婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
tip of the iceberg
猶疑驚揀錯人?
猶豫在對結婚呢樣野完全無概念,個腦覺得空白一片
呢套戲我之前都有睇過呀,有個pt雖然我覺得好鳩,但有反思過呢樣野

我同你好老友,但我地唔需要同政府申請一張友誼證書去證明我地既友誼
好撚辛苦 又唔開心
好後悔
我都係 經歷緊
咁如果你剩係可以同我老友,再唔準同其他人老友,做唔到就係毀約囉,套戲嘅男主角用呢個比諭用得差囉,一踢就散啦
係黑猩猩族群𥚃面,雌性黑猩猩係會主動向最強雄性黑猩猩埋身,呢樣對於雌性黑猩猩黎講係好重要嘅事

文明人發明婚姻,雌性黑猩猩就係用呢個合約將黑猩猩族群𥚃面比較強嘅雄性私有化,成為佢可以攞出街嘅名牌手袋

越美麗嘅女士越傾向結婚,因為佢能夠私有化最強嘅雄性黑猩猩,任何女士都想攞靚手袋,係睇佢有沒有錢
其實好多人結埋都冇概念
所以先會咁多人好短時間一兩年內離婚
主要結左婚你同另一半就係一個家庭
係一體
基本上發生咩事你地都係兩個人行落去
呢個就係所謂責任
當然唔簽張紙你都可以對另一半履行呢種責任
只係好多人做唔到
結埋都做唔到,所以就離
其實你愛情長跑冇失敗,係個女仔覺得自己失敗,冇辦法私有化你

我教你一個辦法,千其唔好識第二個女仔,仍然同番你以前果個一齊,日日唔擦牙,成口臭味,手指腳指夾唔剪,同佢出街著人字拖,一路行街一路吐痰,睇吓個女仔有咩反應

到時就如你所願,可以花時間諗啲更有意義嘅野,唔係諗婚姻有咩意義
你講得好岩,咁樣講可能係倒果為因,我會話睇到咁多人草草結婚同離婚就令我更加無信心去結婚
我唔明你想帶出咩重點?仲有唔係我話一齊就一齊
因為你講係長跑,我係順你講法去討論

我想帶出嘅重點係 佢用咁多青春同你跑咁多年,跟住想簽合約私有化,諗住終於跑到終點啦,點知臨門一腳,條友話未到終點喎,重有排先到喎,跑多10k 啦呀隊友,女仔吓大佬,我見有啲攰喎

你唔想hurt 個女仔咪做衰啲自己囉,做番隻族群最差果隻黑猩猩,女仔就自動離開你,重覺得自己好彩早發現你係空心老官,女仔會開心好多

多啲研究吓其實女仔諗咩好過研究婚姻係咩
補充番最差唔係周圍攬女𠝹女果種差,係冇人咁埋身,日日問人借錢渡日,工都唔去搵果種差
點解要咁兩極,安靜咁喺遠方望住佢幸福就夠啦
我當初係諗十年後自己想過嘅係咩生活。
入面個伴侶係點樣的,而家果個又有幾 fit 到呢個角色?
當然如果想有小朋友,會 straightforward 啲,佢要是個好媽媽
如果唔想有小朋友,結婚同居條界會模糊啲
但如果伴侶要結婚先肯俾到你過你想嘅生活,你會肯結
如果結左佢都俾唔到你,你都唔肯結啦
又或者佢冇呢個要求,就結唔結都可以
即係你仍然係佢心目中最強果隻,佢要去降低level 搵隻差啲嘅黑猩猩簽約,你嘅角度就係遠方望住佢幸福

女仔嘅角度係 屌你 望L 夠未呀,我衰咗啦,而家揀咗隻差嘅,你開心啦,我唔再跟到你跑
多謝你嘅意見,我會再思考下
算啦
你未ready
亦未想結
咪唔好結囉

都係果句,同另一半講清楚你諗法就得
對婚姻太多未知
唔敢承擔責任
唔知結左婚係咩一回事
唔想take risk
你講得好岩
八成離婚申請係由女方主動發出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞