Sony:微軟收購遊戲商 目的在讓 PlayStation 變任天堂

651 回覆
314 Like 12 Dislike
大貨任買
大把game
semi custom個key word係semi,MS同Sony向AMD提出customization,但係核心架構仍然係AMD嘅Zen同RDNA,佢地仍然係要問AMD有乜野俾得到佢用。我唔係話AMD有final say,但係兩間廠出乜野好大程度上受限於AMD俾到乜,其實唔係真係有咁多野俾佢地揀

同樣地,老任唔要老黃冇問題,但係除咗老黃之外,仲有咩選擇?自己寫?唔再造switch 2去x86同MS Sony鬥?返去PPC?
依家咪一路講緊銷量好唔代表本身樣嘢好囉。

不過學你咁講其實成個Post討論都無意義。

朱紫Lag下Lag,比人屌住都可以破紀晒錄,Sony日日比人鬧PS5都炒足兩年。兩邊盲粉互屌都影響唔到啲乜。

最後其實鐘意打機理應任天堂同PS/Xbox 兩部都會有,因為兩者遊戲定位唔同。都唔知有乜好爭拗。
再抽就變沙漠了
鍾意打機應該谷勁部PC
加部switch
已經攪掂9成9 game
得返ps 幾隻獨佔
過一年先玩
1年有得玩,太樂觀了
鍾意打機應該齊機
幾千蚊部機都唔知有乜好嘈
Display card唔追4090 4080
都係幾千蚊
當初唔係Nvidia Tegra x1可能就會係用Qualcomm snapdragon 8xx
我都係全機制霸
XSX都買埋
其實有咩好嘈
Ps5玩戰神
Xsx玩XGP
PC一般要嚟做野唔多打機
SW同女朋友玩
幾千買部咋
同大部份人一樣有兩三部電話係身
一樣咁合理
仲要一部玩6年,唔明點解要盲撐同選擇,又話香港搵錢易但皮幾野部iphone d人就年年換
老實講 唔同人黎 價值觀唔同
好多人買潮牌名牌肯洗錢
課電話遊戲幾千幾千
都會話console貴 唔值

但打開機果班係到左計右計
咩ps5冇game 唔值 咩display card貴 唔值
就好撚想笑
switch個硬件設計肯定只可以用arm cpu ,最多加強gpu效能
所以我都唔明點解d人係都要將switch同ps/Xbox呢堆x86硬件比
上次 1日1蚊都話唔值
係咩玩法
真 老任pm lag到得10fps都成為銷量第一 試下係索尼發生睇下燒唔燒左部機
老任係靠rpg生ip 低成本無限複製上位,捉馬騮/無限回廊個d creative太gimme 好難長久,岩手機驚多d
想做老任,你老幾呀

PKM, Zelda, Mario

Sony 全部ip加埋都唔夠做
無錯 銷量好代表唔到本身樣野係好
但係代表到樣野係吸引到人去買
本身樣野好唔好 係玩之前大家都未知 都係靠官方資訊
好多人未出已經訂左/頭幾日已經狗衝
所以朱紫lag唔lag同可以破記錄其實冇咩關係
依個咪就係壞風氣。

自己都好鐘意老任,但係最撚討厭啲盲粉講

遊戲最緊要有遊戲性,畫面係唔重要。

講撚到game有遊戲性就一定要犧牲畫面。

現實係兩者根本冇衝突可以並存。電腦/Xbox/PS一樣有遊戲性同畫面兼顧嘅遊戲。

暴雪魔獸依個IP當年唔輸Pokémon ,魔獸世界遊戲人數高峰時期根本係屈機。當年魔獸星海暗黑破壞神隻隻都同Pokémon 馬利奧有得比。久而久之做得唔好一樣有退出潮流嗰一日。

愛依個品牌更加要屌大力啲,期望佢下次做返好。如果乜嘢都接受,相信2030年任天堂主機比1080p大家都係大賣。

伸利:非常期待微軟接收咗暴雪之後,魔獸嘅未來。同有冇機會家用機打到魔獸世界。
寒冰爭霸隻GAME仲係電腦 同GTA一樣專睇門口
"現實係兩者根本冇衝突可以並存"
整畫面要錢,整得好玩又要錢,兩者點會無衝突
係囉,靚畫面唔洗成本唔洗時間咩
以前FF可以1年1集,而家FF7RE第2 part都唔知仲要攪幾多年
如果按你講法所有遊戲都一定要遊戲性同畫面二選一犧牲一樣。咁樣當年GTA5應該今日都出唔到。

講畫面出左差唔多十年嘅GTA5重靚過今日嘅朱紫。

講遊戲性,任天堂有邊一隻game遊戲性勁過佢? 不如話依十年有邊個平台邊隻Game可以同佢比?

而GF會唔會無資源做得好啲?明顯係佢唔需要出盡力都大賣,所以咪只有二選一囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞