[Gracias Seb] F1 2022 墨西哥站 賽後討論區

1001 回覆
2 Like 15 Dislike
我估最盡都係兩年啦,PS3應該乜都適應晒

睇佢初級方程式嘅往績,照計適應性都唔係差嘅,同埋似係越玩越進步

出年到PS3做最細... 2001...
想問大家認為以下三樣嘢嘅重要性應該點排
1. 車手能力
2. 引擎
3. Aero

1. 以大牛為例,Max 同主席揸住理論上同一部車,但時間都會有唔同

2. 以大牛同今屆嘅平治(因為呢兩間廠比拉利穩定)為例,引擎嘅優劣令大牛有優勢

3. 以大牛同細牛為例,同一副引擎,Aero 唔同令穩定性同速度都有好大出入

好奇想問大家認為邊樣重要啲?
Engine > areo > 車手 > stratagy

現代F1一定係㗎車行先 基本上0.4-0.5s差距已經係地球vs火星車 車手幾勁stratagy幾神都overcome唔到差距 好似上年尾個幾站 基本上max都冇可能贏到ham 係尾站要多謝拉導先得

有幾神stratagy都要車手實行到先得
我覺得人同車唔可以放喺同一條隊到排主次,因為車手能力無得控制,但架車可以設計到合你意為止,所以先會分WDC 同WCC, 去比較唔同層面嘅嘢

淨係講架車嘅話,偈陣風三樣嘢我會排1偈 2陣 3風
1副偈無力就無aero
2架車嘅操控基調睇條陣,就算grip 靠aero 多都唔可以忽略
3Aero 件設計彈性高,可以喺架車有晒雛形先慢慢build up, 季中再調節,有需要嘅時候先要其他嘢就佢

個人愚見,各位大佬前輩請指教
問題就係即使同一副引擎,放喺唔同車隊,實際表現都可以差好遠
例如拉利suppose 係今季最快引擎,但係Alfa Romeo 就只能以53 分,以近100 分落後麥拿侖

所以我先會諗其實aero 係咪會好大程度影響到部車,而車手能力又會影響到點樣發揮部車嘅潛力
好簡單,引擎力水唔夠aero幾勁都冇用,2014-2020嗰陣嘅紅牛已經證明咗呢個道理
講漏咗舊年巴西火星偈
我圖係咪 放兩年假就會去大牛/Audi 先
的確車手同車係唔應該比較

但以今年NDV 代班做例子,車手又好似有一定能力可以解放部車嘅潛力
係 我都講漏左 engine=㗎車心臟 係比動力㗎車行
Audi 一號車手 華迪爾
講到尾賽車都係1個鬥快既運動 而副計就係動力㗎車
二號車手輸仔
如果係咁嘅話,2014-2020 咪應該用平治引擎嘅車隊包辦WCC 1 同2?
但實際上當時Renault 同Honda 又上到去
咁因為車㗎 areo都重要 但是相對黎講Pu係最重要

同埋客仔隊永遠有個致命傷係個PU唔係為左自己㗎車度身釘做 PU個size 重量分佈未必一定岩自己個設計理念 變左好多野都互相遷就

廠隊就唔同 副PU一定係為左自己㗎車設計理諗行先
仲有廠隊通常provide得引擎都係比啲冇乜競爭力同budget嘅細車隊,aero自然好唔得去邊。係得爛蕉咁廢連續喺16-20年比客仔隊爬頭
搞清楚有咩dependent variables controlled variables 同independent variables 先
唔同車隊就係唔同車隊,你控制到副偈呢個變數,但仲有好多其他變數你無法得知貢獻咗幾多差別

垃利同Alfa 同Haas 嘅差別只可以話係副偈以外嘅因素集體影響而成,想再細分幾乎無可能
不過咁講
通常每條引擎例個發展去到後期 分野拉近晒
你見去到而家 v6t 引擎馬力都係好接近嘅時候
aero 嘅分野就好明顯
仲要 14-16 個 engine development token 制保送咗平治三年

當然 v6t 除咗純粹 power 之外
啲電點樣分配 deploy 都係問題
呢方面明顯蕉偈落後其他三間廠
輸仔得罪講句仲廢過支周
但當你拆到咁細嘅時候,啲contribution 就好難排
我會話車手嘅重要性好浮動,根據架車嘅性能同其他隊嘅競爭力而有所變動
好似Benz 火星車咁,有手有腳就可以勝利巡遊嘅話車手重要性就愈低
如果你同第二隊車爭緊排名,好似拗 vs 麥咁,鬥車勁嘅車手就非常重要

車手嘅價值好睇其他環境,但架車點設計就唔係同人鬥而係同自己鬥,唔係咁易話到高低
仲有好多因素影響ndv場車嘅
威記top speed monza難爬頭 grid penalty令到ndv p8起步
唔係話ndv呢場車無功架 不過畫面靚背後好多原因嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞