婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
我覺得感情台好需要一個已婚人士圍爐區, 呢個post 完左我就開一個
我真係有諗過去婚輔
但平日無乜事就唔會去,嘈完交過咗件事都唔會無端端去
咁都要睇咩人嘅
如果一人一半搵錢支撐生活我贊成家務都要平分架
拎黎綁住另一半
拎黎分對方一半身家
其實退一步諗就係拍拖為咩
大家唔認對方係男女朋友一樣可以唔影響感情
你地一樣可以照出街拖手攬攬錫錫
但對方唔認你係男女朋友
咁你有咩感受?

人係自私
鍾意就想獨佔唔想同人分享
其實結婚就係比拍拖更加高層次的身份地位認同
代表呢個人係老公老婆
係無咁容易分開無咁容易破壞到段關係
一方面俾對方一個安全感認同感
一方面俾其他人認知到呢個人已經occupied
唔鐘意有工人一齊住
請鐘點阿姐幫手囉
育兒矛盾係咪指大家既教育方式唔同
可唔可以講多少少
第時老咗,呢隻 metal robot 魂 舊咗 殘咗,咁Bandai 又狂出 hi nu adv z 又新又型,咁又買,但我會問自己,有冇睇過本小說,有冇追過以前hobbyjapan 啲連載,如果冇咁就即係一定係為咗呃like絃耀 而買,舊果隻我真係睇晒成套,記得啲名場面,所以點解要攞上手玩又擺pose,點解要扮埋啲聲啲對白

結婚都係同樣道理,第時老咗,就可以回憶吓我哋去過呢度,我哋去過果度,又講吓04多好,全季不倒,老咗嘅阿公阿婆係就會成日需要想當年,新嘅metal robot 魂做唔
到呢啲,如果見到新嘅就買就唔要隻舊嘅,最後嘅結局係孤獨
結之前冇諗清楚冇同居試下先?
見人靚仔就9衝搵人埋單?
千祈唔好一齊住

我另一半都好認同要分開住
減少好多磨擦

老爺奶奶雖然錫我
但一齊住一定會產生大量問題
生活習慣已經唔同
到時你老公夾住係中間就慘
偷跳啦
一個呃9男人既騙局
Same , 佢做乜都唔順眼 , 我都就癲
或者其實已癲左
好耐之前有
唔知點解班人唔見左
如果諗起以前d 回憶,都已經無晒感覺
咁點算
就算出去約會都無晒感覺同情緒波動,好似做d 咩都一樣咁
真。

所謂屋企人真心婚姻負資產嚟
咁你唔好生住
睇下岩唔岩傾既遮....
新【已婚/將會結婚/離婚人士】分享快樂、分擔壓力post(40)
https://lih.kg/2606349

開到40呀
oh so99y
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞