aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
下年aco報名人數過4萬人都唔意外

安穩 頂薪ok 唔怕被炒 係人都狗沖啦。

是咪18年8月又請人呀,miss左上一次

應該下年7,8月到啦
下年aco報名人數過4萬人都唔意外

今屆都三萬八千幾人啦
下屆應該多好多啦 話唔定係請最後一水啦

如冇意外, 2020年前退休潮已經過左頂
加上大量 so called Degree的野出曬 咩7野都可以叫自己大學生
之後入政府難道只會有增無減
把握機會啦各位
一grad就有Aco 做
23歲

巴打咩background?

恭喜他搵到逃生門

準時放工

好多人話aco要瘋狂ot wor.

點都唔會慘過私人工既
呢d工都有人吹奏

神工 點解唔吹得?
我sci grad 做緊lab 返六日仲成日OT 辛苦到仆街做左三年得12K
我當年啲同學都係做文員 sales之類 完全冇前景

ACO對我地呢啲乞食科畢業既已經好好

老實講, 種咩因就得咩果, 你入得廢科自然做廢工, 我唔係反對你話ACO 唔好, 咁對比返你以前辛苦到仆街做左三年得12K既的確係好, 但就唔洗得一句就話無敵LO OK?
一grad就有Aco 做
23歲

巴打咩background?

恭喜他搵到逃生門

準時放工

好多人話aco要瘋狂ot wor.

點都唔會慘過私人工既

巴打
講到aco瘋狂ot 人工又低 又唔好做。
但唔知做咩唔quit
極度懷疑佢地未出黎私人公司做過

可以 有公務員綠表隊 但拎左後就冇公屋。

會唔會快好多?

快但都要好幾年
同埋張表剩有效12個月 唔用抽唔中就冇 (好似係)

都係用黎買二手居屋姐, 抽一手就算啦

單人你預都要8。9年到
居屋計劃申請獲批的人員,選樓次序會以抽籤決定,與一般公眾申請人無異,而公務員公共房屋配額申請人不會較其他綠表申請人享有優先。
張綠表同街外人一樣。
白居2同樣道理。。同埋宜家樓價咁高雨白居2顯得唔多值錢

私人市場用綠表入地產舖買二手居屋喎, 都要抽咩?

I mean 宜家用綠表或白居2 唔多值。一黎佢樓價高。二黎冇咩新居屋 局住2手 二手好多都係舊樓 做按揭同埋遲下維修都係問題。所以呢幾年d老鬼都冇排到 最低年資由2012的13年跌到7年

而家新居屋掛羊頭賣狗肉
明明係公屋樣、公屋間格,當居屋賣

講返呢個問題。
呢家有樓住個個都狗沖架啦 仲諗咩間隔。除非好似之前咁 新屋交通超唔方便的e.g.梅窩 安達神。 黎緊有啟德新居屋 應該班老鬼會狗沖。
但樓價高帶左一個大問題 就係公務員綠表變得唔值。in case樓價將來一跌 你宜家買的居屋價可能同未來私樓的價位差不多。宜公務員綠表係睇年資 所以班老鬼其實都等緊新居屋/樓價跌先入表去maximize benefits。
p7sh
p7sh

你岩岩先係第二個post 話咩env consultant 賤價2A senior 冇40K, 但ACO得14K max 28k你又話無敵?
p7sh

你岩岩先係第二個post 話咩env consultant 賤價2A senior 冇40K, 但ACO得14K max 28k你又話無敵?

consultant唔係話做就做 要有相關background 我夠想做醫生啦
consultant 冇公屋同綠表
又要瘋狂ot 你睇下d eia report 下下幾百頁 但多數由幾個consultant做
同埋完左pj 或入唔到 tender就比人炒 係成team咁炒 因為eia 唔係個個pj都要。。剩返d em and a豬頭骨
不過宜家多左大量 env consultant做beams 個價位賤過做eia果個極多
祝大家放榜有waiting
支持做ACO!
支持做ACO!

巴打識野
今日係7月底
文總會唔會fake 9人?
出左reject or however email啦 。。係時候push 1 push

阿蘇有offer 未?

阿蘇有offer 未?

st果關已經fail
aco rejected, fuck all eo.
aco rejected, fuck all eo.

祝你下年光頭佬房
希望入到好位
希望入到好位

巴打恭喜曬
希望入到好位

巴打恭喜曬

我考左兩次都先有waiting,人都老
希望入到好位

巴打恭喜曬

遲左少少姐 30歲前都仲大把世界
希望入到好位

巴打恭喜曬

遲左少少姐 30歲前都仲大把世界

廿尾喇今年
姦房三臭雞死撚左落地獄啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞