有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
真抵制真係住都唔洗住
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

m記係中資?真心唔知

中港麥當勞染紅!港麥記:引入中資冀「多啲地方智慧」
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170109/56149336
呢D小動作有乜用

就算中國無晒香港個市場都影響唔到幾多

勿以事小而不為。依家真係零成本抗爭都唔做就真係冇嘢好做。

零成本?

的確唔係個個都afford倒
但係喺都可以喺能力範圍之內儘量做
例如話你本身都諗住睇戲 合拍同港產價錢唔會話爭好遠
買任何野上至電器家具下至衣食住行都會睇原產地 盡量都唔買中國產品 反共唔係最大原因 主要原因係因為真心覺得中國製=最低質素 係消費者最基本崇優既原則
呢D小動作有乜用

就算中國無晒香港個市場都影響唔到幾多

勿以事小而不為。依家真係零成本抗爭都唔做就真係冇嘢好做。

零成本?

的確唔係個個都afford倒
但係喺都可以喺能力範圍之內儘量做
例如話你本身都諗住睇戲 合拍同港產價錢唔會話爭好遠

支那貨:一分錢半分貨
文明國家:兩分錢兩分貨

晒鳩氣啦 就當你全個連登都唔明都唔知有無巿場百份比既1%
本地公司良知有冇我唔知,良心就唔撚覺有,隨時縮骨無良過大陸
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

中二病?

鳩鳩地

同環保撚一樣
中國有13億人既市場 我地個700萬人唔用佢地d野 who fking care?

咁你應該溶合做蝗蟲,而唔好做人
國泰股東係國航,HAECO又係國泰,咁唔駛搭飛機啦

英航華航全日空澳航,你想邊間都可以
盡量到日本消費 買野盡量都買made in Japan
所以班商人成日屌香港後生仔去日本
因為佢地賺炒左好多
以下邊樣對香港人黎講最高難度:

A. 唔幫趁中國公司一日
B. 唔睇TVB一日
C. 唔返工一日
D. 唔上網一日
成日見到哩d po 都覺得開個個好無腦

成日見到呢d post成班5毛入黎踩台都覺得佢地好無腦
你住緊棟樓d水泥都係支那嘢,班地盤佬都係支那人,除時賣比你個都係。唔好住你棟樓啦,支那樓
唔能好以為冇左你香港個小小人對佢對個市場有影響先得架,u are nothing, stop being arrogant
成日見到哩d po 都覺得開個個好無腦

所以你奴性太重
唔能好以為冇左你香港個小小人對佢對個市場有影響先得架,u are nothing, stop being arrogant

學好中文先上黎啦
晒鳩氣啦 就當你全個連登都唔明都唔知有無巿場百份比既1%

莫因善小而不為
莫因惡小而為之

要keep住作為香港人嘅生活態度

目的都唔係影響佢個市場
而係減低佢對香港市場嘅影響力
完全同意樓主嘅見解
的確生活上有好多人同物都同支共有關連
衣食住行好多嘢made in 支那,做嘅嘢睇嘅事物好多同支共國文化有關
就算住喺外國都一樣
但係大前提係要可免則免!
真係有骨氣有原則嘅話
唔該香港人日常生活中有得你揀嘅事,或者你能力範圍內控制到嘅,減少涉獵支那國有關嘅事物
銀行户口我唔會揀中資銀行開
投資唔放錢喺支國國企 唔揸冥幣
Credit card唔用UnionPay
牌子唔揀支那brand
唔會因爲支那公司d小恩小惠而去簽約/消費
買衫上ASOS (for example)
唔持有回鄉證唔會去返大陸旅行工幹
唔同大陸西接觸,擺出敵視態度
支持本土創作 製作 出品
Many more

學好中文先上黎啦

仲玩捉字蝨,弱智仔死開返入你老母個臭閪啦,臭坑出臭草
太遲
Show Blocked User - 膠樽(過唔到QC)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞