有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
都幾難計
加油
支持
如果自己打果份工同大陸有來往都要即刻辭職

中銀都唔好用(包括過數/銀通)
有冇list
真係懷疑你地究竟係reading U定係唔追post 樓主講左好多次嘅就係避到則避,唔得就算

你地係到打稻草人究竟想點
on 撚尻。
從來買野只考慮價錢同品質。
你搵d 香港種既普洱畀我呀?
中資賣樓300萬400呎你又唔買呀?
係呀,大陸人都日日話抵制日貨抵制香港呀,你諗下你提倡既野同大陸人有咩分別?
香港買東江屎水
咁係咪唔洗沖涼?

唔會用淘寶,唔會用wechat,唔會用中資銀行,搭飛機揀外國搭

盡量做,如果連小小都唔做,死返去香土,咪留係連登

係呀,大陸人都日日話抵制日貨抵制香港呀,你諗下你提倡既野同大陸人有咩分別?

點呀5毛狗

點呀5毛狗

屌原來係五毛哂我時間

支那咪鐘意反日嘅,而家咪講緊反支囉中国人。
咁撚鍾意淘寶淘埋你老母個閪返嚟啦

btw 中国人又成功幫手推post
港豬唔食M記,慘過食屎
有些人主張你用 iPhone 也是在用中國貨. 但我們應該這樣看, 你想杯葛中國貨, 的確 iPhone 也是中國生產的, 但利潤的比例, 你買一個 iPhone, 他們取得的利潤比例是低過你買一部小米, 低端的代工和高端的整個產品包裝還是有差的.

把利潤給中國基層的勞工, 是沒有問題的. 因為這也只是消耗的成本. 而讓那些權貴拿不到利潤, 他們才會感到壓力. 一套港產片與合拍片, 可以優先選擇看港產片. 餘此類推. 這與其說是一刀切, 不如說是優先程度的問題

好波
M記
睇下呢到前幾日飲食台

點呀5毛狗

屌原來係五毛哂我時間

無啦啦屈五毛

點呀5毛狗

屌原來係五毛哂我時間

支那話反日,反唔反到?
口講抵制,但手上拎既全部都係日本產品,因為無得揀,俾錢果陣係消費者,作為消費者,就係自己利益行先,套返落你既情況,差唔多。所以你主張既果套根本不切實際,完。
有良知就用 linux
坐港鐵要架列車唔係中國製先坐

火車係英國佬發明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞