有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
叫香港人唔幫襯譚仔都難啦。

已經有四年無去過
反正我唔覺得好食

可以去龜丸間譚仔

想買呢個
買之前上網查下
疑似係中資公司但又寫住日本國
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?
又或者講,間公司中資底但產品包裝扮日韓歐美,你又點肯定分辨到?

一向好多台灣韓國同支那公司將D包裝整到日本咁扮日本野
真係好撚狗
如果做野話到事,唔好請大陸人,甚至玩鳩大陸下屬上司,唔好左膠上腦大愛包容,雖知道大陸人上位一様咁對付港人

我們香港人同隔籬鄰國人,大家互相是敵對狀態,已經是敵人,香港人可以上去天涯論壇睇下!
我們是兩種唔同的人!

口講厭中但又上天涯

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?
又或者講,間公司中資底但產品包裝扮日韓歐美,你又點肯定分辨到?

買件野都要查 好煩je

根本唔可行
一個城市去抵制一個全球數一數二既經濟體
傻的嗎?

依家大陸生產質量又不斷提高
改下包裝加d外國文字已經好難分辨
買左大陸野/大陸投資,你都未必知。

根本提倡抵制乜貨乜貨既人,心態就係憤青。
心態仲停留係80-90年代,覺得香港仲係好撚勁,自以為是高人一等。
呢種人先係豬隊友,煮到埋黎啦,認清現實啦,知恥近乎勇呀!再唔改變呢種懶係野既心態,急起直追,過多幾年,到時拎咩同大陸競爭?

盡量唔用支那牌子,有得選既選歐洲,日本制,呢d跟本就係香港人既傳統習慣黎。

玩具又係咁,音響電視又係咁。

傳統習慣已消逝
依家係南泡天下
望下自己部iphone先啦

iphone系美國囉

不是要問下隔籬的「中國大陸人」,iPhone是美國機,中國人有臭米唔用,走出來買美國機!

你買iphone等於你有份俾錢大陸,呢個係事實。
叫香港人唔幫襯譚仔都難啦。

已經有四年無去過
反正我唔覺得好食

咁同事提議食呢?
呢個post 好好笑
樓主不斷講 係避得就避

成班on9 就懶醒衝出黎問人 cut 左飲水未

屌 香港真係玩撚完 太多on9

憨鳩得過你依家先知香港玩完?

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?

買件野都要查 好煩je

根本唔可行
傻的嗎?

心態仲停留係80-90年代,覺得香港仲係好撚勁,自以為是高人一等。
呢種人先係豬隊友,煮到埋黎啦,認清現實啦,知恥近乎勇呀!再唔改變呢種懶係野既心態,急起直追,過多幾年,到時拎咩同大陸競爭?

你呢啲就最可恥
明知係屎自己食不單止,仲要屌人老母話有屎都唔食
仲要話周圍都要屎啦,你唔食就係憤青
有得揀點解唔可以揀非支那嘢先
你自己鍾意俾人圈住嚟養,唔代表其他人都鍾意

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?

買件野都要查 好煩je

根本唔可行
傻的嗎?

你呢啲就最可恥

你曲解晒我既意思WO

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?

買件野都要查 好煩je

根本唔可行
傻的嗎?

你呢啲就最可恥

你曲解晒我既意思WO

我意思係有頭髮邊個想做廁哥?
依家叫人做緊既野,會做既人已經一早做緊
唔做既人有無呢個成本去抵制都成問題
唔好仲覺得香港普通市民好有錢
好多人生活質素好低局住用大陸野
提倡埋呢d野,去到最後就係為本土市民劃等級,用外國野就好人,用大陸野就仆街。對大陸有咩影響?做埋呢d對自身社會有害又無益既野,咁唔係叫愛國賊,我都唔知叫咩。
但係越泥越多香港人淘寶,果班唔通係你地口中既廢老咩

根本高登連登仔就算淘左都唔敢同人講

把口就反大陸人黎買水貨,事實就我地上淘寶掃式貨
不要用iphone
屌啦 我叫班所謂關心社會既朋友
小啲返支那玩啦 唔好用淘寶啦
我比人話憤青 話唔好咩都政治
冇啲骨氣
pish
咁仲可唔可以上連登
好快李+x 就幫大陸係香港搞支那寶

連登仔一向支安持地產霸權

就算訓劏房都撐魔鬼李
屌啦 我叫班所謂關心社會既朋友
小啲返支那玩啦 唔好用淘寶啦
我比人話憤青 話唔好咩都政治
冇啲骨氣

加油呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞