有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
去M記食個collection再用M記wifi上淘寶購物,比錢用支付寶,人生一大享受

睇見你老母做雞俾狗屌,一樂也
最低限度唔好用匪國牌子

其實我一路都想整合下
唔同牌子或集團,由資源開採,到生產線,管理層都睇下佢地係邊個/邊度做,睇下可以點避

又一個文盲

你追下post先啦

要好熟供應鏈…原產地,資金來源先得。
淘寶係咪日本公司
唔準睇cctvb, cable 都唔得
唔準食老麥
買餸要非支那做
飲coffee 唔好飲pacific coffee
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
無人機,ROUTER 唔買支那貨
唔好上淘寶

以上幾多人做到
700幾萬人 唔支持國貨影響力會有幾大 別傻了
唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

牌子唔講住
家陣有咩電腦嘢唔係支那造?
有好多嘢都冇得揀,好似mouse, keyboard近乎100%
想了解下
😂😂
好撚多文盲五毛
下下都一句做結論,做唔到100%就要人收皮
「盡量」「本地製作優先」係咪唔撚識睇
由個態度開始改變係咪咁難明
又唔係話要靠罷買滅共
講緊只係減低依賴嘅程度
久而久之對香港有無顯著成效我唔知
但蝗貨質素差,用落又背脊骨落
改變一下自己生活模式又有咩問題?
支持多啲本地嘢又係錯嘅主張?
鍵盤戰士有咩屌咗先,乜都落井下石,又幫到啲乜
連登真係好撚垃圾
唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

人仔台發射站仲有用Ericsson
其他三間一早全線中興華為又點計?

上面咁多項應該買餸食飯最難
淨係菜已經好難避
肉就好少少
一出街食就基本上無得避
樓主講個幾樣冇做好耐啦

唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

一向唔睇CCTVB, cable 新聞且唔係大陸資金。
老麥係俾狗食
我老母一向買外國雪藏野
咖啡自己沖
大把戲院駛乜益UA賺咩
數碼通
router 用 Linksys
支持 上面見到好多文盲
唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

老麥係俾狗食
我老母一向買外國雪藏野
咖啡自己沖
大把戲院駛乜益UA賺咩
數碼通

而家咖啡機好多都係支那造
我正想搵部外國造嘅,都唔係咁易
好撚多文盲五毛
下下都一句做結論,做唔到100%就要人收皮
「盡量」「本地製作優先」係咪唔撚識睇
由個態度開始改變係咪咁難明
又唔係話要靠罷買滅共
講緊只係減低依賴嘅程度
久而久之對香港有無顯著成效我唔知
但蝗貨質素差,用落又背脊骨落
改變一下自己生活模式又有咩問題?
支持多啲本地嘢又係錯嘅主張?
鍵盤戰士有咩屌咗先,乜都落井下石,又幫到啲乜
連登真係好撚垃圾

唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

牌子唔講住
有好多嘢都冇得揀,好似mouse, keyboard近乎100%
想了解下

無替代品無計,代工同支那牌子點都有分別,at least 唔會買支那牌子電腦產品
唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

老麥係俾狗食
我老母一向買外國雪藏野
咖啡自己沖
大把戲院駛乜益UA賺咩
數碼通

而家咖啡機好多都係支那造
我正想搵部外國造嘅,都唔係咁易

盡做啦,但消費時一定要keep 住呢種意識。
唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

牌子唔講住
想了解下

無替代品無計,代工同支那牌子點都有分別,at least 唔會買支那牌子電腦產品

以前用開Lenovo ThinkPad,依家都轉用 Dell
唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

老麥係俾狗食
我老母一向買外國雪藏野
咖啡自己沖
大把戲院駛乜益UA賺咩
數碼通

同你差唔多
支持
已經一早做緊

香港同支那係世仇

唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

牌子唔講住
想了解下

以前用開Lenovo ThinkPad,依家都轉用 Dell

唔準食老麥
買餸要非支那做
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
唔好上淘寶

以上幾多人做到

老麥係俾狗食
我老母一向買外國雪藏野
咖啡自己沖
大把戲院駛乜益UA賺咩
數碼通

同你差唔多

Caffe Habitu點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞