婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
愛情,生理心理需要,甚至係撫育細路,都唔一定需要婚姻。
婚姻主要關乎財產同繼承制度,以及某啲社會福利同行政問題。推動同性婚姻其中一個重要論點係,如果同性伴侶冇得結婚,某啲情況下,例如做醫療決定,或者死咗但冇立遺囑,佢嘅伴侶喺成件事入面基本上冇任何位置。

婚姻亦都具備法律上同世俗上嘅約束,所以對伴侶入面弱勢一方(通常係女人)更有保障,對強勢一方黎講係一種限制。但婚姻可以令強者避開最大風險,冇人永遠都係強者,人生點都會有脆弱嘅時候。所以大部分安守本份嘅人,喺進入長期關係之後,都會考慮婚姻。
結咗婚未生仔所以咁?
係屋企好親好親嘅人離世,極端嘅婆媳糾紛,同創業呢啲大事。

咁我呢一刻又唔覺得係sunk cost, 因為我地兩個人都係完美主義者,不停push對方,喺呢十幾年因為對方改變咗好多、進步咗好多,而且我深信每件事發生都會帶俾自己一個啟發。
我唔明啲人成日話咩失去自己,邊個先係你自己,基本上喺家人、朋友、同事、上師…唔同地方唔同長合唔同嘅關係前面你都有唔同嘅自己
其實做父母邊有計洗左幾錢係你身上(唔計啲養兒防老既垃圾)

只係想盡量幫到你第時大個條路好行啲

我本身都冇特別鍾意小朋友 但有左自己小朋友就好心甘
情願咁比曬啲野佢 咩bb 野都買最好最貴

希望佢到時唔好咁反叛做出傷害自己既事我就夠
人類發明、法律嘅一紙合約。
完全同意

婚姻 基本上就係 你想早點離開單身生活,想有一個家,傳宗接代! 做一個成熟的人! 因為知道自己過多10年就升天
生小朋友喺想自己有一個更完整嘅家庭,有咗小朋友之後自己基本上將所有嘅愛俾晒佢
其實好多女人都有性需要
只係女人通常圍內呻
好少公開網上屌自己老公唔得/唔肯
所以大家先有錯覺淨係得女人唔肯扑野
係墳墓!外母唔鐘意你最惡頂!
多謝巴打分享 聽完真係咪結婚
即係圍內話自己另一半廢
一樣一齊11年都仲好恩愛
無辦法將人地行先嘅學咩人生仔
如果忍受到孤獨,咁單身係無問題

要諗長遠啲,如果老咗,邊個有可能聽得明你講咩,同分享緊咩,就係老婆

所以自己都要經營自己成為一隻佢可以攞黎玩嘅 metal robot 魂
愛情上好多嘢,如果用理性分析就已經唔係愛~
其實有d 位都幾唔啱channel, 例如老公覺得好笑嘅野(地獄梗之類) 我實在笑唔出
有時傾返d 回憶,佢又會唔記得晒
拍拖嗰時都覺得還好
可能咁啱呢幾年困喺香港,製造唔到新回憶,所以生活越來越無趣
就算搵d野一齊做,慢慢都會步伐唔同,又唔想勉強自己/對方
結完90%衰過單

因為單身想去邊就去邊,食咩就食咩,訓到幾點醒又得,總之做咩都得

結左就大獲,又老爺又奶奶,又一大班親戚,生左仔仲大獲,拖住件野,做咩都帶住,變相咩都做唔到
可能係啦

不過都不滿㗎啦 今日又有另一啲事唔開心 其實真係唔明做人點解可以咁多唔開心

坐低靜下唔係應該會好放鬆 耐唔耐定咗嘅嘢又話取消 然後又唔開心冇得去 真係望住張白卡係到發瘟
所以點解發達地區出生率咁低
因為養育成本太高
如果生出黎係拉低好多大人同小朋友生活質素
真係要好好考慮點解要生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞