有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
pccw 用 華為modem 點搞?

無辦法無計,起碼自己唔好買華為router
以淘寶中銀呢啲咁嘅規模
無左香港市場根本無乜所謂
而家只係燒錢落黎經濟殖民乍
你罷唔罷買根本無分別
選購順序:
香港製造 > 反共國家製造 > 奶共國家製造 > 支國製造
香港品牌 > 反共國家品牌 > 奶共國家品牌 > 支國品牌
香港好多撚樣成日搬唔可以做到100%就唔好做為理由去分化建議

每次建議人用 linux 亦會有呢類撚樣衝出黎講相同既說話
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

內你老母地呀
支持

唔止要支持,仲要鼓勵身邊嘅朋友加入
支持
唔洗做到100%
但盡量避免
過程中你會aware多左邊啲係支那嘢邊啲唔係
培養呢個習慣
時刻提醒自己呢個欺壓緊我地嘅鬼國

如果話做唔到100%而唔做
繼續照常生活,適應
好快,五年,十年,我地就會忘記曾經係香港人
好快會對中國個啲荒謬不義事無感覺
可能仲覺得係常態

杯葛支那公司唔係因為你杯葛左佢會執粒
而係一種態度,尊嚴
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

以淘寶中銀呢啲咁嘅規模
無左香港市場根本無乜所謂
而家只係燒錢落黎經濟殖民乍
你罷唔罷買根本無分別

減少一d得一d, 可以話俾你聽係有分別,減少香港日常生活對支嘅依頼,減少香港同支那bonding 對港獨有利
支持
唔洗做到100%
但盡量避免
培養呢個習慣

繼續照常生活,適應
可能仲覺得係常態

而係一種態度,尊嚴

支持
唔洗做到100%
但盡量避免
培養呢個習慣

繼續照常生活,適應
可能仲覺得係常態

而係一種態度,尊嚴

做唔到 100% 就唔做個班根本唔介意自己唔係香港人
有冇尊嚴對佢地唔重要
有alternative 嘅例如淘寶/wechat/joox/大陸game, 可免則免
睇完呢個post 一落街去7仔買野飲就見到幾個港豬入支付寶入微信錢

呢d咪不必要lor
唔會用淘寶,唔會用wechat,唔會用中資銀行,搭飛機揀外國搭

盡量做,如果連小小都唔做,死返去香土,咪留係連登
係呀 番既工同中國有生意來往都係港豬
如果做野話到事,唔好請大陸人,甚至玩鳩大陸下屬上司,唔好左膠上腦大愛包容,雖知道大陸人上位一様咁對付港人
唔會用淘寶,唔會用wechat,唔會用中資銀行,搭飛機揀外國搭

盡量做,如果連小小都唔做,死返去香土,咪留係連登

支持

唔止要支持,仲要鼓勵身邊嘅朋友加入
其實會喺淘寶買野都係因為香港嶄絕大部份商品都係入大陸貨/淘寶貨,點解我仲要買舖頭野幫人交租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞