有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
唔準睇cctvb, cable 都唔得
唔準食老麥
買餸要非支那做
飲coffee 唔好飲pacific coffee
睇戲唔好睇UA
唔好用人仔台
無人機,ROUTER 唔買支那貨
唔好上淘寶

以上幾多人做到

其實睇你有冇心行出第一步
習慣咗根本唔難
不過始終香港同中國咁近
有時好難避好難一刀切
嗰啲話咩好多嘢都made in China就咩都唔駛幫襯好不切實際
咁咪盡量揀 做得幾多得幾多囉
唔駛好刻意
只要慣咗消費前諗一諗就可以做到

例如我自己:
睇電視-唔想睇香港嘢 新嗰幾個台都冇興趣
好多年前已經開始用俾月費tv box 睇日本台
老麥-冇食好耐至少轉咗餐牌後冇食過
不過有fd話要食嘅話都唔會專登反對
買餸-連百佳惠康呢啲都唔想幫襯
慣咗幫襯aeon 一田 盡量買日本入口食材 米都買日本米 出前一丁都唔買港版
咖啡-不嬲覺得pacific唔好飲
睇戲-唔鐘意入戲院 好耐冇入場 對上嗰次已經係睇"那些年"
不過好似係UA ... Sorry
土豆優酷唔睇
電話用iPhone 上台SMT
Router用華碩
唔淘寶 買嘢用amazon jp 唔介意運費貴 起碼貨真價實
送唔到香港嘅貨就等去開日本臨出發先買
叫佢送去lawson攞再帶返嚟
銀行就用恒生 citibank
入油唔幫襯中石化

香港咁多奶共企業
有時連香港公司都唔想幫襯
好在小弟因工作關係加埋自己去玩每年至少會去三次日本 加上崇日老婆肯配合
所以衫褲鞋襪 日用品 (包括洗頭水牙膏牙刷嗰啲) 藥 保健食品 汽車用品 小型電器 就算 USB 差電線都喺日本搞掂
除咗食飯搭車水電煤呢啲冇得揀之外
喺香港真係好少消費
莫講話買大陸公司嘢

有心人
搵到以下飲食業係中華總商會會員
利強記
太興
富臨集團
得龍大飯店
新光
潮州城
福臨門
美心
翠華
華豐燒臘
蓮香茶樓
蛇王二
蛇王協
鏞記
鑽石酒家
陸羽茶室
味千
馬華餐廳
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

香港製造 無咩必要一年都唔會淘寶一次
想買手作嘢就去pinkoi睇台灣/香港嘅手作人,支持下
有得揀都唔食m記

自從m記染紅無幫趁過,又唔係好食同有益,食其他野唔好

樓主唔飲茶先講啦,間間酒樓都藍絲開,一定用支那茶包,點心d工廠開係大陸,全部用支那雞 部長、傳菜個個有鄉音 星期六、日飲菜,張張枱都係睇東方,電視長期開住tvb新聞,一講反對派,個個茶客都話班人搞事

無人講過要100%cut, 大家亦心知cut唔到,你同老竇老母飲茶呢啲走唔甩嘅咪算囉,但係平時出街食飯你可以揀嘅時候仲唔揀?

唔食m記對m記影響力係0,對中共都冇影響力
你唔帶老豆老母飯茶,平時唔帶朋友去茶記食飯
咪令到佢地少左接觸藍絲、TVB 冇咁易投票個陣比d茶客影響到去投保皇黨
M記,周圍都冇保皇黨野,習種黎,m記都冇掛國旗咁撚7,起碼政治上黎講叫中立
你去飲茶,酒樓24小時播TVB,周圍d茶客個個習種好野,快d打7日本仔,周圍都貼哂保皇黨廣告,傳統酒樓連個裝修都又紅又金,跟足支那隻紅色
不過睇死樓主都係大中華撚
反支必須反埋中華傳統

點會0影響呀 要食快餐咪食kfc囉
我略略查過kfc係怡和(應該係英資)做holding嘅,旗下仲有pizza hut,phd, 美心,萬寧,惠康,7仔

識做啦
利強記
太興
富臨集團
得龍大飯店
新光
潮州城
福臨門
美心
翠華
華豐燒臘
蓮香茶樓
蛇王二
蛇王協
鏞記
鑽石酒家
陸羽茶室
味千
馬華餐廳

美心唔係怡和咩
利強記
太興
富臨集團
得龍大飯店
新光
潮州城
福臨門
美心
翠華
華豐燒臘
蓮香茶樓
蛇王二
蛇王協
鏞記
鑽石酒家
陸羽茶室
味千
馬華餐廳

美心唔係怡和咩

少年你太年輕了
怡和只佔一半
了解下伍氏家族先啦
利強記
太興
富臨集團
得龍大飯店
新光
潮州城
福臨門
美心
翠華
華豐燒臘
蓮香茶樓
蛇王二
蛇王協
鏞記
鑽石酒家
陸羽茶室
味千
馬華餐廳

美心唔係怡和咩

少年你太年輕了
怡和只佔一半
了解下伍氏家族先啦

國泰股東係國航,HAECO又係國泰,咁唔駛搭飛機啦

英航華航全日空澳航,你想邊間都可以

但係拖飛機出跑道,地勤服務,飛機維修都係國泰有份做

咁有得揀架機你咪揀左先囉 唔係樣樣都避到架嘛
可能全部唔買無可能,但你可以針對香港嘅公司

例如你買書,去樓上書局唔好去三聯商務中華

立法會選舉個陣,見到啲舖頭貼咗保皇黨嘅poster, 我都唔會幫襯

我都係,仲會叫埋屋企人唔好幫襯

實在太多,所以我調返轉,留意有邊d 貼非保皇poster ,之後會多d 幫

兩樣都有做
其實大部份連鎖既野都係大集團奶共
所以盡量少啲幫襯連鎖就係第一步

無得揀就英資美資
BTW 應該整一份名單,好多隱藏中資大家都唔熟

首先大家樂唔好食先,寧願幫襯大快活
仲有美心集團既都盡量少食先

關鍵詞從來都係盡量
唔係話一定要一步到位

關鍵詞從來都係盡量
唔係話一定要一步到位

航權係主權問題
國泰根本冇得揀
唔畀支那入股就唔洗旨意喺香港立足
五毛注意

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

香港製造 無咩必要一年都唔會淘寶一次
想買手作嘢就去pinkoi睇台灣/香港嘅手作人,支持下
有得揀都唔食m記

自從m記染紅無幫趁過,又唔係好食同有益,食其他野唔好

樓主唔飲茶先講啦,間間酒樓都藍絲開,一定用支那茶包,點心d工廠開係大陸,全部用支那雞 部長、傳菜個個有鄉音 星期六、日飲菜,張張枱都係睇東方,電視長期開住tvb新聞,一講反對派,個個茶客都話班人搞事

無人講過要100%cut, 大家亦心知cut唔到,你同老竇老母飲茶呢啲走唔甩嘅咪算囉,但係平時出街食飯你可以揀嘅時候仲唔揀?

唔食m記對m記影響力係0,對中共都冇影響力
你唔帶老豆老母飯茶,平時唔帶朋友去茶記食飯
咪令到佢地少左接觸藍絲、TVB 冇咁易投票個陣比d茶客影響到去投保皇黨
M記,周圍都冇保皇黨野,習種黎,m記都冇掛國旗咁撚7,起碼政治上黎講叫中立
你去飲茶,酒樓24小時播TVB,周圍d茶客個個習種好野,快d打7日本仔,周圍都貼哂保皇黨廣告,傳統酒樓連個裝修都又紅又金,跟足支那隻紅色
不過睇死樓主都係大中華撚
反支必須反埋中華傳統

點會0影響呀 要食快餐咪食kfc囉
我略略查過kfc係怡和(應該係英資)做holding嘅,旗下仲有pizza hut,phd, 美心,萬寧,惠康,7仔

識做啦

叫你老母唔買支那豬支那雞先
新鮮豬雞就真係支共企業
同港共一齊,霸撚住個市場肥自己友
口裏說不
我飲緊枝野都支那製
你話唔睇cctvb就易啫
總而言之,買野先揀branding,外資嘅嘢即使係made in china, 大部水都係外資食,中國分得唔多,可以嘅就揀外國產地,用料又靚啲,QC都好啲,特別係啲食物先大獲

去旅行唔好去中國,銀行、投資咪用中資,衫褲鞋襪就算避唔到made in china都起碼唔好買李寧

消費者同資本嘅力量真係可以好大,呢啲同環保一樣,一個人做唔到好多,但係大家做多少少就可以有好大影響,趕絕世界害蟲

衫好簡單
而家u記, h&m, Nike呢啲都轉晒去東南亞

有部分product 如信用卡,如果研究得好,可以賺返銀行轉頭的,例如我長線持有中銀i card, 每個月頭$1111超市消費有10倍分即4%,其他野我蚊都唔用中銀。

白痴
你用中銀佢一定有賺

條友仲未上水,唔使理了
銀行收大約2%, 比返4%我,點解銀行會有賺?
以為自己好醒,我仲以為有咩開心大發現

屌你條數邊會咁簡單
咁超市啲買滿500蚊送50蚊積分係咪又蝕俾你呀
仲有4%好多?hsbc最紅都有啦
係咪又蝕錢呀?
佢做promotion 你幫佢消費跑數跑market share
佢不知幾開心添呀

匯豐最紅當然都蝕錢啦,如果個個都淨係碌回贈嗰part
銀行搶市佔率搏你用開呢張卡其他野都繼續用佢碌到時咪賺囉
但好似我咁用,係啊佢喺有大左市佔率,但系蝕緊錢。

你可唔可以唔好將市佔率同盈利撈亂?
樓上有班all or nothing 撚,唔知無知定5毛, 成日覺得唔可以做到完全去支就乜都唔好做

你覺得避唔到就唔好避的話,你快d去北京吸毒氣啦唔好返香港
樓主如果整個list綜合有興趣幫手
利申,一直都想做
樓上有班all or nothing 撚,唔知無知定5毛, 成日覺得唔可以做到完全去支就乜都唔好做

你覺得避唔到就唔好避的話,你快d去北京吸毒氣啦唔好返香港

一班唔希望改善自己生活模式嘅人
無得淘寶會死咁嘅人
每個月幾千幾千咁俾鄰國賺
係,鄰國唔會因爲你每個月課少一兩千而收皮
但屌你有得揀都唔揀下,一味倒水落去
仲要去落井下石,笑鳩人主張嘅另一套
根本已經反映咗自己過度依賴

關鍵詞從來都係盡量
唔係話一定要一步到位

無計
如果上面個D唔係5毛打手係真心的
呢幾廿年一直溫水煮蛙煮到medium rare了

抽空晒所有前因後果時空間
支貨平D,唔排除可能甚至有D好過港貨/入口貨
無理由唔幫襯,但

1.
呢個係個惡性循環
當初香港仲有生產既時候,大家無好好保護平衡本地產業
一野搬晒上中國,香港淨返個空殻
而家變到無得揀

2.
如果中國無殖民我地(假設97前)佢入多多貨,投資多多入來,可能都無問題
今時今日佢地呢D入侵,唔可以單純視為經濟問題,而係一種侵略。

3.
中港融合咪融合囉,有咩問題?
中國係一個無道德,無自由民主既獨裁國家,所有事都係以維護獨裁統治為優先,其他一切包括人命對佢地來講都係毫無價值。
今日你係既得利益者,明天你可能變成苦主。呢種社會個個人必須要自私先可以生存。價值觀扭曲,指鹿為馬,不分是非。

所以樓主先會話"有良知嘅"唔好幫襯。。。
(我咁理解)
HKT第二大股東係聯通,什麼PCCW,Netvigator,1010,CSL,VIU... 好多野唔駛用,中資已經入晒港資,已經控制晒日常起居飲食,只係等港資全退
我飲緊枝野都支那製
你話唔睇cctvb就易啫

對好多人黎講唔易

特別係cctvb好多打手page
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞