[十月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (20) 老母:我可以放心交紅毛s俾你喇...

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咪即係普京一日唔打大家都當佢世界第二
一打就知佢烏克蘭都打唔入
其他國家咪開始買注落烏克蘭比軍備佢
以高達嚟講幾好睇
所以就要睇埋下一集「他們的選擇」,有機會提到老母後輩join 唔join老母嘅復仇計劃
係 其實話為左爛鐵板打仗係冇認真睇個故事
其實個老祖宗自己有講
「盒子」同塊爛鳩石係UC0000嗰陣只係一單醜聞
點解日子耐左變到咁有影響力
就係因為日子耐到個個都忘記左佢本身係乜
淨係知道件野影響到聯邦
最後吹吹下三人成虎吹到個盒個個聞之色變
所以假馬沙知道真相之後根本冇諗住公開個盒子
因為佢知塊爛鳩石啲垃圾字本身冇價值
價值來自於聯邦對盒子嘅恐懼
所以其實巴納吉係戇鳩公開左聯邦反而唔洗怕
做下PR就搞得掂
唔會, 所以我覺得佢一開始講有個盒可以推翻地球聯邦政府呢件事已經係on9
點解要SET一個點寫都係垃圾既設定玩9自己

如果佢真係扭橋扭到成件事唔怪力亂神又make sense, 咁我會覺得佢好勁有料到.
如果個底牌就係違憲咁不如一開始唔好用個盒做故事主軸.
他們的選擇其實係 古爾去左gund-arm inc見工
你都識講暗中製造啦,依d野要枱底做架ma
依家有人枱面做集資搞核武呀
所以個觀感咪咁差
MIOMIO: 我開左新公司
狸貓: 下?
MIOMIO: 你係副社長
狸貓: 下??
下集應該公司招人順便take side

地球班人應該全部去新公司

呢個都會

真伊蘭應該都會,因為名意上有佢公司份,做代表都要睇場

咁掉番轉,老一輩啲機師好似少得濟
得沙迪克同古古細佬
不要停下來👆
我覺得係憲法無問題wo
係人都知唔會有一樣野拎出黎成個政府自動收皮 無論係兵器定係咩
個憲法係可以動搖聯邦政府既合理性姐 加上吹左一百年 咁講係無咩問題

佢係劇情處理得差
同埋巴納吉要相信人類既善意結果比人打臉 uc既戰爭根本無停過
條例成百年無人知 你話係就係㗎啦?
佢公開個盒真係冇乜用
我係覺得佢想用個盒俾後面果堆 馬法迪 crossbone 贊斯卡爾 排住隊叛亂一個法理上既理據,就係聯邦違憲剝削宇宙人人權所以要起義
我覺得無問題.
因為女主show到比全世界睇, 用gundam未必會痴線, 好似佢一個鄉下妹都可以用完生勾勾乜事都無, 咪可以搞集資.

用核武黎比喻即係如果發現一種新技術可以完全排除核武既缺點既話, (威力過大/污染/人道etc)
咁當然可以放上枱面傾.
佢係一個推翻政府既藥引姐
正如古代謀朝篡位之前你都要搵啲天文學家做啲假象證明自己係真命天子
所以我覺得巴力同個盒都無問題 係劇情問題
核彈只係比喻
如個用另一樣你咪當係中程導彈條約
冷戰時期簽落大家銷毀完唔再整
但因為中國冇份既所以得佢繼續整
而家咪因為中國技術追左上黎
美國咪離開個條約再開始整
巴力唔太同
朱古力的確係控制左總部加兩家軍權
要佢輸真係好撚夾硬
但巴力真心膠
起碼爆左個盒入面出黎個下其實冇人講過會打算用呢樣野推翻到聯邦
即係係人都知唔會有一樣野一公開就會推翻聯邦政府,
係聯邦軍就覺得唔係呢, 穩陣D好, 真係可能有6粒無限寶石呢

咁呢個世界又真係有政權乜春都驚一輪ge, 勉強講得通囉
巴納吉係相信人類既善意同可能性 覺得聯邦會自我改善

結果聯邦政府 : well noted with thanks
巴力我覺得要代入朱古力既思想.
佢本身都係巴力狂信徒, 佢真係覺得得巴力得天下.
但正常人好似團長同觀眾就會覺得唔撚係丫, 有無咁大影響力呀, 得唔得架屌你
結果真係唔撚得
巴打你真係要小心俾壞男人呃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞