有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
讀書嘅當然以陰鳩大陸學生有己任
其實會喺淘寶買野都係因為香港嶄絕大部份商品都係入大陸貨/淘寶貨,點解我仲要買舖頭野幫人交租

如果個product冇得揀而你有真正需要,咁無計,但係如果有其他本地or外國選擇,咁請考慮左先,而真係選擇大陸product, 都可以揀中共直接利益少d嘅product
屌 就算全個連登唔幫趁佢地 都冇用啦
咁多港豬搶住比錢佢地洗
屌 就算全個連登唔幫趁佢地 都冇用啦
咁多港豬搶住比錢佢地洗

咁你死返去香土做港豬
支持
唔洗做到100%
但盡量避免
過程中你會aware多左邊啲係支那嘢邊啲唔係
培養呢個習慣
時刻提醒自己呢個欺壓緊我地嘅鬼國

如果話做唔到100%而唔做
繼續照常生活,適應
好快,五年,十年,我地就會忘記曾經係香港人
好快會對中國個啲荒謬不義事無感覺
可能仲覺得係常態

杯葛支那公司唔係因為你杯葛左佢會執粒
而係一種態度,尊嚴

從來唔用大陸野 水都係用支裝水
我係咪上緊連登
居然有咁多人幫支那護航反屌樓主
班on9唔好再講做唔到100%就唔做

宜家係講緊可免則免原則,減少同支那bonding
我係咪上緊連登
居然有咁多人幫支那護航反屌樓主

好多支那五毛係度揾食
唔止要支持,仲要鼓勵身邊嘅朋友加入
pccw 用 華為modem 點搞?

得罪講句你點避 講食你普通餐廳買件豬肉經五豐行都已經係大陸落黎
pccw 用 華為modem 點搞?

如果控制唔到無計,起碼自己唔好買華為route,係公司有say 嘅唔好建議買華為
得罪講句你點避 講食你普通餐廳買件豬肉經五豐行都已經係大陸落黎

無得避就無計,起碼我盡量唔會幫趁m記,淘寶,用支那app,買多d外國/本土product, 唔好因為做唔到100%而唔做
不如集思廣益,呢度集中講下買咩食咩有乜替代品
有時用左支那野都唔知
例如,買野去一田個d
不如集思廣益,呢度集中講下買咩食咩有乜替代品
有時用左支那野都唔知
例如,買野去一田個d

一田大撚把支那野重有一田係新鴻基架,去支持地產霸權?

咁你有無好提議啊5毛仔
成日有0.5 走出黎, 話東江水東江水, 你果D水咁珍貴就唔洗迫香港買, 買少D都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞