婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
邊個放左工重想應付另一個老細
但呢樣嘢 唔係結婚前已經知?
點解婚後先攞嚟講

不過我想講 有時兄弟姊妹講嘅嘢都要過濾 佢地講嘢好偏激
一嚟就話分手 離婚
婚姻係兩個人嘅選擇,點會話要賠償?
佢自己都有份揀嫁嘛

一日都無
做咩都錯
屌你話係俾動力你
痴到咁, 都係早走早著
以前本身經濟能力好d
結完咁岩疫情收入大減
咁都講得出口 直離仲開心 唔好阻佢發達
佢話男人失婚好易搵過個
女人失婚好難搵過個
有啲真係結左婚就第二個樣.....睇下之前拍左拖幾耐啦
我就問題不大,只係淡咗好多,結婚20年,個仔已經今年入大學,我地早結婚,今年先46,老婆42。回想起當初拍拖到結婚個陣我地都好窮,但個陣反而最甜蜜,佢肯陪我涯。直至我事業起飛,買樓,年年去2次旅行,但最近呢幾年開始轉淡,成日玩手機多過同我仆嘢,以前佢主動要多,我曾經諗過不如去偷食,無理由咁後生就停性生活,但諗起佢同我涯過,涯到我現在有小小成就就走去玩女人係好唔應該,所以都係放棄咗
賠佢條命啦, 一係on9 一係直頭痴撚左
相見好 同住難
維穩政策喇

人根本就係花心

利申:唔信愛情
無 聽過有相處到 但比佢選擇都係唔想一齊住
所以 所謂相處到 其實….

但未有勇氣
咁係佢嘅問題
重點係你自己想點
一係分開大家解脫,抑或「唔忍心」佢失婚而死忍痛苦一世
如果你揀後者咁無得怨,個人選擇
"單方面離婚就得"
人哋幾時有咁嘅意思

暫時我係後者
所以死頂緊
我數埋比你,星期一至五 放工就去買餸買外賣買生果返歸同老婆食,然後洗衫晾衫吸塵掃地洗碗煮飯換床單是但揀兩樣,沖埋涼瞓覺。每逢禮拜放假總係要去雙方父母屋企食飯,你social既就冇咩所謂,鍾意me time既就遷就下啦。 可以講定比你知,一個禮拜真正自由時間係得禮拜六日中午。
不過如果你老婆係成日掛住愛佢家人既人, 你預有時成個假期都係陪佢哋,連中午都冇埋。你當然可以唔理佢地照自己生活,但閑言閒語係會講一世,你知啲長輩係會係其他親戚面前講你不是,第日出黎食飯你唔怕面阻阻又令到老婆難做 就冇問題啦。

黎到重點,婚後你事業/份工就變成好重要,因為你真係要靠份工黎租/供樓先有得住、要靠份工黎先有得食,甚至養埋你啲仔女。你開始唔敢轉工,上司恰你唔敢搏,會打亂你好多人生目標。然後放工返到屋企你老婆開始話你返黎唔換衫唔洗手唔帶搓手液出街掛衫唔整齊起身唔接被呢啲無謂嘢,你會開始諗你係為咗啲咩。

Btw 返到屋企見到老婆/仔女係開心既。
咁你係值得嘅 值得有咁既女人
唔怪得人
你呢啲真係BB班 唔驚大家懶散嘅時候 突然之間有一兩句係重點問題 慢錯都唔開心 氹 氹 氹

有時我都冇要求雙向
我講嘢 佢睇緊嘢 反應慢9拍我真係冇問題
但我慢 我又死 有時都想抖下氣

你話驚我女同事 我話返工事一定係公司 收工我都避得同同事有咩聯絡 。 不停不停 質疑 與 不信 我都比矖定位密碼 隨便睇個種人

我有時唔Get 佢幾時先可以接受人冇完美

你講得好啱 我就係咁
但係俾著你 男嘅唔出聲反抗你會唔會出聲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞