Sony:微軟收購遊戲商 目的在讓 PlayStation 變任天堂

651 回覆
314 Like 12 Dislike
邊度尷尬,根本勁成功食哂兩家茶禮
其實點解仲要二元法去分手提機同家用機?

台灣或者外國唔少網民都形容switch呢款產品定位概念類似於Apple iPad
(Switch=手提機與家用機的中間產品,iPad=智能手機與電腦的中間產品)
但如果主機長時間做唔到主流、無哂影響力,都同收皮無咩分別?
除咗喺 switch 860 幾 mil 嘅總遊戲銷量入面貢獻咗 60 幾 mil,Pokémon 俾咗啲咩老任,攪到老任要聽佢支笛?

一間好犀利嘅公司可以續命唔係預料之內嘅事咩,點解係奇蹟?好難明喎。

老任係奇蹟,咁 PS 又係唔係奇蹟?
somehow 都同意,但我覺得老任嗰啲係遊戲死忠,sony 嗰啲係平台死忠。
電影game 根本反智
Witcher 我都係用switch 玩
拎出街玩好過
真係痴線的
唔怪得sony俾人打到趴o係度

任天堂自己創造一大堆佢獨有既title
Sony有幾多個?
任記冇hardcore shooter?
咁Splatoon係咩黎?

乜野現實都睇唔到
明明部PS5唔錯既都攪到而家咁既死樣
真係抵sony死
呢三年ps5同switch比嘅話直情唔入流喎
我整緊Game
然後俾你笑我衰過COD
始終三年啫,呢度講緊係十年以上嘅唔入流,成代 gamer 都唔多人玩佢嗰種。

而且 PS5 點衰,個關注度都仲喺度,到連討論都少嗰陣,就真係收得皮了。
係,仲記得 n64
Ps5啱啱先兩年
係咩?唔好意思,跟住講講錯咗。

兩年就更加一切言之過早了。
當年PS3都係中後段先發力 PS5應該點都好景過PS3嗰陣
PS3起碼唔使抽機先
但以前PS3開頭嘅炒價係破萬蚊嗰喎 仲要嗰陣一萬蚊好大數目
Sony自己下面咁多廠,落order整隻槍game囉
但SONY啲FPS真係無隻紅到
Halo殺手 killzone
而家halo垃圾咁多
係時候出隻真正殺佢一次
任天堂d game好似cum玩d
咁要睇Bungie做唔做到嘢
佢地間死咗一個算係俾人壟斷咗嘅架構
x86最cost effective嘅solution係得AMD提供到,而MS同Sony兩間廠因為nash equilibrium 係一定會要最新架構,所以佢地可以揀嘅其實係要幾多核同幾多CU,或者可以隊微量嘅custom ip入去個chip度,但係基本上佢地要睇AMD有乜佢地先可以出乜

同樣地,老任揀咗ARM,最cost/performance balance嘅solution得nvidia先提供到(當然實際上佢地可以自己寫ARM,但當初有資源寫就唔使搵老黃),所以佢地要睇老黃有乜佢先出到乜
乜而家真係仲有人好多人講ps5咩?
講獨佔無switch一大堆自家品牌、獨立驚同舊作翻炒
講遊戲多少XGP已經cover到大部份玩家會玩的遊戲
ps5而家唔單止亞洲玩家唔夠機到變meme,仲要比以往更面臨PC競爭,不如講下點樣說服人買ps5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞