有良知嘅唔該唔好再幫趁支那公司

626 回覆
695 Like 114 Dislike
真係懷疑你地究竟係reading U定係唔追post 樓主講左好多次嘅就係避到則避,唔得就算

你地係到打稻草人究竟想點

支那人點會得日本產品可以買,大陸野呢?
又平又正,自己利益行先一定係買國貨囉

你咪繼續撐,俾錢果下咪見真章。
口講一套做一套,咁先係同大陸接軌,依家正正就係推崇緊呢樣野
就好似以前一個黎香港讀書既大陸同學,開口埋口就話香港呢樣差果樣差,話自己幾撚愛國唔用iPhone ,會用window phone ,話盡量用國貨,社會主義最撚好,係呀係呀,諗起就覺得肉酸。

日日用淘寶,食中國野就唔係同支那接軌?

不如你解釋下點解話人五毛先啦

想轉移話題?問左你個立論係咩成兩日都未答喎

立咩論?
依家我淨係話你果套唔可行,就係咁簡單。

點樣唔可行

舉個例子
買書
點可行?
一面屌支那
一面繼續淘寶

想買呢個
買之前上網查下
疑似係中資公司但又寫住日本國
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?
又或者講,間公司中資底但產品包裝扮日韓歐美,你又點肯定分辨到?
銀行: 用東亞 渣打 恆生 滙豐 唔用中銀
電話: 用3 唔用 中國移動
手機: 用Lg, 三星,iphone唔用華為小米

避唔到既就無得好講啦 總之可以選擇可以避既就唔用

用東亞??
咪玩喇

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?
又或者講,間公司中資底但產品包裝扮日韓歐美,你又點肯定分辨到?

買件野都要查 好煩je
銀行: 用東亞 渣打 恆生 滙豐 唔用中銀
電話: 用3 唔用 中國移動
手機: 用Lg, 三星,iphone唔用華為小米

避唔到既就無得好講啦 總之可以選擇可以避既就唔用

用東亞??
咪玩喇

邊一頁邊條友咁醒叫人用東亞?笑左
同埋有d公司出糧戶口無得揀

手機上台用3?誠仔都親中啦

LG奶中國鞋底奶到大陸人都睇唔起,南泡都憎啦
iPhone 養起成個富士康,講緊係幾十萬個大陸員工

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?

買件野都要查 好煩je

根本唔可行
一個城市去抵制一個全球數一數二既經濟體
傻的嗎?

依家大陸生產質量又不斷提高
改下包裝加d外國文字已經好難分辨
買左大陸野/大陸投資,你都未必知。

根本提倡抵制乜貨乜貨既人,心態就係憤青。
心態仲停留係80-90年代,覺得香港仲係好撚勁,自以為是高人一等。
呢種人先係豬隊友,煮到埋黎啦,認清現實啦,知恥近乎勇呀!再唔改變呢種懶係野既心態,急起直追,過多幾年,到時拎咩同大陸競爭?
香港買東江屎水
咁係咪唔洗沖涼?

盡量唔用都唔會影響政府已經買左既水
請殘缺人仕
都唔請大陸人
咁飲水沖涼呢?出黎買法國水?

水是支那強迫香港人用超高價錢幫親買!
重羅來講
pccw 用 華為modem 點搞?

不用PCCW

只能這樣
唔會用淘寶,唔會用wechat,唔會用中資銀行,搭飛機揀外國搭

盡量做,如果連小小都唔做,死返去香土,咪留係連登

我已經完全實行中
唔會用淘寶,唔會用wechat,唔會用中資銀行,搭飛機揀外國搭

我已經完全實行中

一早就係
如果做野話到事,唔好請大陸人,甚至玩鳩大陸下屬上司,唔好左膠上腦大愛包容,雖知道大陸人上位一様咁對付港人

我們香港人同隔籬鄰國人,大家互相是敵對狀態,已經是敵人,香港人可以上去天涯論壇睇下!
我們是兩種唔同的人!

我已經完全實行中

一早就係

一早就係x2

想買呢個
買之前上網查下
市面又無同類型產品
呢個情況又點睇?

買件野都要查 好煩je

根本唔可行
一個城市去抵制一個全球數一數二既經濟體
傻的嗎?

依家大陸生產質量又不斷提高
改下包裝加d外國文字已經好難分辨
買左大陸野/大陸投資,你都未必知。

根本提倡抵制乜貨乜貨既人,心態就係憤青。
心態仲停留係80-90年代,覺得香港仲係好撚勁,自以為是高人一等。
呢種人先係豬隊友,煮到埋黎啦,認清現實啦,知恥近乎勇呀!再唔改變呢種懶係野既心態,急起直追,過多幾年,到時拎咩同大陸競爭?

盡量唔用支那牌子,有得選既選歐洲,日本制,呢d跟本就係香港人既傳統習慣黎。

玩具又係咁,音響電視又係咁。
好多撚多五毛
以前唔係話抵制支那野架咩
依家個個睇支那節目 又買支那野

香港的電視台已經被強迫買支那劇,減少買入日本劇!慢慢地做緊!
望下自己部iphone先啦

iphone系美國囉

不是要問下隔籬的「中國大陸人」,iPhone是美國機,中國人有臭米唔用,走出來買美國機!
叫香港人唔幫襯譚仔都難啦。

已經有四年無去過
反正我唔覺得好食
隔籬的中國大陸人夠話美國是邪惡的國家!
但每年申請移民去美國的「中國大陸人」有幾多?!
呢個post 好好笑
樓主不斷講 係避得就避

成班on9 就懶醒衝出黎問人 cut 左飲水未

屌 香港真係玩撚完 太多on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞