有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
咁你要搵替代品先得
咁你要搵替代品先得

盡量代,代得就代
咁你要搵替代品先得

例如保鑛力,細支裝同方形裝係 Made in China,大支裝(包括孖裝)係 Made in Korea,有得揀梗係唔會揀大陸貨啦,冇得揀咪飲第樣囉。

好多時,花少少時間,搵出原產地,對自己、對家人、對香港都好啲
有良知就用 linux
根本方法係由獨派創造企業提供服務
根本方法係由獨派創造企業提供服務

香港始終都係極右嘅地方,市場競爭太激烈,好難免會用到中國野,不過避得就避啦
有得揀咩?
有得揀咩?

揀brand揀生產地,你作為顧客都無得咁邊個有得人
有得揀咩?

揀brand揀生產地,你作為顧客都無得揀咁邊個有得人
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

香港製造 無咩必要一年都唔會淘寶一次
想買手作嘢就去pinkoi睇台灣/香港嘅手作人,支持下
有得揀都唔食m記

自從m記染紅無幫趁過,又唔係好食同有益,食其他野唔好

我覺得香港M記變中資難食咗,
而家又唔係特別平,
唔係真係無得揀唔使食佢
好多野made in china,加上大把行業同內地企業有合作,樓主你咁就唔洗飲食

唔係all or nothing, 原則係可以控制就減少,或者盡量減少佢地嘅利益,甚至要佢地做蝕本生意

香港製造 無咩必要一年都唔會淘寶一次
想買手作嘢就去pinkoi睇台灣/香港嘅手作人,支持下
有得揀都唔食m記

自從m記染紅無幫趁過,又唔係好食同有益,食其他野唔好

我覺得香港M記變中資難食咗,
而家又唔係特別平,
唔係真係無得揀唔使食佢

啱呀,我之前抵擋唔住$10脆香雞翼嘅誘惑走去食左次,哇屌!真係狗也不屌
有得揀咩?

香港人依家有幾多窮人?有得揀 你估真係鐘意食M記?
係AMAZON買完野用集運運返黎都唔屌TAOBAO啦, 大陸野都唔知有無毒既
有得揀咩?

窮人會走去食m記你估m記仲係之前咁平呀
追post啦,一路講緊嘅係你有得揀就揀,你係要話你窮到淨係食中國野先生存到嘅你咪食囉,無人屌你架
有得揀咩?

追post啦,一路講緊嘅係你有得揀就揀,你係要話你窮到淨係食中國野先生存到嘅你咪食囉,無人屌你架

幾多人用淘寶?身邊全部人都係淘十蚊八蚊既手機玻璃貼,得我自己係本地消費貼$7-120塊既玻璃貼(但產地咪又係淘寶)
去旅遊台睇到咁多連登仔坐香港航空/香港快運,就知冇得救
有得揀咩?

幾多人用淘寶?身邊全部人都係淘十蚊八蚊既手機玻璃貼,得我自己係本地消費貼$7-120塊既玻璃貼(但產地咪又係淘寶)

由你開始,做得就做
而且你都要做research避免黑店架
就算手機貼避唔到,手機台呢?食物呢?衫呢?都可以揀架

完全睇得出你唔係真係無得揀
不如樓主按categories舉下例係每樣product上面可以點避?
有咩嘢係可以幫襯本地品牌而價錢又唔會貴太多?
有得揀咩?

由你開始,做得就做
而且你都要做research避免黑店架
就算手機貼避唔到,手機台呢?食物呢?衫呢?都可以揀架

完全睇得出你唔係真係無得揀

由我開始無問題呀,一直都做緊,但咩叫做到就得?
點做research避免黑店?咁多小店,你做俾我睇?
之前有間私房菜一路食開,大概大半年前先知佢係藍絲,個仔係警察,之後無再食過,但佢唔講,你點知?
手機台你有好多得揀?我依家就用緊CSL既,台費$300,個個俾得起?幾多人用緊$78一個月?
食物,佢用咩料你都唔知啦
衫,咪又係大陸生產再掛返個品牌,唔通真係外國生產咩,唔係大陸就東南亞架啦,再遠D咪孟加拉,但大部份都係大陸生產,你買之前都唔一定見到包裝,就算你買岩產地,個公司一樣可以係大陸投資設廠,有分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞