aco真係無敵 唔信入黎解釋比你聽

606 回覆
228 Like 40 Dislike
梁籌庭表示,今年政府文書職系招聘,起薪點月薪13,735元的助理文書主任共獲接3.8萬份申請,平均54人爭奪一個職位。 睇下幾多人爭。
入去已經打敗左53個人 入到aco都係實力的一種。

真係唔好再攞呢啲數字打飛機啦
aco多人考係因為中五學歷就可以報
而家有幾可會冇中五學歷呀?
出面大把職員仔都講到明又要有degree又要有經驗咁,自然有班唔合資格嘅人未見就收咗皮先

神科冇人爭
係咪代表廢?
水泡科多人爭?代表競爭者勁?
樓主忽左?

用神科比冇咩意思
神科係神人
非專科係乞衣。

唔怪得樓主連aco都當係屈機野
根本個人連基本邏輯都冇

人地係想話多人爭唔一定代表勁 少人爭唔一定代表廢呀
Aco真係一世比人管既命 升co根本無乜可能
不過五天工作準時放工仲要跟足所有勞工合約比你 呢樣野真係正爆

升eo就冇乜可能
但co/sco都係由aco升上去

升co要16年up

計你拎到幾多A report。。
努力d around 10年到應該ok co:aco都係around 4:1到。
當然hea 到成世做aco都唔出奇
不過五天工作準時放工仲要跟足所有勞工合約比你 呢樣野真係正爆

升eo就冇乜可能

升co要16年up

努力d around 10年到應該ok co:aco都係around 4:1到。

點睇有好多人連續十年A report都升唔到?
做下功課先啦

升eo就冇乜可能

升co要16年up

其實aco頂薪都好過好多同年齡人嘅人工啦
你估個個都可以平步青雲咩
平均薪金都係比aco起薪多少少咋
除左公屋隊同公積金外,其他都冇乜好處
梁籌庭表示,今年政府文書職系招聘,起薪點月薪13,735元的助理文書主任共獲接3.8萬份申請,平均54人爭奪一個職位。 睇下幾多人爭。
入去已經打敗左53個人 入到aco都係實力的一種。

真係唔好再攞呢啲數字打飛機啦
aco多人考係因為中五學歷就可以報
而家有幾可會冇中五學歷呀?
出面大把職員仔都講到明又要有degree又要有經驗咁,自然有班唔合資格嘅人未見就收咗皮先

神科冇人爭
係咪代表廢?
水泡科多人爭?代表競爭者勁?
樓主忽左?

用神科比冇咩意思
神科係神人
非專科係乞衣。

唔怪得樓主連aco都當係屈機野
根本個人連基本邏輯都冇

人地係想話多人爭唔一定代表勁 少人爭唔一定代表廢呀

我夠知唔一定啦。
又冇話勁 我話係實力的一種姐。
依幾年香港好景先咁講啫。個經濟一插水。
果班搵3到5萬既人日日驚比人炒呀。
睇下重會唔會串你係政府低層。
非degree holders 真係值得做既

反之亦然

非三大已經值得做喇。
咁點解你唔讀書完中五/dse就考?
而要走去讀2,3年U跟著先考aco
浪費老母政府錢

讀完個degree走去搶人地中五飯碗
又話咩做住先等考eo,真係考你老母咩

升eo就冇乜可能

升co要16年up

點睇有好多人連續十年A report都升唔到?
做下功課先啦

又係果句 聽講聽聞。。我個fd點點 人地分分鐘擾下敵都唔知
除左A report 仲要睇你act過咩field 唔齊field
就算成世唔升 aco max都夠做
都吹奏左5頁
各位有意向入aco的巴絲記得醒醒定 下次招聘時做好準備
一齊入去做aco廢人!
吹奏就唔洗啦 我已做老屎忽

aco係咩環境 隨便話廢 低人工 冇前途
正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

咁又唔好諗到自己考到aco就好勁咁
你諗下aco係多人爭 但同你爭嗰啲人係咩質素先得架
真係勁嗰啲都唔洗去考aco啦

同埋雖然話aco仲可以升co sco
但聽講好多人攞咗十年A report都未升
乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升
2a3o 係指邊5個officer post?
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

2A3O

係講緊2個A-Level(即係高考)兩科合格
3個O-Level(即係會考)三科有C或以上

咁都唔識GOOGLE你都係唔好去考。
現職留名
都吹奏左5頁
一齊入去做aco廢人!

幾時有招聘 係咪要下年?
2a3o 係指邊5個officer post?
Ao
Eo
Ho
To
仲有個係咩?

好似2a3o冇一定界線, 泛指學歷要求係以前al同埋sub degree的政府工。
通常夾係eo同埋aco中間

正如巴打所講 畫公仔唔洗畫出腸 知道一個位幾多人爭已經係事實 你問下一間大公司hr請個admin officer有幾多人apply 先

我唔知有乜好講 有屋住 有私人空間 可以買居屋 可以名正言順去考其他位 唔洗拎大假

都係我一向果句 你30k果班 不如你考次畀我睇 有waiting list都當你贏
唔好以為搵30k以上就以為自己好勁先啦 天外有天 人外有人 有時候 好波不如好運 有時候 搵30k 都係一種運氣 同實力無關

乜真係咁易升咩

升co要有幾個條件fullfill到。唔係十年a report就有得升

總之都係果句啦,
你望aco升 co發夢啦,
考過第2個職位升職會更快

你清楚1遊戲玩1法就會快啲。但當然自己都要做到1野。或者專職擦鞋
都吹奏左5頁
一齊入去做aco廢人!

要問下政府 幾時開返道門
不過近年退休潮。應該呢一年半載又出過

乜真係咁易升咩

總之都係果句啦,
你望aco升 co發夢啦,
考過第2個職位升職會更快

其實升左CO 真係多野做左好多
同埋個責任都大左嫁 有野錯左要咩鑊
ACO做錯野呢 就可以彈比CO 諗解決方法
真心想HEA一世既巴打
都係做ACO算啦
都吹奏左5頁
一齊入去做aco廢人!

要問下政府 幾時開返道門
不過近年退休潮。應該呢一年半載又出過

退休潮講左咁春耐
呢一年半載開始閂閘就差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞