有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
無計
如果上面個D唔係5毛打手係真心的
呢幾廿年一直溫水煮蛙煮到medium rare了

抽空晒所有前因後果時空間
支貨平D,唔排除可能甚至有D好過港貨/入口貨
無理由唔幫襯,但

1.
呢個係個惡性循環
當初香港仲有生產既時候,大家無好好保護平衡本地產業
一野搬晒上中國,香港淨返個空殻
而家變到無得揀

2.
如果中國無殖民我地(假設97前)佢入多多貨,投資多多入來,可能都無問題
今時今日佢地呢D入侵,唔可以單純視為經濟問題,而係一種侵略。

3.
中港融合咪融合囉,有咩問題?
中國係一個無道德,無自由民主既獨裁國家,所有事都係以維護獨裁統治為優先,其他一切包括人命對佢地來講都係毫無價值。
今日你係既得利益者,明天你可能變成苦主。呢種社會個個人必須要自私先可以生存。價值觀扭曲,指鹿為馬,不分是非。

所以樓主先會話"有良知嘅"唔好幫襯。。。
(我咁理解)

衫好簡單
而家u記, h&m, Nike呢啲都轉晒去東南亞

有部分product 如信用卡,如果研究得好,可以賺返銀行轉頭的,例如我長線持有中銀i card, 每個月頭$1111超市消費有10倍分即4%,其他野我蚊都唔用中銀。

白痴
你用中銀佢一定有賺

條友仲未上水,唔使理了
銀行收大約2%, 比返4%我,點解銀行會有賺?
以為自己好醒,我仲以為有咩開心大發現

屌你條數邊會咁簡單
咁超市啲買滿500蚊送50蚊積分係咪又蝕俾你呀
仲有4%好多?hsbc最紅都有啦
係咪又蝕錢呀?
佢做promotion 你幫佢消費跑數跑market share
佢不知幾開心添呀

匯豐最紅當然都蝕錢啦,如果個個都淨係碌回贈嗰part
銀行搶市佔率搏你用開呢張卡其他野都繼續用佢碌到時咪賺囉
但好似我咁用,係啊佢喺有大左市佔率,但系蝕緊錢。

你可唔可以唔好將市佔率同盈利撈亂?

屌你第一佢呢啲promotion一定係同超市合作有deal
你自己留意下好多長期10% rebate 都係咁做
根本唔會蝕
或者最多平手
但平手即係你幫緊佢做大個revenue
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺
你覺得銀行會做蝕本生意係咪high大左?

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

香港製造 無咩必要一年都唔會淘寶一次
想買手作嘢就去pinkoi睇台灣/香港嘅手作人,支持下
有得揀都唔食m記

自從m記染紅無幫趁過,又唔係好食同有益,食其他野唔好

樓主唔飲茶先講啦,間間酒樓都藍絲開,一定用支那茶包,點心d工廠開係大陸,全部用支那雞 部長、傳菜個個有鄉音 星期六、日飲菜,張張枱都係睇東方,電視長期開住tvb新聞,一講反對派,個個茶客都話班人搞事

無人講過要100%cut, 大家亦心知cut唔到,你同老竇老母飲茶呢啲走唔甩嘅咪算囉,但係平時出街食飯你可以揀嘅時候仲唔揀?

唔食m記對m記影響力係0,對中共都冇影響力
你唔帶老豆老母飯茶,平時唔帶朋友去茶記食飯
咪令到佢地少左接觸藍絲、TVB 冇咁易投票個陣比d茶客影響到去投保皇黨
M記,周圍都冇保皇黨野,習種黎,m記都冇掛國旗咁撚7,起碼政治上黎講叫中立
你去飲茶,酒樓24小時播TVB,周圍d茶客個個習種好野,快d打7日本仔,周圍都貼哂保皇黨廣告,傳統酒樓連個裝修都又紅又金,跟足支那隻紅色
不過睇死樓主都係大中華撚
反支必須反埋中華傳統

點會0影響呀 要食快餐咪食kfc囉
我略略查過kfc係怡和(應該係英資)做holding嘅,旗下仲有pizza hut,phd, 美心,萬寧,惠康,7仔

識做啦

叫你老母唔買支那豬支那雞先
新鮮豬雞就真係支共企業
同港共一齊,霸撚住個市場肥自己友

確實,去759買凍肉仲好,起碼來源地比較安全

衫好簡單
而家u記, h&m, Nike呢啲都轉晒去東南亞

有部分product 如信用卡,如果研究得好,可以賺返銀行轉頭的,例如我長線持有中銀i card, 每個月頭$1111超市消費有10倍分即4%,其他野我蚊都唔用中銀。

白痴
你用中銀佢一定有賺

條友仲未上水,唔使理了

屌你條數邊會咁簡單
係咪又蝕錢呀?
佢做promotion 你幫佢消費跑數跑market share
佢不知幾開心添呀

根本唔會蝕
或者最多平手
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺

呢位巴打,你一直迴避問題
究竟你覺得賺喺邊個位?
我就講得好清楚
因為做rebate 可以引人用埋其他非rebate 類別同時段,到時就有得賺
另外如果有人遲還錢都有賺

但如果好似我咁用,佢賺咩呢?

做大revenue 就會有賺?如果係,759做咩唔keep曬所有舖?

你無知定5毛?點解一直唔答?

白痴
你用中銀佢一定有賺

條友仲未上水,唔使理了

屌你條數邊會咁簡單
係咪又蝕錢呀?
佢不知幾開心添呀

根本唔會蝕
或者最多平手
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺

究竟你覺得賺喺邊個位?
我就講得好清楚
因為做rebate 可以引人用埋其他非rebate 類別同時段,到時就有得賺

做大revenue 就會有賺?如果係,759做咩唔keep曬所有舖?

迴避你老母咩
都話左你條數已經計錯左啦
4%係有錢賺架屌
你果4%係商戶同銀行每邊頂一部分呀
你洗過千先俾4%你呢啲垃圾優惠仲要覺得抵

其他對銀行黎講係bonus
包括佢多左個活躍戶口
Revenue大左
幫佢個promotion跑數
樣樣都幫緊佢盤生意增值

你要杯葛應該係直接cut卡唔用
等佢盤生意收縮
個個月洗過千仲要懶醒咁
以下邊樣對香港人黎講最高難度:

A. 唔幫趁中國公司一日
B. 唔睇TVB一日
C. 唔返工一日
D. 唔上網一日

E. 用 linux

搵一個從未用過windows既香港人難D
定搵一個從未睇過TVB既香港人難D
樓主整張白名單出黎先啦

衣食住行娛樂
有啲乜可以揀
有啲乜係次選

最重要係要合理,普通打工仔負擔到

用 linux 乜人都做到,你係咪即刻做 ?

免安裝 免設定
用只食指㩒一下轉台乜人都做到
但幾十年來就系慣性睇TVB

連轉台咁簡單都唔肯做
而你竟然期望呢班人轉用Linux
以下邊樣對香港人黎講最高難度:

A. 唔幫趁中國公司一日
B. 唔睇TVB一日
C. 唔返工一日
D. 唔上網一日

E. 用 linux

近排拎返部raspberry pi 出嚟玩

pi? pi2? pi3?
個想法係好,但只靠香港冇用,最緊要全世界有共識,做到一股潮流咁先有用
我飲緊枝野都支那製
你話唔睇cctvb就易啫

生:醫院病房部電視長開播住TVB
老:老人院大廳部電視長開播住TVB
病:急症室部電視長開播住TVB
死:
衣:
食:間間茶餐廳部部電視機都長開播住TVB
住:樓下電梯大堂部電視長開播住TVB
行:行商場大電視長開播住TVB
唔明點解成日有人話咩都有大陸做你罷買得幾多 簡單一句 你本身知道係大陸做既咪唔買囉 唔知買左都唔緊要架 講真就算唔盲反 買親大陸野10樣有8樣質素都差用唔長 此消彼長寧願買貴d用耐d好過
個想法係好,但只靠香港冇用,最緊要全世界有共識,做到一股潮流咁先有用

認同,慢慢黎,由香港開始,有外國frd就宣傳下,整份俾外國睇嘅支那公司list,應該會有唔少外國人buy

認同,慢慢黎,由香港開始,有外國frd就宣傳下,整份俾外國睇嘅支那公司list,應該會有唔少外國人buy

呼籲全球杯葛中國產品

係無可能,但有時唔好理可能性先
起碼要有呢個諗法係社會到蒲頭

白痴
你用中銀佢一定有賺

條友仲未上水,唔使理了

屌你條數邊會咁簡單
係咪又蝕錢呀?
佢不知幾開心添呀

根本唔會蝕
或者最多平手
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺

究竟你覺得賺喺邊個位?
我就講得好清楚

迴避你老母咩
4%係有錢賺架屌

包括佢多左個活躍戶口
Revenue大左
樣樣都幫緊佢盤生意增值

等佢盤生意收縮
個個月洗過千仲要懶醒咁

之前你點樣無迴避?一直無講中銀點賺
今次你終於無迴避,不過
巴打你又搞錯了
中銀i card 4%係所有超市/非接觸式交易/網上交易都有4%

你覺得中銀有商戶頂返呢4%? 有邊個商戶可以頂得到呢種全方位回贈? 誠哥會簽約資助你去買hktv 嗎?好似唔make sense wor

今次又等你答啦
唔好避啊

洗過千等中銀蝕錢,點解唔做?
又話人爛醒?

呼籲全球杯葛中國產品

係無可能,但有時唔好理可能性先
起碼要有呢個諗法係社會到蒲頭

減少得到中資盈利都好

白痴
你用中銀佢一定有賺

條友仲未上水,唔使理了

屌你條數邊會咁簡單
係咪又蝕錢呀?
佢不知幾開心添呀

根本唔會蝕
或者最多平手
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺

究竟你覺得賺喺邊個位?
我就講得好清楚

迴避你老母咩
4%係有錢賺架屌

包括佢多左個活躍戶口
Revenue大左
樣樣都幫緊佢盤生意增值

等佢盤生意收縮
個個月洗過千仲要懶醒咁

今次你終於無迴避,不過
巴打你又搞錯了
中銀i card 4%係所有超市/非接觸式交易/網上交易都有4%

你覺得中銀有商戶頂返呢4%? 有邊個商戶可以頂得到呢種全方位回贈? 誠哥會簽約資助你去買hktv 嗎?好似唔make sense wor

今次又等你答啦
唔好避啊

又話人爛醒?

唔好意思,驚你唔明,例子用得唔好
誠哥資助你買amazon 呢個例子更好

屌你條數邊會咁簡單
係咪又蝕錢呀?
佢不知幾開心添呀

根本唔會蝕
或者最多平手
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺

究竟你覺得賺喺邊個位?
我就講得好清楚

迴避你老母咩
4%係有錢賺架屌

包括佢多左個活躍戶口
Revenue大左
樣樣都幫緊佢盤生意增值

等佢盤生意收縮
個個月洗過千仲要懶醒咁

今次你終於無迴避,不過
巴打你又搞錯了

今次又等你答啦
唔好避啊

又話人爛醒?

屌你點極都唔明
仲話例子
Enjoy card, compass visa92折係咪銀行百佳蝕住做呀?
你去民建聯蛇宴就真係蝕俾你喇
用中銀仲咁大聲

自從m記染紅無幫趁過,又唔係好食同有益,食其他野唔好

樓主唔飲茶先講啦,間間酒樓都藍絲開,一定用支那茶包,點心d工廠開係大陸,全部用支那雞 部長、傳菜個個有鄉音 星期六、日飲菜,張張枱都係睇東方,電視長期開住tvb新聞,一講反對派,個個茶客都話班人搞事

無人講過要100%cut, 大家亦心知cut唔到,你同老竇老母飲茶呢啲走唔甩嘅咪算囉,但係平時出街食飯你可以揀嘅時候仲唔揀?

唔食m記對m記影響力係0,對中共都冇影響力
你唔帶老豆老母飯茶,平時唔帶朋友去茶記食飯
咪令到佢地少左接觸藍絲、TVB 冇咁易投票個陣比d茶客影響到去投保皇黨
M記,周圍都冇保皇黨野,習種黎,m記都冇掛國旗咁撚7,起碼政治上黎講叫中立
你去飲茶,酒樓24小時播TVB,周圍d茶客個個習種好野,快d打7日本仔,周圍都貼哂保皇黨廣告,傳統酒樓連個裝修都又紅又金,跟足支那隻紅色
不過睇死樓主都係大中華撚
反支必須反埋中華傳統

點會0影響呀 要食快餐咪食kfc囉
我略略查過kfc係怡和(應該係英資)做holding嘅,旗下仲有pizza hut,phd, 美心,萬寧,惠康,7仔

識做啦

叫你老母唔買支那豬支那雞先
新鮮豬雞就真係支共企業
同港共一齊,霸撚住個市場肥自己友

確實,去759買凍肉仲好,起碼來源地比較安全

一陣又話凍肉冇鮮味,好大陣雪味
仲有,記得杯葛全港雞煲 全部都貪平用支那雞架

屌你條數邊會咁簡單
係咪又蝕錢呀?
佢不知幾開心添呀

根本唔會蝕
或者最多平手
而且仲有宣傳效果
銀行都係有賺

究竟你覺得賺喺邊個位?
我就講得好清楚

迴避你老母咩
4%係有錢賺架屌

包括佢多左個活躍戶口
Revenue大左
樣樣都幫緊佢盤生意增值

等佢盤生意收縮
個個月洗過千仲要懶醒咁

今次你終於無迴避,不過
巴打你又搞錯了

今次又等你答啦
唔好避啊

又話人爛醒?

屌你點極都唔明
仲話例子
Enjoy card, compass visa92折係咪銀行百佳蝕住做呀?
你去民建聯蛇宴就真係蝕俾你喇
用中銀仲咁大聲

你越來越似5毛窩

你用enjoy card 做例子
enjoy card 恆生同怡和一對一簽約,怡和要比一部份好合理

但中銀i card 個優惠使用範圍係香港超市,電訊公司,仲有所有非接觸交易(即是嘟得的信用卡機,你話有幾多間?)同埋全世界所有網上商戶
你唔通覺得中銀同全世界所有網上商戶簽左約?全世界所有網上商戶一齊同中銀香港簽約,資助中銀搞呢個7百萬人市場?(係所有,唔係大部分!)
攞脫到大財團先算啦 香港d財團分分鐘賤撚過狗
要唔幫襯中資公司根本冇可能
東江水 都佔7成
中電 唔通做原始人唔用咩
新巴城巴9巴 唔洗搭
中資銀行一堆 都起碼有1/3港人用緊儲蓄戶口拎錢
菜類肉類魚類 豬肉牛肉雞肉 便宜的肉都唔撚洗食 菜類80幾90%都蝗國供應 雞蛋 66% 茶記基本都唔洗去 全部入口蝗國貨。唔通唔食
人工已經少 有幾打工仔又比d洗尻公司壓榨 仲要選三選4 點生存 有得選我都想唔幫襯
東江水 都佔7成
新巴城巴9巴 唔洗搭
菜類肉類魚類 豬肉牛肉雞肉 便宜的肉都唔撚洗食 菜類80幾90%都蝗國供應 雞蛋 66% 茶記基本都唔洗去 全部入口蝗國貨。唔通唔食
人工已經少 有幾打工仔又比d洗尻公司壓榨 仲要選三選4 點生存 有得選我都想唔幫襯

一陣又話你5毛
利申,戒左支那雞好耐 泰國雞唔差
戒左茶記飲茶好耐 因為多數用支那肉,一般都勁撚難食
東江水 都佔7成
新巴城巴9巴 唔洗搭

一陣又話你5毛
利申,戒左支那雞好耐 泰國雞唔差
戒左茶記飲茶好耐 因為多數用支那肉,一般都勁撚難食

有得避咪避,無得避就無計硬食
菜就難少少
肉絕對可以用凍肉代替
銀行有得揀外資
citibank 出糧唔使最低結存
有理性討論無預設幫共立場就唔會5毛
問題有人不斷迴避問題,到避唔到時講d 野有完全無事我個point
根本我講完商戶多無可能同銀行合作,佢就立即無視,又繼續講返話一定商戶有資助

加上有人試圖膠化呢個post

呢d 確實似5毛套路
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

盡量唔用?

即係有用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞