有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
從呢個po就可以睇得出lihk好多小學雞 樓主以為呢個世界淨係得淘寶、微信係made in china?
就算你係h&m買件衫 去豐澤買件電器 個製造地可能都係china 咁係唔係我地以後都唔好買嘢同食嘢
Show Blocked User - 毒女賽高
就算你係h&m買件衫 去豐澤買件電器 個製造地可能都係china 咁係唔係我地以後都唔好買嘢同食嘢

其實就算罷用中國的貨, 也不需要做到 100% 罷用的, 這不太實際也不現實, 畢竟世界經濟串通, 每件商品都全球分工, 你的錢怎樣都會流到你不喜歡的人手上.

但我覺得, 如果有另外的選擇, 優先使用其他選擇, 特別是本地的服務與商品. 真的沒有其他選擇時才用是可以的. 特別是只因為差幾十元的價錢的話, 這就是有選擇的. 比方說, 你想吃熊貓肉, 那沒辦法, 所有熊貓都一定是一定中國貨, 在吃熊貓肉這種場合下, 用中國貨是不可避免就不需要怪罪. 當然我知道很多人都反對吃熊貓肉. 那是另一個問題.

你還是可以淘寶, 但是你應該先考慮本港或臺灣同類的產品, 而不要看也不看本地的產品就立即淘, 你可以照去中國旅遊, 但可以的話你可以先看看臺灣. 這不需要很硬性, 只要有一個傾向即可.

有些人主張你用 iPhone 也是在用中國貨. 但我們應該這樣看, 你想杯葛中國貨, 的確 iPhone 也是中國生產的, 但利潤的比例, 你買一個 iPhone, 他們取得的利潤比例是低過你買一部小米, 低端的代工和高端的整個產品包裝還是有差的.

把利潤給中國基層的勞工, 是沒有問題的. 因為這也只是消耗的成本. 而讓那些權貴拿不到利潤, 他們才會感到壓力. 一套港產片與合拍片, 可以優先選擇看港產片. 餘此類推. 這與其說是一刀切, 不如說是優先程度的問題. 你不需要對中國的勞工有任何敵意, 你只要令中國的投資者和商人的利潤跑到別處就行... 這意味著, 支持提升中國勞工的薪資, 實際上也是減少他們的利潤.

遊行不會令北京政府頭痛, 但是消費習慣改變和喪失消費市場會. 如果你想對他們施壓, 讓他們善待像劉曉波這樣的人, 就要改變你的消費習慣. 這是每人都能做到而且沒任何法律疑慮的抗議.
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

M記?比中資收購左我寧願比貴啲食Mos Burger
淘寶?我用amazon嘅 全家都唔用淘寶
中資銀行?我比現金都唔益中資銀行
大陸app?down落黎比人偷資料 不了

廢青港豬咪又係繼續幫襯2000fun 買點.買game. 越屌越做越大. 香港已死

中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

平時唔好幫同益大陸人

不過電話我都好似上面位巴打咁講 買iphone好過屌米 大家都made in 支那 但買iphone支那嘅收益少過屌米

中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

平時唔好幫同益大陸人

不過電話我都好似上面位巴打咁講 買iphone好過屌米 大家都made in 支那 但買iphone支那嘅收益少過屌米

小米係中國牌子
蘋果係美國牌子
班五毛就咪撚理啦 大家可以再舉下例可以點係可行情況下 唔用支那野

都話左我上面有講
不過都歡迎巴打們分享下
啱呀!
而家仲有得㨂 當你養大左d 大陸公司
大到去到一個地步 唔用佢唔得 到時後誨已經大遲 佢可以ban 你就 ban 你.... 無理由都得
首先小食麥當勞先,對自己身體都好。
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

中二病?
屌愈黎愈大陸
反日貨
屌愈黎愈大陸
反日貨

支持日貨
首先小食麥當勞先,對自己身體都好。

港豬日日食老麥喎!
呢D小動作有乜用
香港買東江屎水
咁係咪唔洗沖涼?

東江水關咩事 啲水唔洗買都會沿高低地流落黎
係支那格硬要收錢
啲水支那製造 你唔好話香港地理連住中國不如唔好踩係上面全部凌空浮起 冬天吹內陸東北風全部香港人唔好呼吸
樓主講緊既係唔好貪圖支那既經濟利益
做緊中資銀行表示支持

多唔多大陸人?開會、文件用乜語言?
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

中二病?

以為自己買個23蚊餐養起成個集團啲人
我老豆成日都鬧香港政府放大陸人黎香港,所以我由細到大都極度憎恨大陸人,到大個左原來身邊10個朋友有7個都係大陸拎單程證黎香港住,仲同我講佢地大陸屋企成棟別墅
有d離左題,不過我支持盡量少幫趁大陸公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞