婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
其實遇到所謂對的人係根本唔會對其他人有興趣
唔會覺得係為左佢放棄左其他選擇
只會想成世同佢過
我明你意思,我無想周圍溝女嘅意慾

但我好唔明白嘅係,一張婚書真係可以生到一世?
唔係婚唔婚書
係你願唔願意同想唔想同對方行一世
個人認為結婚只係法律用途

但如果你話拍左好多年拖,對方提結婚你會卻步既
其實都反映左你冇打算同佢過人世
或者怕好多婚姻衍生出黎既責任
壓力原因?
證書只係一張紙
冇特別意義
咁做同唔做都分別不大

So, why not?
只可以話,我愛佢嘅程度未去到我願意為咗佢做我最唔想做嘅事,即係結婚。

我知自己係自私,但好彩無格硬結,唔係好大機會離婚。
有朋友都提出類似你嘅觀點

我覺得,既然做唔做分別都不大,咁點解一定要做?

睇過愛情收錯風呢套戲,有個比喻雖然我都覺得係錯,但有思考過,就係我同你好fd但我地唔會同政府申請一張友誼證書去證明我地嘅關係。
其實冇架 同佢經歷咗好多嘢 希望佢嘅時間花係啱嘅人身上 而我希望成為佢啱嘅人
有時有啲嘢 唔好去懷疑自己選擇 正如大家移民 去到話外國有幾好有幾好 其實唔需要去講說話畀自己知 自己就算選擇上冇咁好 但自己開心咪得囉 開心嘅咪唔洗去懷疑
又咁講 有時我唔會否定佢會離開我嘅可能 佢要離開我 我唔會做個痴線咁要佢成世係我身邊 當有一日佢覺得我唔再被需要係佢身邊 咁無謂對大家辛苦 咪搵下一位 我對愛一個人好簡單 啱嘅咪得囉 但當有個啱 你就唔希望傷害佢 都希望佢需要你
愛係雙向 不進則退 你係佢身邊嘅角色 而我呢刻係佢老公嘅角色 唔知可以行幾耐 但盡可能大家互相扶持咁去行落去 做好大家嘅角色 結婚都係一張紙 搞離婚容乜易 張紙都唔足以令佢係你身邊 咁張紙存唔存在其實只係大家想唔想搞姐
好愛佢呀 自問唔知算唔算 同佢拍咗十幾年拖先娶佢 你話算唔算 我覺得一般般 因為好似拖咗佢好耐咁
但佢做咗令我好感動嘅嘢 咁咪令我想為佢幸福去謀算囉
外母果邊係單親?
我都識得啲女仔係單親家庭長大,成日鐘意返去陪下阿媽
有冇表達下想佢多啲留係屋企?
外母痴撚線架,死人師奶,唔係單親呀
我有同佢講想佢留係屋企多啲時間,但佢唔肯
你有咁嘅疑問都某程度上代表你暫時唔適合結婚

其實意義真係由人賦予 你暫時搵唔到就唔好勉強
多謝巴打咁詳盡嘅留言,覺得你睇得好開,你俾我嘅感覺係呢刻做咗老公呢個角色就會做到最好,真係行唔到落去都無憾。我覺得你係一個好老公

我都拍咗好耐拖,但一講到結婚我係勁猶疑,我無你嘅勇氣(?)
認住我呀屌你老母,見你一次屌你一次!
睇左咁多覺得你只係未遇到一個人令你想擔起婚姻既責任
又唔一定人人都要結婚既
但如果真係不婚主義,下段關係開始前同另一半講清楚呢樣野會好啲囉
結婚就係同打機一樣,遊戲玩玩吓去到某啲位就要有過boss 出黎,睇可唔可以打爆佢

有套戲叫 he is just not into you 就講 10個女仔 10個想結婚,因為男性係播種嘅動物,女仔梗係想將呢啲好野收埋私有化,就算香港小姐咁靚一樣要結婚,其他女仔有咩條件講唔駛結婚
吓?!咁咪就係話連香港小姐冠軍都end up 係結婚囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞