有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
支持

唔止要支持,仲要鼓勵身邊嘅朋友加入

賣下廣告
仲係大學嘅巴打可以睇下中大山城士多,我地希望將更多香港小店帶俾大家認識買嘢嗰陣都可以諗下有冇啲咩另外嘅選擇,有咩idea都可以同我地講,一齊諗下點做

唔貼link喇 有興趣自己上fb睇

pccw 用 華為modem 點搞?

呢個無計,都係嗰句,避到就避..

譬如你電話台嗰啲咪有得避,全部台得數碼通用鬼佬基台 (愛立信),其他台用哂華為咁劑...呢啲咪有得揀,避開支共監控。

Share

鄭立講得幾好 唔駛做到100% 有替代品就盡量考慮 目的係減少中共利潤

龍門任你搬
you are the ruler
嗱我自己就唔撚買大陸牌子嘅
但係數埋屋企啲嘢
中國唔係代工就有零件在內
我自己唔係搵得多
無資格全屋日本德國製造
但係既然你有如此遠大嘅目標
係咪應該有啲骨氣
一係唔好用,一係就拒絕大陸嘢呢
求其搬個人出嚟
講啲廢話然後話:算啦你識條春咩
我就讀得書少
剩係見到你班友真係好撚柒
根本同早幾年
拎canon機反日班大陸仔無分別
仲有
你做咁多嘢
最終目的係減少中共利潤
你係咪將自己睇得太大

你知唔知乜野係全球化,根本避免唔到支那野

掉撚轉咗講啊師兄
我唔知定你唔知
而家呢度班友講緊點樣罷買國貨就可以搞掂共產黨喎

一直都係緊有得揀就盡量唔買支那野
唔係完全唔買支那野,因為根本冇得完全避免支那貨
呢d唔係冇骨氣,而係現實
正如係香港冇得唔比錢比誠哥賺一樣
但要有個心態唔好偏向支持買支那野
正如有HTC唔買華為,但另方面你住層樓已經係用緊大陸材起
只求盡量唔買,都係嗰句:冇可能完全避免
篇文第一段講得好清楚
呢個舉動唔求毀滅到共匪,只求唔會助紂為虐
呢點唔係咁都睇唔出呀嘛

啱嘅都
明白你所講嘅嘢
只係唔撚鍾意樓上某啲人表達方式
呢種思維其實害死緊自己
正如趕走自由行,並無趕走共產黨
如果你花咁多精神去叫香港人做一樣
共產黨根本wfc嘅嘢然後話自己有份反共
倒不如將自身能力貢獻落呢個社會
令香港有翻啲競爭力
講嘢大聲翻少少
(當然個垃圾政府都有責任)
具體唔講啦
有同感自然有同感
反正都係得我鳩嗡
轉頭又俾人屌係五毛都唔知幾多次

提升自己競爭力同減少買支那野有沖突?

一路都講緊工作上到位就封殺大陸人,陰鳩大陸人

咁咪又係回歸我一開始屌你地
任何形式嘅罷買都係on9一樣囉
講撚完就自己思考下啦
仲有我頭先都認同你表達嘅嘢
做乜鳩呢而家係?
屌唔撚講了
小學雞吵架咁
我讓撚完一步你都唔撚識停嘅
[quote]望下自己部iphone先啦

iphone系美國囉

系你老母
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

M記?比中資收購左我寧願比貴啲食Mos Burger
淘寶?我用amazon嘅 全家都唔用淘寶
中資銀行?我比現金都唔益中資銀行
大陸app?down落黎比人偷資料 不了
幫趁支那等如俾彈藥佢打港人

乜野m記 淘寶 支那野盡量唔買
中資銀行機構 盡量唔用
大陸app 唔用

做野唔好請大陸人,唔好同大陸有生意
平時唔好幫同益大陸人

M記?比中資收購左我寧願比貴啲食Mos Burger
淘寶?我用amazon嘅 全家都唔用淘寶
中資銀行?我比現金都唔益中資銀行
大陸app?down落黎比人偷資料 不了

同意,而家都儘量唔淘寶,儘量唔幫趁任何中資企業。唔可以話100%避免到,但如果人人都儘量做,點都會有啲影響力
幫趁中國公司抗美帝,吹咩
不如集思廣益,呢度集中講下買咩食咩有乜替代品
有時用左支那野都唔知
例如,買野去一田個d

一田大撚把支那野重有一田係新鴻基架,去支持地產霸權?

咁你有無好提議啊5毛仔

屌你老母上一代長州船民呀支那種😀

你係支那人就認啦

其實我上面咪有講有咩替代品
同意鄭立呢個講法

其實就算罷用中國的貨, 也不需要做到 100% 罷用的, 這不太實際也不現實, 畢竟世界經濟串通, 每件商品都全球分工, 你的錢怎樣都會流到你不喜歡的人手上.

但我覺得, 如果有另外的選擇, 優先使用其他選擇, 特別是本地的服務與商品. 真的沒有其他選擇時才用是可以的. 特別是只因為差幾十元的價錢的話, 這就是有選擇的. 比方說, 你想吃熊貓肉, 那沒辦法, 所有熊貓都一定是一定中國貨, 在吃熊貓肉這種場合下, 用中國貨是不可避免就不需要怪罪. 當然我知道很多人都反對吃熊貓肉. 那是另一個問題.

你還是可以淘寶, 但是你應該先考慮本港或臺灣同類的產品, 而不要看也不看本地的產品就立即淘, 你可以照去中國旅遊, 但可以的話你可以先看看臺灣. 這不需要很硬性, 只要有一個傾向即可.

有些人主張你用 iPhone 也是在用中國貨. 但我們應該這樣看, 你想杯葛中國貨, 的確 iPhone 也是中國生產的, 但利潤的比例, 你買一個 iPhone, 他們取得的利潤比例是低過你買一部小米, 低端的代工和高端的整個產品包裝還是有差的.

把利潤給中國基層的勞工, 是沒有問題的. 因為這也只是消耗的成本. 而讓那些權貴拿不到利潤, 他們才會感到壓力. 一套港產片與合拍片, 可以優先選擇看港產片. 餘此類推. 這與其說是一刀切, 不如說是優先程度的問題. 你不需要對中國的勞工有任何敵意, 你只要令中國的投資者和商人的利潤跑到別處就行... 這意味著, 支持提升中國勞工的薪資, 實際上也是減少他們的利潤.

遊行不會令北京政府頭痛, 但是消費習慣改變和喪失消費市場會. 如果你想對他們施壓, 讓他們善待像劉曉波這樣的人, 就要改變你的消費習慣. 這是每人都能做到而且沒任何法律疑慮的抗議.

錢先係真正嘅暴力, 而唔係遊行完之後自我感覺良好。
同意鄭立呢個講法

其實就算罷用中國的貨, 也不需要做到 100% 罷用的, 這不太實際也不現實, 畢竟世界經濟串通, 每件商品都全球分工, 你的錢怎樣都會流到你不喜歡的人手上.

但我覺得, 如果有另外的選擇, 優先使用其他選擇, 特別是本地的服務與商品. 真的沒有其他選擇時才用是可以的. 特別是只因為差幾十元的價錢的話, 這就是有選擇的. 比方說, 你想吃熊貓肉, 那沒辦法, 所有熊貓都一定是一定中國貨, 在吃熊貓肉這種場合下, 用中國貨是不可避免就不需要怪罪. 當然我知道很多人都反對吃熊貓肉. 那是另一個問題.

你還是可以淘寶, 但是你應該先考慮本港或臺灣同類的產品, 而不要看也不看本地的產品就立即淘, 你可以照去中國旅遊, 但可以的話你可以先看看臺灣. 這不需要很硬性, 只要有一個傾向即可.

有些人主張你用 iPhone 也是在用中國貨. 但我們應該這樣看, 你想杯葛中國貨, 的確 iPhone 也是中國生產的, 但利潤的比例, 你買一個 iPhone, 他們取得的利潤比例是低過你買一部小米, 低端的代工和高端的整個產品包裝還是有差的.

把利潤給中國基層的勞工, 是沒有問題的. 因為這也只是消耗的成本. 而讓那些權貴拿不到利潤, 他們才會感到壓力. 一套港產片與合拍片, 可以優先選擇看港產片. 餘此類推. 這與其說是一刀切, 不如說是優先程度的問題. 你不需要對中國的勞工有任何敵意, 你只要令中國的投資者和商人的利潤跑到別處就行... 這意味著, 支持提升中國勞工的薪資, 實際上也是減少他們的利潤.

遊行不會令北京政府頭痛, 但是消費習慣改變和喪失消費市場會. 如果你想對他們施壓, 讓他們善待像劉曉波這樣的人, 就要改變你的消費習慣. 這是每人都能做到而且沒任何法律疑慮的抗議.

呢啲先啱聽
香港人淘寶都係淘埋啲cheap雞雜貨嗰類野
香港買嗰啲野食水深又唔方便
一刀切話咩都唔用大陸野太不切實際
G持
銀行不嬲唔用中資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞