[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#21

1001 回覆
7 Like 40 Dislike
撈完擺一陣

收到各方既意見 用後唔錯

你用完都想聽你講下感謝
正常其實唔會爭好遠

除非自染或 用d 鹼度高既染色

我覺得係洗護度轉會好d
.dr junior
milbon .
lebel 修護系都可以
要唔要洗到d泡冇色先再開始計放置3分鐘?
我岩岩今日先用左一次 因為本身d顏色都由灰紫甩到就黎得番灰咁 又唔係好明顯有補到色咁
唔知係落得唔夠多定點 我淨係唧左2下 再加左少少水卒暈佢再茶落個頭到 起泡洗到變淺紫色 放3分鐘再沖水
有冇step錯左其實btw用補色洗頭水之前有用普通洗頭水做左次清潔先
面型似魏浚笙,中學到出嚟做嘢都係剪會展頭,有咩髮型適合我又可以顯得後生小小
男額頭臉型唔適合露額 要留陰
點可以留陰得嚟唔似中學生
其實洗頭水,正常就唔放置既 但網上個個人講 或者自己方法都唔一樣。
我平時用就正常咁洗 就ok

我由唧完 撈上去 成過過程1~3min

至於要認真放置既多數都係護髮素

因為洗頭水都係鹼性性質既野 色素係會隨之流失
而且 有色既洗頭水唔係上色膏 而且睇牌子唔同

色素濃度唔同【 當然 色濃好濃會好濁 同埋好易搞到其他野上色 eg 浴缸,皮膚等等 】

如果milbon 類型你正常咁洗就ok,架啦
佢都係會有甩色既情形架 只係無咁快同埋 佢唔同其他上色洗頭水咁濃 影響隻色好大

同埋要落多少少

同埋佢甩色點甩 都睇漂底同上咩色。。

上色洗頭水或護髮素係 輔助

而且 milbon 係偏薄dd 想濃 可能要用guy tang
但濃就會易有色差

唔會 百分百hold 住你目前果隻色 除左用返同樣既色膏

就算色膏上多次,都會比而家濃 同唔同
明白
咁我唔洗on99次次洗都要卒到隻手勁攰仲要等
個頭之前漂過 而家個頭布丁頭咁樣
見到啲髮質好差(個髮尾開叉同埋好似電線咁攣)
我仲應唔應該染番個頭?
同埋有咩方法可以改善髮質?
做直療幫唔幫到手
直療 係負離子 唔係保養野黎

做treatment 幫到一時

京喚
b5
Milbon
X treatment

其實漂果陣 同埋日常用既野緊要d
同埋本身漂前把頭髮既質地

買d 靚既洗護可能會更加有效同長久

當然salon 做完都會有幫助
洗頭嗰陣用完洗頭水,再落嗰啲水質哋嘅嘢落頭皮按摩係咩嚟? 係唔係護髮素

嚟緊想剪呢種髮型
係咪要留長啲
應該點同髮型師講 或者有無邊間介紹唔該
粗硬髮建議剪咩頭
而家長期都係剷到好短 半個月就要剷一次旁邊
髮量少又軟可次點
你要問返果個人。。。。

我唔會知

如果你按正常程序就 可能係 洗頭水或護髮素
係要留長d 同埋直接相

如果好粗硬好彈既髮質

要做壓貼
好多頭都可以剪 其實都普遍

不過可能要靠chemical 幫幫手咁解
男女?

都無架 要睇實際情況再諗點解決

有人可以用電既方式
有人就咁剪短都解決到

好睇你小既情況同分布位置
我頭髮係軟同幼
有無salon 推介
2x男 第一次染髮想染深色 有冇咩色推薦 最好有埋圖
咁就會易處理d
可唔可以推淺或漂再上先

因為無做以上既工序既 深色 多數都係深啡

如果可以 可以做d 偏啞既
圖一定有 但都要知你個髮型 同埋 襯咩先推薦到既
....

btw 你自己有無咩偏好或想法
我就鐘意b5多d 既

京喚手感好細滑 但唔太襟

何謂伏先

即係唔襯 等等?

我覺得 如果電到咁鬈既話 最好有d 頭骨位入面既位 保留左唔電

又夠鬈得黎 唔會好漲好老套

除非本身就想佢好漲
想問下 我本身染咗灰highlight 依家甩到變金 如果我用灰色補色洗頭水嘅話 係咪成個頭搽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞