Sony:微軟收購遊戲商 目的在讓 PlayStation 變任天堂

651 回覆
314 Like 12 Dislike
PS行鬼佬game路線,單機耐玩度點都輸老任日式RPG.

一係就車鎗球,好快玩完,再玩落去要連機先可以保持玩家黏性。

當然PS都偶有佳作,但要推靚畫面,開發週期會長,大廠做大作都要磨幾年先出到好野。game廠做PS game好賭,唔大賣就蝕得多。
SS張4MB ram擴充卡出得太遲
用遊戲時數去睇無乜大意思。好似A way out依啲時間短,但係好玩已經夠。

打機最緊要精彩緊湊,日系Game有啲成日講句對白都要你走來走去拖時間。咁樣時間再多都無意思。

而且RPG再耐玩都唔會及online對戰game耐玩。

人大左反而鐘意個啲蝴蝶效應電影式遊戲。短短地唔洗點行純選擇輕輕鬆鬆睇故事。
Sony話出game pass我係有期待,但真係估唔到會咁嘅表現
yes this
如果佢有大量ps1-3 真係勁過gamepass
咁係啲大廠加Sony自己問題
你睇下SE
ff7 remake食住個勢出落去一定大賣
而家陪Sony一齊攤凍哂
一個冇game另一個冇機
然後呢兩年走去攪隻乜巴比倫的殞落
sell中古sell 畫面
結果PS5 長期連線人數係個位數笑大人個口
個server開幾個月就宣布要執咗去
真係燒錢得黎又失敗
當年PS3 開賣搞鑊粥連PS之父久夛良木健都要走
現在既7野隨時勁過當年PS3,班加州鬼幾時走呀
巴比倫係白金整,SE發行
呢隻game又鎖區又剩,問題多多,steam本身都少人玩
公道啲唔好乜都瀨落Sony到
世嘉當年走得太前
其實任何大作都要幾年架啦
關咩事, zelda都整左4年以上
係pkm先出得咁快, 個結果咪就係犧牲左質素
你玩二代
講緊大地圖多怪多風景
有啲怪大到恐龍咁
戰鬥時係三個人加九把劍
都未lag
朱紫呢舖點都係game freak 廢嘅問題
自從科技巨頭加入主機市場之後,世嘉同任天堂呢啲傳統遊戲業出身嘅就算唔自爆,收皮都只係時間問題
根本唔夠資源人才同人鬥
其實計本傳,都講緊成3年。以Pokémon 計朱紫都叫做好大進步。手提模式去玩係可以嘅,用電視模式就真係慘不忍睹。

而最垃圾真係重制珍鑽,沒有之一
UBISOFT工廠式流水作業唔洗等4年
一個FRANCHISE開勁多PROJECT 同時搞
一年出一隻都得

D GAME好唔好玩呢就唔洗點評
呢個真,
又係明雷,啲特效多到眼花都未lag
Monolith 真係幾勁
諗起主機市場當年連APPLE都入場
結果好快就收皮
任天堂一日有Pokémon 馬利奧依啲獨佔,都唔會有收皮嘅一日。

淨係Pokémon再戰三十年都基本上實得。我諗玩紅綠第一世代大個啲,到入老人院年紀兩蚊搭車。都重玩緊Pokémon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞