[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#21

1001 回覆
7 Like 40 Dislike
一個係wax
一個係 fibre

做既效果兩個應該係唔同

幼頭髮

如果我d 頭髮係灰色
【即係你之前會漂定?】

朝早乾身 夜晚油 正常野黎既 個個都會

比較岩邊樣多d

咁我想問 你睇果兩條片 邊隻造型近似你想要既效果

同埋 你係想點分界 咩長度 或者想個頭最終係咩效果
一個識剪既髮型師剪

其實拎d 邊邊位既頭髮 【主要唔會係骨凸果d 位
同埋 較薄較 凌空果d 位置
你想要既效果
目前頭髮既現況?
睇公司

係佢自己公司去評定 無一個行業特定既指引
我無用開

可能有 要上網搵

買既時侯睇下佢標榜既成份

因為我平時主要以 性價比 同水溶性 易洗得乾淨,holding

無針對特別成份去簡髮泥
幾個問題黎架啦

1. 如果你係幼髮質 唔係粗 漂過 電 一律唔建議
因為漂完d 頭髮會無咁有力 電既鬈 都係難打理 同電唔起
【除非你電得好鬈 唔係自然大wave 野

2 奶茶啡漸變粉 剩係個奶茶啡 你都有機會要漂

3 鬈度多數係集中髮尾呈現,而 balay 係多數以髮尾既頭髮做效果

4 漂頭唔好諗,襟唔襟做主要 因為漂頭其實 係做好左個底 個色甩左 係會搵野補或者再去上色

同埋 話明粉色系 隻色愈淡愈透 自然係甩得快 兩星期內既事

至於fate out 成咩色 好睇你漂既底同上咩色
直接相 睇睇?

置頂 tg
留緊長髮 因為我本身天生鬈髮 搞到望落好去好厚好亂
應唔應該揾salon修一修?
同埋我本身都有嚴重白頭髮 想染翻黑 你建唔建議?
漂開 所以唔知髮質適合邊一種多啲
不過應該唔關事?

唔太識形容頭髮
但應該係想類似MC Tyson Yoshi果種
有少少濕潤既線條髮束感
之前比較鍾意張敬軒果個
但好似太長太厚 所以難打理
我鍾意碎少少冇咁雜亂易搞
同埋我自己啲頭髮比較容易冧
天生卷 有瀏海 拉直完2個月又開始卷
除左負顏子拉直仲有冇其他方法 個幾月要整一次
咁我諗 wet,look,果d 啫哩會好d

同埋gel,前點吹都好緊要
應該要整直果d 多d 因為剪完都解決唔到天生鬈問題 有可能仲嚴重

白頭髮一環 我會建議做淺色d 等新生髮同白髮對比唔大

淺色同白髮對比都無黑咁大

而且黑 悶 沉

除非你好襯啦

如果唔係 就算白頭髮都唔一定向黑方向諗
wax 加spray 已經做到
有新生 自己夾一夾個陰位

因為有陰既天生鬈真係會比較快
同埋想問多樣
宜家呢d大風既天氣 除左落spray 有咩方向可以令到d頭髮無咁易一起風都吹起
因為白頭髮太多落唔到spray
留緊長髮 因為我本身天生鬈髮 搞到望落好去好厚好亂
應唔應該揾salon修一修?
同埋我本身都有嚴重白頭髮 想染翻黑 你建唔建議?
應該要整直果d 多d 因為剪完都解決唔到天生鬈問題 有可能仲嚴重

白頭髮一環 我會建議做淺色d 等新生髮同白髮對比唔大

淺色同白髮對比都無黑咁大

而且黑 悶 沉

除非你好襯啦

如果唔係 就算白頭髮都唔一定向黑方向諗
同埋想問多樣
宜家呢d大風既天氣 除左落spray同紥邊 有咩方向可以令到d頭髮無咁易一起風都吹起
因為白頭髮太多落唔到spray
頭髮唔防風唔防水 唔防出汗但仍有造型

落咩都幫助唔大

外力野有幫助好多,正如你講 紮邊
置頂有t 張相黎望望
想問其實亞洲人輪廓唔深 其實係咪唔適合man bun
咁又唔係

咁亞洲人都有輪廓深
點解啲日系護髮素好似成日都會越用髮尾越笠咁
開架係咁,啲貴野milbon, lebel one, fiole purifica, fiole 3.1枝1+都係
頭一兩日好地地,再過一排就開始笠到髮尾會痴埋一束束咁
停用先正常返
用歐美韓系護髮素又未試過
想問下天生自然捲頭髮想電直, 應該做咩treatment比較keep得耐同易打理?
以前做過負離子, 效果都唔錯, 見E加有隻paimore直療都想了解下,
想問下paimore如果整得成功, 其實整過嘅頭髮係咪都會keep住咁直, 只係新生出黎嘅頭髮會自然捲?

巴打你有冇用變壓器/變頻器嗰啲?
因為佢係220V 60Hz,但香港係220V 50Hz

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞