婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
純粹為咗繁殖,而小朋友有人照顧,有助社會和諧穩定。

係現代先將愛情同婚姻拉埋一齊,咪出事囉
睇過第二套好睇啲嘅,你都未買
結咗唔夠一年
發生左咩事同你期望咁大落差
可能係個全形括號出事 ...我一search 淨係搵到第一個post
已癲
佢有講憎我
唉 真係永遠記住性格比樣貌緊要
嘩一鳩樣
做樣慢左少少都要屌
慘過工人
巴打慘
佢應該 ptsd
阿狗d女fans 高質
各種各樣事啦,其實都無大家遇到既困難
我地無細路,搬出嚟住,老公會做家務,亦都無乜風浪
但每朝起身都覺得好攰,點解要照顧多個人、遷就佢諗法同生活節奏? 好似無晒自己時間同空間,日日返屋企打多份工咁……明明單身/齋拍拖仲輕鬆自在
每朝都問自己,咁就一世?
拍咗差唔多7年結婚,明明拍拖咁耐一直都感情好好同埋對佢好有感覺,但結婚後,覺得自己個心慢慢變到一潭死水咁
習慣咗呢個模式大家就會重複落去架啦

感情係要經營嘅 老生常談
咁大個人要識得處理自己負面情緒 要自己消化
做下運動又好 搵唔同嘅朋友傾 上網開post講又好

要釋放負能量 但唔可以倒哂俾同一個人
係囉
咁到底點解唔可以拍拖直到永遠
結婚除左係因為生仔要俾個名份小朋友/ 攞免稅額etc
我都諗唔到有乜其他原因要咁做
咁咪不如試下攞出嚟講 大家留返 d 距離俾大家

又未有小朋友

誠實 d 講自己想要幾多距離

想一個禮拜 3 日自己自由做乜就做乜 ?

如果對方接受唔到就唯有分居

不過唔好諗住換個人就解決到

性格嘅野好難變 你個人係咁就係咁
咁講其實真係好不負責任
搞到個小朋友好似一個令你人生完整既道具咁
你搵到個人同你一樣諗法咪可以囉

大家同意個關係去到一個位就唔再深入落去

不過人成長 現實就始終都會搵到位加 d 責任俾你

做人就係咁 你唔想變世界都會變 點避都會有責任
佢有咩要你照顧先?
我google搵到
都彈左返黎連登
但㩒入個樓主度都唔見左個post
好奇怪
認同, 接你啲負面野個個人, 每次同你講野都係收負能量, 重有咩心情對住你
我成日懷疑生完仔要養佢既人係咪真係幸福d因為自己都唔係孝順 一個月先拎4000比屋企
但老豆養我遠遠超過呢個數
我自己算幸福有間房比我 但結婚呢 結婚可能係幸福但生仔呢 無條件將自己半生時間送比個仔
個仔大左又正係識打機識女仔 好難令我覺得生仔係一件幸福既事 兩個人一齊行落去就更加唔容易 我成日覺得生完仔既父母會唔會覺得 仆街中伏要養佢一世 分分鍾好似我咁到3x歲先成熟
2x歲仲日日打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞