婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
唉 另一半 連我同friend岀街都心情低落 真係就快令我想完

真係未見過人咁撚樣 係到對撚住又西口西面 岀去又唔撚中意 自己約人就冇問題 到底係到玩咩?
想問係咪個個女人都會醋

醋同事 醋朋友 醋動物 對方屋企人都醋 定得我個件咁樣
都係嘅^

不過定義真係好煩 覺得你洗得唔乾淨 自己洗 再話你唔幫手
有時我會花時間了解吓,呢啲就係經營成本,冇成本點會有收入,點樣能夠公司有錢賺,但又點樣唔賺到盡,點樣留住個客,呢啲就係經營

不過如果唔想勉強自己,又唔想花時間經營,就可能要諗駛唔駛轉睇第二套,連田立秋老咗都要搵蔡鳳做伴,本領如何厲害,孤獨獻世係最難頂
原本八個蓋十個煲已經搞唔掂, 生多件就變成十五個煲咪重衰
拍拖只需要顧對方同感情本身 得閒出下街食飯睇戲爆房就夠
結咗婚所有嘢都變得好撚現實
乜撚都係錢
屋企水電煤 家務 每日三餐乜撚都要處理
仲要顧埋對方屋企 長輩老咗要照顧 再要俾家用 輩份又麻煩 搞咁多嘢又嫌三嫌四
生埋仔仲撚慘 24/7湊大佢日常生活仲要供書教學 唔學壞殺人吸毒都算係咁
最撚慘都係娶/嫁著個唔體諒 躺平 troll9你嘅另一半
對現實都冇乜感情剩 唔幫手都算 仲要日日對住佢塊黑面
搞咁多最後都係離婚
所以奉勸未結婚嘅一定要同居 過到probation先好結婚

生小朋友一定係會夫婦關係變差
冇可能變好
就算雙方育兒觀夾、經濟冇壓力
客觀黎講兩公婆相處既時間同質素都一定會差左
而且只會衍生更多問題

成日幻想結婚生仔之後happily ever after既全部都傻9黎
我身邊朋友結咗婚,十個有9 個屋企人都係負資產,無例外,全撚部係製造問題,唔係老要人照顧個種,係人閪嘅問題。

淨低個1 個唔係係因為一係當屋企無到,一係斷六親。
我覺得外父外母難頂,我老婆覺得老爺奶奶難頂,不過我係覺得太太肯帶我出去係代表佢以我為榮,覺得帶呢件metal robot 魂番外家絃耀吓都ok 我嘅睇法係相同,帶老婆番去見老爺奶奶都係威威靚女又有本事

但既然大家都覺得見對方父母難頂,我地就夾好一人一次,咁就公平
抵撚死。

婚姻係上n代洗腦水鳩下n代話做人一定要做既野。
咁又唔好咁偏激

我自己同身邊好多朋友都係成功例子

如果冇經濟壓力最大問題都係困身左

但兩公婆多左bb 呢個共同話題

身邊亦有朋友本身周圍溝女 一生左變好好爸爸

當然更多係失敗例子
呢個好,你哋夾到

但有時候我覺得人生好短,難得搵到個另一半,心機同時間永遠應該花係另一半度。
是無底深潭呢
其實我覺得想夾到唔難,SD 激鬥同盟同人夾,以前rainbow six又要同人夾,呢啲係39唔識7都夾到,將果套野放入夫妻關係差唔多,係大家差唔多同一步伐去行落去,要有溝通,最後就去到大家嘅目標
唉,我都覺得好撚慘,結左婚,成撚日才都話要返去同佢老母一齊訓,真係屌你老母
其實真係要睇醫生 我自己都係產後抑鬱
你辛苦之餘 佢自己都辛苦 係關係惡化之前建議求醫
我真係果種食左藥就叮一聲無事咁ge人
多謝你 我試下 可以的
真係 叫做自己生活過有好多嘢就唔會諗住靠人幫
就算結婚前未同居
好多細節位都可以睇到一個人本身生活態度係點樣
夠唔夠自主 但只係好多人鍾意嗰陣就理想化左
或者忽略咗呢方面嘅重要性
呢啲嘢要拎出黎討論 長期係咁樣出親街就唔鍾意有手尾跟都唔係辦法
有可能係你兩個本身生活方式唔同?
如果你另一半係冇咩朋友而你又成日出去
佢有可能會轉介咗啲情緒去呷醋到
可唔可以分享多啲,喱度冇乜正面內容睇完可能覺得結婚生仔完全冇upside
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞