有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
要完全避免係好難

但盡人事,盡量啦
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

認同
建議樓主搵個山洞住 自己種野食 像雨水
建議樓主搵個山洞住 自己種野食 像雨水

飲雨水
已經有4個鐘冇食m記,差唔多成個鐘冇上淘寶...

你咁樣佢地好快會執
5毛又開工
星期日都要返工真係陰公
已經入左中資公司做超級大冗員收錢唔做野
5毛又開工
星期日都要返工真係陰公

唔好再叫我五毛
今日加到一蚊啦

咁推快d啦
發達係靠今日雙工
老實講 睇下你死先定佢地死先
完全支持樓主講法
咪撚同支那做生意
呢排太多公司同我公司爭生意
有樓主呢種諗法幾好
咁我就少一大班香港公司同我爭食
競爭少左 我報價都可以高d
樓主等我賺哂大陸分人d錢
已經入左中資公司做超級大冗員收錢唔做野

做得好
唔單止自己做,仲要鼓勵身邊朋友,外國朋友對支那反感
要完全避免係好難

但盡人事,盡量啦

轉中資就無食過m記

都係果句,盡做
就算真係無用,起碼對得住自己良心先
我唔幫襯既原因好簡單 就係一份堅持
係對支那冇乜影響架但係一諗起係支那野就
中銀戶口都準備cut轉番hsbc
平時唔淘寶 唔用微信 乜柒支付寶呀都唔用
電話都唔裝大陸apps
做到幾多得幾多 係呀食既野都可能係支那入口 飲緊垃圾東江水 避到我都想避
你估我好想比錢支那買d屎水飲

唔好用紅底gogovan
用本土call4van

減少同大陸連繫係重點,香港年輕一代要形成呢種文化,如果身邊d牌子都係大陸,情感上係好不利香港獨立於支那

所以無論情感上,經濟上,咁做都係為獨立提供更好社會氣氛
唔準睇cctvb, cable 都唔得
唔準食老麥
買餸要非支那做
飲coffee 唔好飲pacific coffee
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
無人機,ROUTER 唔買支那貨
唔好上淘寶

以上幾多人做到

人仔台發射站仲有用Ericsson
其他三間一早全線中興華為又點計?

上面咁多項應該買餸食飯最難
淨係菜已經好難避
肉就好少少
一出街食就基本上無得避
支那移動係用華為
數碼通先係愛立信
成班五毛入黎打稻草人
唔食m記咪食kfc囉(我唔知kfc 邊個holding),再唔係咪mos burger或者啲小店囉,怕貴咪唔好食快餐囉,慳多兩個錢去台灣去泰國仲好啦

樓主又無叫你斷哂佢

返工就話無得揀啫,你做客嗰陣有得揀都唔揀?
唔好用紅底gogovan
用本土call4van

如果要做到中港區隔,甚至係獨立,必然需要西方強國嘅協助同中共衰弱兩點,正如芬蘭嗰陣靠德國,愛沙尼亞食住蘇聯收皮嗰勢咁。而外國會唔會幫你就要睇下民意點諗,即刻你要表態,如果唔係點解要請人去愛國遊行?就係要比外國知香港人好想回歸,唔比外國幫你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞