婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
我覺得育兒觀要夾仲難過兩個人普通價值觀夾
好多屋企既野外人未必知
始終有左小朋友就唔係二人家庭果種相處
要用生仔黎改善關係本身就係不切實際
我覺得第一步係起碼兩公婆都要適應到父母呢個身份先
太多case係就算協商左生
老婆經過十月懷胎,同bb好有bonding有做母親感覺
對老公黎講只係屋企多左舊識喊識行識走既野
當然唔係講個個都係咁,有d case都係調返轉老母冇責任心
但呢樣野要同步仲難過基本婚姻同步
爸打,替你高興
人生既墳墓
女權主義。

女人響公司已經做啲19野,但要個真係辛苦工作既男人幫返你轉頭。
一個無限課金的坑
還要賣身
結完廿年你唔會講到同一句野
結左婚女人會為你制造好多本身唔存在既問題
呢度有無人
後悔過結婚
什至會諗 早知早啲結婚
男人娶老婆返黎咪捱。
我,佢係25歲,我先識,如果早6至7年識,就大學可以威俾啲friend 睇,唔駛羨慕人地有靚女朋友
如果佢老母話你搶咗佢個仔嘅話可以點拆
我都未發癲已經俾佢先發制人
現代女權社會只會係男方不斷跪就女方
但女方又會得寸進尺

直到男人做奴做到無左自我
或者
一個頂唔順反發離婚為止。

無意思的,係地獄黎
用生仔黎改變關係的確失敗機會99%
同意呀
忠告
兩大擇偶條件
1)EQ唔一定要好高 但差一定唔得
好似樓上講既 平時遇上突發事件會點處理
2)會做家務 煮飯
平時係屋企唔係得佢父母工人做哂 佢係會幫手做家務

至少要有以上兩個條件
段關係先叫可持續性
咁你老公就要係奶奶面前講俾奶奶知點樣點個老婆做呢樣做果樣,啲奶奶最鍾意聽呢啲,奶奶唔會理係真定假,總之係鍾意聽
上面#403
女人要同另一半屋企住
1.做唔到自己
2.做咩都唔自在
3.發脾氣一定係個女人錯
4.有咩事佢屋企人一定撐翻自己個仔先
5.佢個仔係最好 你嫁比佢個仔你三生有幸
男人
1.一齊住有咩問題?
2.有問題就係你問題

好撚難頂呀屌 兩個都返工
憑乜要我服侍佢個仔呀
仲要真係會講到出聲點你做嘢
同你講要點點點對佢個仔好
真係唔想再應付之餘 完全唔想結婚
係老公嘅問題,點樣氹自己阿媽自己最清楚
無後悔 好享受婚姻生活

不過無特別想早 d 結

因為有過去嘅決定/經歷先會有今日嘅結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞