婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
感覺佢覺得我唔夠完美 要我更加改善 但我真係就攰到盡
我身邊都有好多,但都係拍咗拖好耐先結,最後決定唔生。全部都係好恩愛。
係兩個人關係之間嘅昇華,肯定

兩個人之間嘅關係 唔需要小朋友嚟證明
我囉
2間房,分開訓
養下寵物咁,幾爽
女人係咁
坐sofa 都唔敢擘大腳 講電話都細聲d
屌 一樣
相處更難
人地明顯係因為 同人地屋企人住 再加湊小朋友
關長大咩事
定老屎忽mode 想當年我都係咁 忍忍下無事
忍 捱= 好事叻事
咁係咩原因會令你想結婚
或者你會唔會規定自己可能有屋住 有少少儲蓄 先會結婚

因為我自己case, 我覺得結唔結都無分別 又唔係有新開始
諗到有少少婚前恐懼
妳日日要屌老公來發洩老公仲肯認妳算係咁啦

點解妳要咁多勞騷發人脾氣呢?結婚就係一齊組織家庭捱人生起跌,發勞騷件事會好D嗎?大家心情更差,嘈交,最後咪大家睇唔順眼離婚囉

心智沒成熟學咩人結婚
咁有啲人係鍾意小朋友既, 個個唔同既

我就好肯定自己唔會係好既家長 所以就算經濟上許可, 都費撚事生
佢係覺得因為我係佢最重要嘅人 所以更會向我展露無遺
有傾過 佢話自己消化下 但轉個頭就係爆得更勁

我自己都覺佢口講顧我 其實我靜雞雞覺得物質上有 但心靈上真係冇
對住啲百彈齋主.....試下消失一排叫佢食自己 (咁撚叻咪你自己做番晒啲野)
好可悲
識人 一家5口 3兄姊妹 全出身
但無錢買樓 又就結婚 屋企又唔大
結果試過 一屋 7人 同住 講緊屋企得400尺
好在 好短暫 唔係都唔知點想像佢地每日係點
攪下攪下就係 我日常嘅一日 樂觀笑 行過 佢落雨 我就要一齊落雨
因為結左婚bonding 會深啲, 同埋攞正牌搬出黎住
所以我都係上嚟呻 佢以前試過我揾friend呻 會睇記錄 有時呻就係唔想你睇 佢又好似唔明咁
你仲on9 要生先可以結
結為左生?
咁不如寫明 結就一定要生 最少一個
點解分房 唔多明
佢既說法都有dd 道理既....你最醜陋既一面就梗係最close 既人先會見到

但呢樣唔係無止境咁傷害另一半既理由囉
婚姻係乜
結完之後日日想自殺
但知道唔可以咁容易放棄生命
講過冇改善,其實都好難改變
除非你開心見誠認認真真同佢講一次,好老套講句,一係會認真改,一係就屌到你化,平時講開嘅不滿,再講一次爆餐勁
結婚12年冇你呢個諗法
只覺得人生好豐富
同埋小朋友似玩緊二周目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞