Sony:微軟收購遊戲商 目的在讓 PlayStation 變任天堂

651 回覆
314 Like 12 Dislike
近期微軟大肆收購各知名遊戲廠商,包括 Bethesda 以及動視暴雪皆在其中,外界大多認為這是微軟打算開啟新一波的獨佔遊戲之爭,然而 Sony 卻認為微軟收購的背後另有其目的,並希望英國的競爭暨市場管理局能擴大調查。

根據 Sony 的說法,微軟如此大動作收購遊戲廠商,將使得玩家脫離 PlayStation 生態系,並藉此增加 Xbox 本身價值。

此外,微軟先前曾表示,Nintendo Switch 平台在缺少「決勝時刻」系列遊戲的情況下仍蓬勃發展,說明收購並不會折損 PlayStation 的影響力。但 Sony 以為這是任天堂的策略不同所致,因為任天堂並不仰賴成人向射擊遊戲,PlayStation 卻非如此。倘若微軟成功收購動視暴雪,將迫使 PlayStation 不得不效仿任天堂的發展方向:

微軟聲稱任天堂的差別模型顯示 PlayStation 並不需要「決勝時刻」來達成有效競爭,但這反而揭露了微軟的真正策略,微軟想讓 PlayStation 變成任天堂,如此一來 Xbox 就會缺少相近而有力的競爭者。

索尼CEO咩事?自己獨佔個堆去左邊?
哦 你獨佔就得 人地就唔得呀
老任好失禮你?
變成任天堂.. 你話得就得咩
任何行業嘅公司做到老任咁都應該偷笑

唔係十幾廿年嚟都賺到笑,啲現金多到唔知點洗嘅咩
收皮啦垃圾ps5 買都買唔到
變成任天堂好似仲勁左
樓上班友閱讀理解拎U?
此外,微軟先前曾表示,Nintendo Switch 平台在缺少「決勝時刻」系列遊戲的情況下仍蓬勃發展,說明收購並不會折損 PlayStation 的影響力。但 Sony 以為這是任天堂的策略不同所致,因為任天堂並不仰賴成人向射擊遊戲,PlayStation 卻非如此。倘若微軟成功收購動視暴雪,將迫使 PlayStation 不得不效仿任天堂的發展方向:

以己度人
真係要老實講句

3間機廠 , 得XBOX出games會同步上埋pc

咁仲計唔計主機獨佔
當初任記就係唔夠佢爭先改變策略
而家反而走去學返佢姐係冇進步過
睇你點睇 成日都有人話console 同 pc 市場唔同
邊到多驚岩玩同平咪去邊到
但佢d獨佔 又要扮跟潮流搞到人唔似人鬼唔似鬼

最終買咩機都係睇咩驚岩玩姐
但人地收購就要政府查 佢自己無獨佔咁
Sony依家想幫老任挽鞋都冇資格
佢就想啦,變任天堂
屌啦,做好自己先啦,學人做game pass又衰過人。錢又識收。

買部機都買唔撚到
屌你老母整下自家手掣先啦 Asian好多手細既人拎Xbox 手掣都用到小兒麻痹咁 點搶哂Asian市場呀
索做到老任一半咁勁就唔會講咁多引人發笑既野
你會唔會調轉咗
以前日本sce出好多創意日系game同任天堂game差唔多 例子捉馬騮 patapon 無限回廊 重力幻想世界
成續唔好先出走白左地方玩3A畫質電影game
自己獨佔果堆玩爛玩臭
一係就蹤容左膠迫玩家食屎

索尼罪大惡極
諗起N3DS裝咗PlayStation粒蘑菇
任天堂?
人地唔整新主機都打到咁多位一仆一碌喎

咁收購左sony咪升值百倍?
呢個係乜野理由黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞