Sony:微軟收購遊戲商 目的在讓 PlayStation 變任天堂

651 回覆
314 Like 12 Dislike
呢排好似多貨可以walk in
但都係要食骨/炒貴幾舊
咩叫過咗氣
關咩事呀打個機咋喎
咁出係wiiu 冇人玩咪出返係switch
玩家可以當新game 玩,佢又慳返啲開發成本
Winwin
老實講今次微軟佢係用錢獨佔咗國民老婆嘅程度,障頭鼠目配星野結衣
隻ff7 remake真係等到屌屌聲...
初初出時覺得好靚好好玩
個故仔原來超短
諗住佢食住個勢會半年至一年出一集
點知等成年出得個dlc仔
仲要為玩佢ps4轉save去ps5麻撚煩煩
咁第日又拖兩年出落ps6我係未又咁樣攪一輪轉save?
轉個頭就steam出隻原game已有dlc嘅版本
仲要有mod
咁樣等於叫啲人以後直接等到出齊dlc然後直接玩電腦版算
Square enix 呢兩年出幾隻垃圾
都唔打熱趁熱出埋嗰幾集去
Sony又唔撚知點同SE社夾
真係亂七八糟

連登:老任垃圾食老本
現實世界:pkm大賣
如此一來 Xbox 就會缺少相近而有力的競爭者

PS2 時代 Sony 近乎大晒咁滯 , 又唔見佢出聲嘅 ?
咁 浪人 咪能獨佔啦
而家係sony 自己話再咁落去會收皮
唔好乜都屈落連登到
Sony收皮唔係連登共識咩
排隊
共識人地共識
罪大滔天
老任d精品同版權都賺撚到笑
我覺得wiiu只係唔夠時間太快收皮,比佢行到落去一樣會係咁炒冷飯
老老實實最近靜左
最多咬軟鳥
舊 IP 全部唔續 / 玩到爛
收買 critics 當出咗好 game
反觀 mario / pokemon / zelda 呢啲系列出咗咁多年
集集都贏口碑

獨佔呢條路根本行唔通
發展平台優勢先係出路
好似老任咁一大堆 Indie 雖然 PC 都有
但你就係會想喺 switch 玩 (couch co-op 類 / pixel rouge-like)

相反 PS 勁多搶先獨佔
但大部份人都係等 PC 版先玩
反正 steam 個 library 大把 game 未玩
Switch 都食老本?

LABO / Mario Kart Home Circuit / RingFit
呢幾隻剩係配件玩法都屌打 WiiU

Zelda / Mario X Rabbids / Pokemon Arceus
呢幾隻就算係舊 IP 嚟講都好撚大突破喎
需要更多10/10神作

捉馬騮 Patapon 呢啲完全唔見晒
依家隻隻 Game 都係 FPS AAA 獨佔
你唔悶我都悶
呢幾年都係得隻 horizon / death strandnind / spiderman / god of war 吸引啲
但全部都上晒 steam 咁滯
上咗 steam 仲有得玩 mod
俾 PS 獨佔完全係浪費咗隻 game
Switch交行貨
mario zelda一隻3d platform頂點一隻openworld頂點行貨
全世界其他公司都水貨啦不如

ps5呢代要玩高級商品化已經係錯

ceo唔當玩家係一回事第2錯
Until Dawn 班底咪黑相集
去咗 PC / Xbox 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞