[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#21

1001 回覆
7 Like 40 Dislike
巴打你好
小第一直要幫阿媽染髮,同埋呢兩年我都開始見白髮,
最初用Salon de pro one push嗰隻
發覺好撚癈,唔知點解總有幾條染唔到
之後轉Liese one push嗰隻就好好多
但每次幫阿媽染就差唔多用咗半枝,感覺好似唔多抵用
上網搵到隻Shiseido Primience Enrich,仲要係MIJ(崇日撚)
係咪要買NB系6以下呢?(唔想咁黑 又唔想要牛奶朱古力隻色)
同埋3度同6度嘅雙氧奶有咩分別?
蓋白髮應該買3 or 6度?
岩岩電完髮想問用咩gel 可以有小小濕既feel?
用開隻蠟好似太乾同啞搞到好似9毛咁
咁真係濕水上手摸先知
極關,由其你用果隻
lebel lycomit,透明紅色

護髮素買返d for 修護既就ok

我用jmw air collection

有需要
keep,住剷 反正你鐘意清爽
welcome
佢有出銀盒for 蓋白

如果你想有dd 啡 阿媽又唔係好白
可以用到8lv【銀盒

你應該剩係搽白果d 位啫?

6 度奶
係wax 都可以。
milbon prejume wax 5/4

如果都唔夠濕 我平時會加dd 髮尾油
咁買啲有二合一既得唔得,定都係各做各既好?
去到salon又要點同個cf講?
事因我由前年開始留,除咁尷尬期個鬢太顯眼有剷過下
其餘真係無剪過,嗰排無打針直頭keep到依家
係咪洗完頭抹乾再上wax 之後吹乾?
唔該晒巴打
我白嗰啲位好散,每忽都有幾條
好難靜係搽白嗰幾條

出咗去佐敦買Shiseido ,睇色板之後我買咗NB6,
覺得隻色幾好睇,唔太啡唔太黑

不過我買6度奶嗰陣,佢話其實3度都夠
最後我都係聽你講買咗6度

咁如果買咗3度,個染色效果會同6度有咩分別?

想整呢隻頭大約要留幾耐?
本身留咗五個月
二合一緊係唔得啦

最終個形你打算係點先

或者直接圖都會方便d

烘乾會靚d
咁白髮當然係會分散咁卡拉卡拉咁生既

nb6有d 太深 你正常果d 黑頭唔會點上到色

白就會好深色

唔靚

6度同3度

多數都6既 因為白頭髮係比正常頭髮多幾層或者可以話係厚d

用6 既確保白上到色
而 唔係白既又會推淺到dd 令到兩者 既差別會細d

但你nb6 睇色板 用nb6係做唔到件事。。。
應該會比你預期深dd

不過我都唔清楚你最終想隻色係點
睇原先係幾長 去留
咩長度
粗硬?
漂過幾多次
現況髮質係點

鬈紋有無話打算係點

【點解要問咁多 因為漂過電 係有特定既要求】
milbon
頭髮攣底,建議剪咩髮型?
利申:女
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞