婚姻到底係乜嘢

832 回覆
763 Like 46 Dislike
點解我個個係有開心 但好似有永遠地多不滿 而自己對佢又真係冇咩不滿
有無經驗分享點擺脫想離婚嗰段想法?

離婚嘅故事聽得多,可以克服到關係差再繼續行落去嘅好少見人主動講
交易
結婚對我黎講係 1+1 > 2 (幸福上), 做唔到呢樣野既, 結黎做乜

暫時又無咩火花 但係喺人地屋企住真係好唔自在
你會後悔。
佢對你不滿?
你係佢心入面有啲野唔好囉
自己未必會知
所以要多溝通了解
點解要服侍老既
同佢老豆老母住??
仲一齊
邊個會想同人地老豆老母住
仲要服侍佢地
愛佢個人 唔代要服侍佢全家
男既應該好快就唔想番屋企
有齊依啲條件嘅應該可以好好維持住結婚前嘅狀態,結婚後只係稱呼唔同咗但唔知點解好多人一結婚就關四大長老嘅事咁
冇衝突,同你一齊有時開心,但都會有唔開心嘅時候
睇完想喊
直接自殺
點會丫
D 女人覺得出面大撚把人要
嗰幾年時間都發生咗好幾件大事,大家都好難走返出嚟。搬屋又試過、又見過婚姻輔導、精神科醫生…
最後係第二位精神科醫生解開咗大家嘅心結,我睇到佢嘅付出,慢慢去重建返之前嘅關係。
講多少少,我同先生係一齊做嘢,工作上家庭上都有磨擦,但最差嘅日子慢慢過去,我地又發現對方係最好嘅拍檔,因為唔會出賣對方。
後來就慢慢變得更親密,更信任對方。

掉轉 佢都唔會想同你老豆老母住
點解你要去忍呢樣野
死結黎 一齊住 當佢幾好都係假
只要佢地係屋企你都唔係自己咁 都要有禮貌 要斯文少少
粗口都要喱埋講 講野大聲少少都唔敢
因為我都試過 佢呀媽呀爸都好好架
但一齊住就係 多左個人係度 好難係外人面前做自已
依家自住 想除褲就除褲 想大叫就大叫
知呀 生理 心靈 都覺得我唔滿足佢 當滿足到個排 又會話邊part唔夠

表示我已經盡矖力先好似夠佢條底線 個人似被抽空

返工放工都係返工 講又唔知同邊個講好

相反地我對佢冇不滿,唯一可能好怕佢醋
只可以講睇你另一半係咩人

我老婆係100%愛我好就得我既人

如果唔係可能一早因為我自己想自由既諗法分開左

有個囡囡,好困身但望到個女會感覺到好幸福(有啲野有小朋友諗法會差好遠)

唯一好處兩公婆加埋搵既錢都叫小康

唔太大經濟壓力 如果樣樣都要諗過度過既家庭應該更加痛苦
少則半年
我驚身份唔同咗 對待都唔同
已經住咗一排 唔開心多咗
大家生活飲食習慣唔同 好淒慘
死忍
我冇小朋友
2間房,分房訓

一屋都係人,諗起都煩
重有想玩電話玩到唔訓都冇人阻頭阻勢
唔識啊
開始連拍拖都唔識
係連同異性溝通都唔識
咁高maintenance cost 好難搞喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞