aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
2a3o 係指邊5個officer post?
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

政府大把post 都係offocer 尾

上面4個 ao eo 唔係2a3o,係更高級既degree offocer

Housing / technical /
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

好似2a3o冇一定界線, 泛指學歷要求係以前al同埋sub degree的政府工。
通常夾係eo同埋aco中間

Aco d經驗又幫唔到我考2a3o位。
唔通一世要做aco

你想揾到錢。或者有心幹一番事業就唔應該考aco
吹奏就唔洗啦 我已做老屎忽

aco係咩環境 隨便話廢 低人工 冇前途
正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

咁又唔好諗到自己考到aco就好勁咁
你諗下aco係多人爭 但同你爭嗰啲人係咩質素先得架
真係勁嗰啲都唔洗去考aco啦

同埋雖然話aco仲可以升co sco
但聽講好多人攞咗十年A report都未升
乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,
你望aco升 co發夢啦,
考過第2個職位升職會更快

其實升左CO 真係多野做左好多
同埋個責任都大左嫁 有野錯左要咩鑊
ACO做錯野呢 就可以彈比CO 諗解決方法
真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

咁揾多左錢梗係有飛要孭架啦
都吹奏左5頁
各位有意向入aco的巴絲記得醒醒定 下次招聘時做好準備
一齊入去做aco廢人!

幾時有招聘 係咪要下年?

要問下政府 幾時開返道門
不過近年退休潮。應該呢一年半載又出過

退休潮講左咁春耐
呢一年半載開始閂閘就差唔多

其實係咪好似09年開始請番人?
計計下如果請埋下年個轉 都就十年啦

正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

CO咪一樣彈比上面EO或者部門阿頭。
CO只係一個唔駛點做既中介人。
下可點人做野,上可推卸責任。
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

上面4個 ao eo 唔係2a3o,係更高級既degree offocer

技術主任有幾高級
成班都係渣張HD就碌入去日日訓教打機
都吹奏左5頁
各位有意向入aco的巴絲記得醒醒定 下次招聘時做好準備
一齊入去做aco廢人!

幾時有招聘 係咪要下年?

要問下政府 幾時開返道門
不過近年退休潮。應該呢一年半載又出過

退休潮講左咁春耐
呢一年半載開始閂閘就差唔多

年年都有人退休架啦 之前又凍結招聘
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

未打完

仲有liaion / companies registration officer 呢d 都係比較常見既2a3o

乜真係咁易升咩

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

親身經驗。co點唔到下面個aco老屎怱做野。ca又耐唔耐發顛。好多野都自己做番。慘過做aco

乜真係咁易升咩

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

發夢見到個EO上網屌垃圾部門廢柴下屬淨係識帶麻煩比佢
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

技術主任有幾高級

好多technical officer 都係hd仔,只不過佢十年前就入左政府,可以Un un 腳

工科果D好多都係渣HD
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

技術主任有幾高級

正路就係Ao 高級好多過eo 高級過一眾2a3o 高級過aco
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

技術主任有幾高級

好多technical officer 都係hd仔,只不過佢十年前就入左政府,可以Un un 腳

工科果D好多都係渣HD

人生羸家
吊,我好似踩到陷阱。
2a3o位好似大部分都要相關工作經驗?
咁我做aco 乜9經驗都儲唔到,
咪仲衰過做私人公司。

做左aco 同街外人鬥除左要相關經驗之間,仲要睇埋你report,有so 定無so 自己諗
Aco真係一世比人管既命 升co根本無乜可能
不過五天工作準時放工仲要跟足所有勞工合約比你 呢樣野真係正爆

升eo就冇乜可能
但co/sco都係由aco升上去

升co要16年up

計你拎到幾多A report。。
努力d around 10年到應該ok co:aco都係around 4:1到。
當然hea 到成世做aco都唔出奇

點睇有好多人連續十年A report都升唔到?
做下功課先啦

又係果句 聽講聽聞。。我個fd點點 人地分分鐘擾下敵都唔知
除左A report 仲要睇你act過咩field 唔齊field
就算成世唔升 aco max都夠做

以我所知act哂嗰幾個field都要好睇運喎
仲要幾年先轉得一次post, 計16年有得升算快升啦
仲有,人地講嘅你就話聽聞聽聞唔洗聽,咁我都勸大家唔洗聽你係呢個post嘅鳩up啦
aco max其實叫話高唔高 話低唔低咁
真係唔值得吹捧
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

技術主任有幾高級

正路就係Ao 高級好多過eo 高級過一眾2a3o 高級過aco

eo係人工高過2a3o啫
我真係未見過有2a3o grade under eo grade(除左ceo or above )
吊,我好似踩到陷阱。
2a3o位好似大部分都要相關工作經驗?
咁我做aco 乜9經驗都儲唔到,
咪仲衰過做私人公司。

做左aco 同街外人鬥除左要相關經驗之間,仲要睇埋你report,有so 定無so 自己諗

如果真係面試考官好like你,
就算report一般應該都影響唔大掛?
面試官話我點撚都要收呢個文書仔收我部門嫁喇。

得aco experience 你連interview機會都冇呀

乜真係咁易升咩

總之都係果句啦,

真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦

你呢個諗法係錯!
有d aco 既上司唔係co
而係under 督察,
例如under 水務督察既只有一個aco,
試問果個aco 點樣彈俾人?

你唔係咁慘要under ai掛
ai級都可以管aco?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞