[十月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (20) 老母:我可以放心交紅毛s俾你喇...

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
狸貓真係好撚慘
而且睇劇情
佢個慘劇先仲係岩岩開始

水星魔女劇情大綱︰入學、打交、虐狸貓
其實 大把劇都係趕係發佈會前 消滅對手就得

0集咪一樣
只要 係發佈會前 殺哂d人 充公data (最好搶埋部機) 就完事
比老母走甩左之嘛

至於點解係禁忌 宜家唔係
其實呢套係扮商業主導世界
所謂禁忌只係 對領頭羊有冇利益 有冇損害
21年前 我無技術 得你有 = 發佈前消滅對手 最好搶到佢技術
21年後 你有技術發佈左 d人會心思思想研究 但呢刻可以選擇用權 可以將你公有化
老母好撚攻心計
特登串鳩白毛係二世祖
催化佢攪大動作證明自己

係殘忍啲
但遲啲害死白毛
就夠晒力度推狸貓成長 + 同老母反目
第0話財主係ochs earth,一間地球公司
如果比佢成功咗,三巨頭一直提倡嘅宇宙人至上嘅局面就會逆轉,明唔明?

即係好似當年立法會選舉咁呀
無人搞局的話,咪CEO批准解散兩間公司開發部
然後三巨頭應該COM好私下分贓接收新世嘅技術啦
我以為ftx班高層係出左事先先
老豆而家嘅表現又唔似係排斥歧視地球人到咁 有能力嘅有集團推薦嘅地球人都入得去讀
所以就唔明當年抗拒到不惜踩界仲要先下手為強 做乜而家又咁順攤
但佢心底愛女就似嘅 第二集畀女鬧完雙標老豆就順佢意搞多場決鬥 今集見個女願意低聲下氣就第一個出資
又唔係得一種解讀
lm
可能同白毛老母死有關
21年前Delling 可能都未結婚
之後識應該係Earthian嘅白毛老母心態咪改變
三巨頭其實各懷鬼胎
古古老豆想借機搞冧高達同新世 唔使再畀老母揸春袋
黃毛養父就想迫白毛老豆表態究竟對高達抱咩立場
佩爾幾個阿婆原本想暗啞抵繼續玩 後嚟就跟黃毛養父計劃玩 完全係見風使舵
reboot嘅話有機會吐便當
Eran又唔是複制人⋯

4號是整容人咋⋯
但係用番你個比喻
如果given that其實大家都知其實個個都吸緊黑市大麻
even禁毒處d員工自己都吸緊
咁禁毒處長出黎話繼續禁唔work,應該要合法官方monopolize大麻,係戲劇性少少但唔係咁唔make sense姐
「黃毛養父就想迫白毛老豆表態究竟對高達抱咩立場」
劇情係咁講,但我其實都唔明有咩誘因,
養父要去確認白毛爸嘅立場
有發生過咩嘢事令佢覺得白毛爸會變估唔反高達?(雖然結果真係,但無人搞局下諗唔到點樣照會發展成咁)
唔通佢本身都覺得白毛爸會放過證實係高達嘅風靈?
確認咗佢又想做乜呢,可以借機推翻嗎
老細之前一直反對,就算其他細佬想做Er都唔敢Er…
依家老細開綠燈,仲要有股份。緊係狗衝啦
CLS一樣樣
基拉老豆最撚癲,整個仔係超級調整者
老母到底以前同蘇講過風靈係…咩黎
當初就係打住人道理由旗號反高達
而家見到狸貓由細揸到大依然乜事都無仲打到兩巨頭啲機七個一皮
背後代表既龐大利益自然唔使講
而且揸旗既仲係自己個女

雖然唔知白毛老豆知唔知下面成班細想反鳩佢
但個人覺得單係以上理由都夠帶頭反高達既佢轉軚
唯一唔明就係伊蘭個集團自爆話用gundam
之後就話解散囉
話散就散唔洗審判?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞