有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
Show Blocked User - 膠樽(過唔到QC)

好痛呀
理想就係咁樣,現實上好難避免
我唔幫襯既原因好簡單 就係一份堅持
係對支那冇乜影響架但係一諗起係支那野就
中銀戶口都準備cut轉番hsbc
平時唔淘寶 唔用微信 乜柒支付寶呀都唔用
電話都唔裝大陸apps
做到幾多得幾多 係呀食既野都可能係支那入口 飲緊垃圾東江水 避到我都想避
你估我好想比錢支那買d屎水飲
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

用中銀信用卡
還足卡數
淨拎佢著數得唔得?

其實ok
樓主你住緊間屋係咪用石屎起? 嗰啲石屎都係喺中國做㗎

唔識字

唔識字

追下post先啦屌
好多文盲五毛
樓主由頭到尾無話要一刀切
班柒頭就個個走黎講咩無可能避免完全唔用
簡單啲將少用中國野當係生活態度咪得囉
多謝樓豬放餌
好多文盲五毛

係咪唔夠經費train班狗
由上年12月開始到宜家都無食過m記
好多文盲五毛

正解
理得佢係咪假膠
Block哂先有殺錯無放過
有人唔做去做狗
好多文盲五毛

其實一直都用日本歐洲牌子多,就算支那製但只係支那出人力砌埋jer。
而且而家多左好多馬來西亞呢d地方。
由上年12月開始到宜家都無食過m記

對自己健康都好
最低限度唔好用匪國牌子
真心 挫自大無知既支那 就係由消費習慣開始 去多啲市集買野 咪撚淘禁多寶
雖然買對耳環係十蚊有交易 手作係5倍10倍 但買既係原創同骨氣
最低限度唔好用匪國牌子

其實我一路都想整合下
唔同牌子或集團,由資源開採,到生產線,管理層都睇下佢地係邊個/邊度做,睇下可以點避
最低限度唔好用匪國牌子

其實我一路都想整合下
唔同牌子或集團,由資源開採,到生產線,管理層都睇下佢地係邊個/邊度做,睇下可以點避

又一個文盲
最低限度唔好用匪國牌子

其實我一路都想整合下

又一個文盲

你追下post先啦
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

同大陸反日反韓反美d人思維有咩分別...
最低限度唔好用匪國牌子

其實我一路都想整合下

又一個文盲

你追下post先啦

咁奇怪既?
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

同大陸反日反韓反美d人思維有咩分別...

人地反日反韓反美係因為比人洗腦。

我地真係比人屈機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞