有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
香港人做到一個月支那都玩撚完啦
成日見到哩d po 都覺得開個個好無腦

你奴性太重
總而言之,買野先揀branding,外資嘅嘢即使係made in china, 大部水都係外資食,中國分得唔多,可以嘅就揀外國產地,用料又靚啲,QC都好啲,特別係啲食物先大獲

去旅行唔好去中國,銀行、投資咪用中資,衫褲鞋襪就算避唔到made in china都起碼唔好買李寧

消費者同資本嘅力量真係可以好大,呢啲同環保一樣,一個人做唔到好多,但係大家做多少少就可以有好大影響,趕絕世界害蟲
可能全部唔買無可能,但你可以針對香港嘅公司

例如你買書,去樓上書局唔好去三聯商務中華

立法會選舉個陣,見到啲舖頭貼咗保皇黨嘅poster, 我都唔會幫襯
香港人做到一個月支那都玩撚完啦

又無咁誇張嘅,不過支那都會幾痛下
唔準睇cctvb, cable 都唔得
唔準食老麥
買餸要非支那做
飲coffee 唔好飲pacific coffee
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
無人機,ROUTER 唔買支那貨
唔好上淘寶

以上幾多人做到

人仔台發射站仲有用Ericsson
其他三間一早全線中興華為又點計?

上面咁多項應該買餸食飯最難
淨係菜已經好難避
肉就好少少
一出街食就基本上無得避
支那移動係用華為
數碼通先係愛立信

On9

CMHK係有一部份用愛立信
兩間李氏基本上100%中興華為

你岩數碼通係惟一選擇
總而言之,買野先揀branding,外資嘅嘢即使係made in china, 大部水都係外資食,中國分得唔多,可以嘅就揀外國產地,用料又靚啲,QC都好啲,特別係啲食物先大獲

去旅行唔好去中國,銀行、投資咪用中資,衫褲鞋襪就算避唔到made in china都起碼唔好買李寧

消費者同資本嘅力量真係可以好大,呢啲同環保一樣,一個人做唔到好多,但係大家做多少少就可以有好大影響,趕絕世界害蟲

衫好簡單
而家u記, h&m, Nike呢啲都轉晒去東南亞
大家盡力做啦,做等幾多得幾多
太輕鬆,買野前睇睇產地啫,平時都係咁做
真係大唸頭
又一隻
最基本洗頭水 個D野都大把外國做啦

欣賞你嘅睇法 但唔睇好
加油啦香港人 唔好俾人睇死

衫好簡單

欣賞你嘅睇法 但唔睇好

起碼做好自己同埋鼓勵身邊朋友咁做先,一人做一步
欣賞你嘅睇法 但唔睇好

做得到點解唔做

最簡單唔鬼用中銀都做唔到就哂鬼氣
加油啦香港人 唔好俾人睇死

開始有五毛係出面膠化個concept, 證明方向做得啱
欣賞你嘅睇法 但唔睇好

做得到點解唔做

最簡單唔鬼用中銀都做唔到就哂鬼氣

立法會選舉個陣,見到啲舖頭貼咗保皇黨嘅poster, 我都唔會幫襯

我都係,仲會叫埋屋企人唔好幫襯

我都係,仲會叫埋屋企人唔好幫襯

實在太多,所以我調返轉,留意有邊d 貼非保皇poster ,之後會多d 幫
開始有五毛係出面膠化個concept, 證明方向做得啱

證明我地冇做錯

香港人,比共匪踩到上心口,如果咁簡單都做唔到,就真係冇得救啦

衫好簡單

有部分product 如信用卡,如果研究得好,可以賺返銀行轉頭的,例如我長線持有中銀i card, 每個月頭$1111超市消費有10倍分即4%,其他野我蚊都唔用中銀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞