架? 政府ae仲難考過e咁濟
aco大榜就到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞