[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#21

1001 回覆
7 Like 40 Dislike
睇咩效果

同想點造型

最常見就係 wax
一律建議 spray
如果定型
想問 點解香港差唔多間間剪髮既 (唔係速剪果啲喎),叫親“剪短(男)” 都剩係一尾識幫你兩邊剷青。 個頭頂就hea剪幾野算數。 係咪行規黎?

出到街10個有9個都係比人。剪成果款柒頭。

以前係 其他國家剪唔會咁一式一樣
想少少令 同埋癡返啲頭髮做一束束
Wax有冇邊隻好
做babylight前一定要焗油?babylight$650 焗油$800,去到先話一定要做咗先可以漂,焗9去做
2023男仔興咩頭?有無圖?
唔係 就唔會係行規黎既

不過人地既 我唔會知係點

但我唔係全部都剷

我鐘意偏長既男仔頭

我自己個頭都係
prejume,wax 5都幾好
唔夠濕仲有其他既 日本系既wax 都ok,
唔係

咁唔通新生髮都要咩

咁可能係 面價去吸引你問
咁加埋做 treatment 成件事先係babylight 個價

或者係 任選果d?

你話漂完中間做都明既

一定要做左先咁就難理解d lor
我覺得而家無話一定興邊樣就邊樣

最緊要岩 同埋 果個user ok

不過我見日本多左

中長度果highlight +section

黑撞淺色果d

事關近期有個日本仔整得幾靚

同埋我見愈黎愈多
頭髮本身粗硬
有無方法將髮質收幼?
咁唯有用 chemical 夾呀 或者軟化果d
頭髮軟同幼 有冇咩泥推介
係唔係用埋鹽水會好啲 因為平時就咁落泥好易塌
Thz
set黎漂一次、全頭染、防敏感、造型,諾士佛臺Pyramid,睇中距地ig灰灰地既hightlight,同個髮型師講完,個助手又問想整咩色,嗰助手話整深色啲啦,整完吹頭feel到含含地,同入去個陣無分別,距話啱啱聽到你ok深色啲,你係咪第一次漂頭呢,距之後會甩翻色唔甩搵翻我,兩個禮拜後highlight位有啲,但就唔係圖咁既效果咁明顯,search翻salon黑店嗰堆有距地‘開頭會講頭髮勁差要另一價錢’ ‘人手唔多但接好多客’
面價加treatment係行規?定我係水魚
長用鹽水 我寧願你比心機吹頭或者電左佢

因為髮質同埋甩頭髮問題
無面價加treatment 係咪行規呢樣野

同埋salon 真係無咩行規 d 人 隨自己既想法或認知去處理

所以真係唔清楚人地會點做

btw 係未有網上宣傳年代

任選套餐 或者 埋黎升級乜升級呢d
其實都常見 只係網絡化 透明度高左咁解

不過我自己以前到而家都唔鐘意

因為唔會係客人決定用咩牌子
而又價錢去決定呢件事

係效果 同目前情況去決定

常見簡單例子

抗拒髮質粗天生鬈 想做直

客人想做paimore 因為見ig 或其他人追棒

咁paimore 對天生鬈 真係麻麻 極快還原之餘 軟化程度同力度都唔夠 對天生鬈黎講 好易唔直唔鬈

咁呢個時侯 係應該髮型師去決定或者講清楚點解比佢聽

但 更加多既牌子 對應呢個情形大把更加好既選擇
我一個月前第一次漂完個頭嚟
仲用緊去黃洗頭水同conditioner
最近洗頭同梳頭明顯甩多咗頭髮
係成條甩 唔係中間斷 感覺上成個頭皮weak咗 希望唔係毛囊萎縮咁大劑
想問問有冇d咩日常護理可以改善到呢個脫髮情況
唔該巴打先
咁真係要睇 係咩原因先知道

漂既時侯有無話頭皮好熱或個過程去唔舒服

防脫或改善脫,都要睇下個因由

咁折斷都有因為好多種

而且轉天氣都會有所唔同 由其近排
如果直粗黎講 電可能會方便好多

夾呢 小煩
咁睇你自己
係前面d 大wave 要吹吹整整 或夾都得

但後面果d 咁既長度 粗硬唔電真係難
睇嘅意思係要真人咁成個頭睇?
漂嗰陣係有乸 但唔嚴重 都唔覺得有好熱

覺得轉天氣有加劇到個情況 但本身都嚴重咗唔少
漂之前用手撥十下頭髮都未必甩..
而家隨手一兩下就甩條頭髮 洗頭嗰陣甚至每下十幾條喺手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞