[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#21

1001 回覆
7 Like 40 Dislike
見你t 左我 t 講
其實如果佢油 梳都係會有果隻feel

定會係d dry shampoo,輕輕 噴果d 可能會比較好
想問下依加邊隻牌子既髮泥好用 想要啞身少少既
有無得買d 大牌 自己開黎染果d 髮品鋪架

【利申唔熟果邊

仲要玩漂頭咁激咩
想問吓額頭高過普通人啱剪啲咩頭?

性價比高既
咁都睇襯咩既

咁你如果真係高 咁唔建議有露額既形

但 buzz cut 如果你想剪,考慮紋髮?

加色都ok,如果你長期keep,咁短
中長髮 電亂左既, 有無咩產品GEL頭好D
同埋仲留緊長, 青位同後面果堆好辛苦
三庭都差唔多比例,但係髮線都後0.5 到 1cm 我見鬼佬都係咁buzz cut
Hi SSSH 巴打, 想問下unix airshot 風筒O唔OK呀? 網上得D KOL post, 無咩用家comment

dyson 太貴, 想搵隻性價比高D
師兄搵你剪頭髮要幾錢?
一條條係指下圖咁厚條

想做到類似咁 用dry噴幾下用手整都做到改善?

https://i.beauty321.com/816x/https://il.beauty321.com/gallery/albums_photo/10541-201904191550524270.jpg
如果你想果d 位都留埋長

其實都係得捱 長到半路 剪先會有幫助

wax milk cream,都可以
咁唔怕啦 如果襯
咩情況用
同埋想要既效果。
目前既髮型係?
你試其他髮色既 意思

係想要特別色果d?

買d 自己混和果d 染劑
.染膏 雙氧奶

外國都會有好多大牌子

wella,黑人頭果d
t send 相黎睇睇?
咁多年去剪頭髮,都唔識表達自己想要乜
我又唔係髮型師,淨係自剪出嚟好唔好睇,唔知點去諗個髮型出嚟,用啲我唔識嘅術語表達,我連layer都唔知即係乜,最多咪講長啲短啲,但我心目中嘅長啲短啲,同髮型師心目中嘅又未必一樣,結果剪出嚟嘅頭,幾乎從來都唔啱心水
真係有諗過係唔係要讀啲初級髮型課程先去剪頭髮
你果兩張圖
長度,唔同

而且髮量都有d 唔同

或者前陰既厚度都有

太長 都會令個情形明顯d
讀完都無用架
都唔關你事。。。。

係stylist

可能唔用講 直接圖會再直接d
畫出嚟嗰個都唔係自己
唔通真係要拎本髮型書,指個頭話要剪呢個
用到畫咁緊要咩

或者咁講 你指個頭 佢搞唔掂都係搞唔掂

不過有圖 然後再作更改

比起畫 同就咁口講 會易d 既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞